Подгорица: Руско признање Новици Ђурићу

В. КАДИЋ

14. 11. 2015. у 07:12

Подгорица: Руско признање Новици Ђурићу

Новица Ђурић (први здесна) у обраћању након доделе престижних признања

У амбасади Русије у Подгорици уручена три признања Новици Ђурићу, председнику Удружења књижевника Црне Горе. Светковину су увеличали бројни Ђурићеви пријатељи и колеге по перу

ПОДГОРИЦА - Три вредна одличја, "Златно перо Русије", почасни Орден хероја рада и лауреат медаље "Цар-Риба", коју додељује Међународни културни центар и издавачка кућа "Краснојарско Васкрсење" за заслуге у области зближавања култура, уметности и новинарског стваралаштва народа Русије и западног Балкана, уручени су Новици Ђурићу, председнику Удружења књижевника Црне Горе. Да до ових признања није било лако доћи, говори податак да се Ђурићево богато и вредно поетско и прозно стваралаштво нашло испред свих 25.000 конкурената из 75 земаља!

Амбасада Русије у Подгорици била је централно место ове светковине, коју су увеличали бројни Ђурићеви пријатељи и колеге по перу. Уз пригодне беседе признања су уручили представник амбасаде Александар Кушевој и мр Сергеј Шчеглов, књижевник и књижевни критичар из Русије. Оно што је у засенак бацило Ђурићеве конкуренте су теме из света православља и духовног буђења православног човека, а то је "на ноге" подигло жири у Москви.

- Када сам се пре двадесетак година опраштао од једног дивног песника, с којим смо друговали мој пријатељ, колега писац Дубак и ја, приђе ми једна старица и рече: "Сине, златило ти се перо. Људски си говорио!" И ето, перо се позлати и засја у земљи која је дала великане светске литературе Достојевског, Пушкина, Горког, Мајаковског, Јесењина, Ахматову и нераскидиве списатељске колоне све до данашњих дана - истакао је Ђурић у обраћању након доделе признања.

НИКОГ ИЗ ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА

Догађају није присуствовао нико из државних институција.

- Министар културе Павле Горановић који је, иначе, писац, ћути као заливен, иако су му послали саопштење из Москве, али се не оглашава! То је слика данашње Црне Горе, земље "свих грађана" и "једнаких шанси" - изјавио је Ђурић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)