Истражни суд у Мадриду поништио је одлуку о изручењу Хрватској бившег агента некадашње Удбе Винка Синдичића, због чијег је лажног сведочења 2008. Крунослав Пратес осуђен на доживотну робију за убиство хрватског емигранта и некадашњег директора ИНЕ Стјепана Ђурековића.

Трочлано судско веће на челу са председавајућим Алфонсом Гуеваром Маркосом, затражио је допуну пресуде, па би коначна одлука о изручењу могла да буде позната наредне седмице, сазнаје Хина из судских извора.

Судија Исмаел Морено, који је донео пресуду о изручењу Синдичића Хрватској, није објаснио зашто нису уважени аргументи његовог адвоката који се противио изручењу, рекао је извор из Истражног суда.

Морено сада мора да допуни своју пресуду и пошаље је вишој судској инстанци па би коначна одлука о изручењу могла да буде позната идуће седмице, додаје исти извор.

Синдичић је ухапшен 9. новембра у Бургосу на северу Шпаније на основу Интерполове потернице коју је издало Општинско државно тужилаштво у Ријеци.

Ријечко тужилаштво сумња да је Синдичић дао лажни исказ и лажно пријавио кривично дело на суђењу у Минхену где се бившим челницима Удбе Јосипу Перковићу и Здравку Мустачу суди за убиство хрватског емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године.

У поништењу одлуке о изручењу, тројица шпанских судија напомињу и да је у пресуди била споменута само сумња на лажно сведочење, а не и лажна пријава кривичног дела, што стоји у документу послатом из Ријеке.

Синдичић је био осуђен на 15 година затвора због покушаја убиства хрватског емигранта Николе Штедула у Шкотској 1988. године и одслужио је затворску казну.

Суђено му је и у Загребу због убиства хрватског емигранта Бруне Бушића 1978. године, али је 2000. године ослобођен оптужбе.