У Црној Гори четири године траје “рат” противника и оних који су за то да се кости убијених немачких војника из Другог светског рата похране у заједничко гробље на парцели (2.600 квадрата) северног дела војног аеродрома у Голубовцима, где би требало да се постави и спомен-обележје. Владе Црне Горе и Немачке потписале су 10. августа 2011. споразум о изградњи гробља, а цео пројекат финансираће Берлин.

Да овај чин са собом носи низ кривичних дела, сматрају у НВО “Генерални конзулат СФРЈ”, о чему су обавестили Врховно државно тужилаштво.

- То предвиђа споразум двеју влада који није ратификован у Скупштини Црне Горе - наводи Марко Перковић, председник ове НВО. - Све је могло да се заврши пре три године да је тадашњи премијер Лукшић имао слуха за наше аргументе. Ургирали смо и код председника Вујановића да обавести Владу Немачке да не постоје правне претпоставке за реализацију споразума из 2011. на начин како су замислили.

Претпоставља се да је током четири године у Црној Гори погинуло око 2.000 немачких војника. Једна од локација на Капином пољу, код Никшића, раскопана је и из ње извађено на десетине посмртних остатака. У Фрутку, код Даниловграда, такође је обављено ископавање, а њихове хумке налазе се и у Спужу.

Уз извађене кости, на површини земље су се нашли и делови металних плочица са серијским бројевима, који ће користити приликом идентификације. Ради се о припадницима злогласне СС дивизије “Принц Еуген”, које су партизани побили приликом њихове похаре у Пиви. Управо овде има још живих мештана који памте злодела дивизије, која је зверски убила 1.094 житеља тог краја.

Историчар Миле Цицмил је то овековечио у својим књигама:

- Никад се нико од немачких званичника није јавно извинио за почињене злочине. Гроб је ознака цивилизације, али у Црној Гори право на њега добијају окупатори, а не и они чије кости су због друге идеологије од комунистичке разасуте на разним стратиштима до Зиданог Моста. Дешава се парадокс да власт која је срушила споменик војнику Драже Михаиловића, војводи Павлу Ђуришићу, сада подиже гробнице Хитлеровим солдатима. Очекујемо да Црна Гора обележи хумке и својих најближих, који су по завршетку крвавог рата убијани без доказане кривице.

СВЕТА ЈАГЛИКА

Међу невиним жртвама пивског масакра је и Јаглика Аџић (17), која је прибројана лику светих. Заједно с родитељима, браћом и комшијама спалили су је Немци и усташе. Митрополија црногорско-приморска у реаговању наводи да су управо немачки војници, чије кости се купе по Црној Гори, у Гојковића долу затворили у колибу око 50 мештана. Ту су били Јагликина браћа Милирад (8), Момчило (4) и Душан (2), као и родитељи Стоја и Крсто. Она је успела да побегне, али се вратила када је чула вриску и плач браће и родитеља, скочила у огањ и изгорела.