ЦГ: Рођендан великана лош избор за Дан културе

В. КАДИЋ

29. 12. 2015. у 16:48

Жестока спорења око предлога да Дан културе у Црној Гори буде 13. новембар. Иницијативу министра културе оспорава проф. др Будимир Алексић. За Његоша нема места ни у школским уџбеницима

ЦГ: Рођендан великана лош избор за Дан културе

Срби у Црној Гори иницијативу доживљавају као парадокс

Црна Гора би могла добити Дан културе, који пада на дан рођења Петра Другог Петровића Његоша - 13. новембар. Ову вест саопштио је министар културе Павле Горановић, истичући да би то било "потпуно природно", јер Црна Гора то заслужује.

- Његош је за Црну Гору оно што је Гете за Немачку или ближе, оно што је Прешерн за Словенију. Мислим да смо малобројни народ и да би такве вредности морали установити на овај формалан начин - поручио је Горановић.

Међутим, Срби у Црној Гори ову иницијативу доживљавају као парадокс.

- Његош, као и сви Петровићи, били су носиоци српске државне идеје и припадали су источно-православној цивилизацији. Његош је био члан Матице српске. Данашња Црна Гора не да нема везе са његошевском, него је и њена супротност - каже за "Новости" професор др Будимир Алексић.

НАПАДИ На Његоша се недавно први устремио бивши босански реис др Мустафа Церић, који је рекао да "док год се `Горски вијенац` Његоша чита и пева у школама, црквама и на гуслама, никад Бошњак не сме да спава, а да није будан", да би потом уследила изјава председника СО Петњица Аднана Муховића (БС), да је "Његош крвник ислама" и да Бихорцима Ловћен није "олтар свети у кога су сви заклети". Пре два дана функционер СДП Љубо Филиповић саопштио је да су Његош и Алија Изетбеговић - исто?! У свим тим нападима држава није ни стала у одбрану великана.

Председник Политичког савета Нове српске демократије сматра да актуелним протагонистима власти више приличи да дан црногорске културе одреде по датумима рођења њихових идеолога - Савића Марковића Штедимлије и Секуле Дрљевића.

- Црна Гора, коју персонификује режим Мила Ђукановића, негује потпуно други културолошки образац од оног коме је Његош припадао, у којој нема места за њега ни у школским уџбеницима?! Државни пројекат је редефиниција Његоша, којом се потенцира ново читање његовог дела. Промотери политике актуелног режима разапињу га отимајући му "Горски вијенац", протурајући лажи да га је написао Сима Милутиновић Сарајлија, док "Огледало српско" преименују у "Огледало јуначко". Овој причи иду у прилог и последње изјаве Мила Ђукановића, након позивнице у НАТО, да се Црна Гора окреће новом систему и вредностима западног цивилизацијског круга. У таквој подловћенској државици Његошу нема места, али зато има за Секулу Дрљевића, ратног злочинца, на чију химну поносно устају - каже Алексић.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

bubule

29.12.2015. 19:09

Veoma dobra definicija "zvanicne Crne Gore" od strane dr Budimira Aleksića. To je istovremeno i razlog zasto on i ta Crna Gora koju spominje treba zauvijek da napuste istoriju i da se zaustavi nakazenje crnogorskog tijela i dushe. Vrijeme je da neko povuce vodu.

Марко Миљанов

01.01.2016. 21:53

А што би Милогорци Србина славили? Имају они знамените Арнауте, мослимане и латине, но нијесмо за њи још чули. А Петровићи су српска лоза и српска историја, нијесу никад били изроди и налазе се у српске уџбенике.