Проф: Живковић: Србима је место у власти ЦГ

М. СЕКУЛОВИЋ

26. 01. 2016. у 12:27

Професор др Милован Живковић, носилац листе за парламентарне изборе новоoсноване Српске странке: У коалицију би и са Милом. За положај Срба криви и њихови лидери

Проф: Живковић: Србима је место у власти ЦГ

НАМА су интереси Срба у Црној Гори у првом плану. А, за дискриминацију српског народа овде, осим лидера Црне Горе, делимично су криви и лидери Срба, јер овог народа према последњем попису има готово 29 одсто, а апсолутно га нема у органима управљања, у судским, ни у другим органима. Оснивањем Српске странке ушли смо у нову причу. Желимо да будемо део власти, јер су досадашњи покушаји, очигледно, пропали, а то није нанело штету политичарима, који су водили партије са српским предзнаком, искључиво са Србима у Црној Гори.

Овако за "Новости" говори проф. др Милован Живковић, који је на недавној оснивачкој Скупштини Српске странке изабран за носиоца листе на парламентарним изборима. Професор Живковић каже да све што жели свом народу, жели и осталим народима у Црној Гори.

- Наша жеља је да Срби буду део будуће власти, да се интегришу у црногорски поредак. Не можемо да звиждимо химни и застави, а да тражимо да будемо у власти и да будемо заступљени према броју становника у државним органима, односно у јавним установама и предузећима на нивоу државе, као и на нивоу локалних самоуправа - каже др Живковић, по занимању лекар и шеф Одељења инфектологије у Општој болници у Беранама.

Он истиче да су свуда у окружењу Срби део државне власти, осим у Црној Гори, где их има највише. Први јавно најављени носилац једне изборне листе за парламентарне изборе наводи да засад странком руководи колективно председништво, које ће изабрати председника. Српска странка нема званичне везе са политичким државним врхом Србије, али ће их, по његовим речима, без сумње, бити.

НЕ РУШИ ВЛАСТ У БЕРАНАМА Професор Живковић је раније био одборник СНП, а сада је одборник Демократске странке јединства у СО Беране, која је под окриљем ДФ део владајуће коалиције "Здраво Беране". - Не пада ми на памет да рушим власт у Беранама - каже Живковић, чија коалиција има 18, док опозициона ДПС 17 гласова у Скупштини општине.

- Било је контаката са неким кабинетима, али ништа више од тога. Имаћемо сарадњу са СНС и са свима, који су на власти у Србији. То је наша обавеза - каже др Живковић.

Наш саговорник избегава да одговори на питање о изгледу лога странке, који је идентичан оном на заставама СНС у Србији.

- Ми смо национална странка. То мора да буде свима јасно. Странка, коју предводим, и ја лично противимо се чланству у НАТО. Подржавамо само једну православну цркву у Црној Гори СПЦ и нудимо сарадњу свим националним партијама, било које провинијенције, посебно опозиционим. Спремни смо и за сарадњу са ДПС. Што да не. У политици нема вечитих пријатељстава, али ни непријатељстава. Интереси Срба су нам у првом плану, па због тога треба понекад понешто и "прогутати" - каже наш саговорник, и додаје да имају подршку Српског националног већа у Црној Гори, које им је обећало сву логистику за изборе.

- Замислите, нама је узет језик којим говори 67 одсто грађана Црне Горе?! И нико се не секира због тога. Срби у Црној Гори нису ни конститутивни, ни мањински народ, иако нас има знатно више од 15 одсто, због чега нам међународни стандарди гарантују знатно повољнији статус, али кога сада немамо. Донекле смо сами криви за то. Време је да се нешто мења, и код нас Срба, али не на нашу штету. Ако нас нема у власти, тешко да ћемо имати бољи положај - поручује др Живковић.

ПОЗИВ НИКОЛИЋА

Живковић не жели посебно да коментарише позив председника Србије, Томислава Николића, упућен пре непуне две године Србима, да уђу у републичку власт у Црној Гори. Позиву се једино одазвала минорна Народна странка, која је пропала на изборима у Беранама.

- Мислим да је господин Николић желео и да жели све најбоље Србима у Црној Гори - каже др Живковић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације