ЦГ: Чему почаст злотворима Пиве?

В. КАДИЋ

10. 11. 2015. у 16:37

ЦГ: Чему почаст злотворима Пиве?

Ископавање посмртних остатака војника код Никшића

Све више противника сахрањивања остатака немачких војника убијених у Другом светском рату на тлу Црне Горе. Још се памте злодела дивизије која је зверски убила 1.094 мештанина

У Црној Гори четири године траје “рат” противника и оних који су за то да се кости убијених немачких војника из Другог светског рата похране у заједничко гробље на парцели (2.600 квадрата) северног дела војног аеродрома у Голубовцима, где би требало да се постави и спомен-обележје. Владе Црне Горе и Немачке потписале су 10. августа 2011. споразум о изградњи гробља, а цео пројекат финансираће Берлин.

Да овај чин са собом носи низ кривичних дела, сматрају у НВО “Генерални конзулат СФРЈ”, о чему су обавестили Врховно државно тужилаштво.

- То предвиђа споразум двеју влада који није ратификован у Скупштини Црне Горе - наводи Марко Перковић, председник ове НВО. - Све је могло да се заврши пре три године да је тадашњи премијер Лукшић имао слуха за наше аргументе. Ургирали смо и код председника Вујановића да обавести Владу Немачке да не постоје правне претпоставке за реализацију споразума из 2011. на начин како су замислили.

Претпоставља се да је током четири године у Црној Гори погинуло око 2.000 немачких војника. Једна од локација на Капином пољу, код Никшића, раскопана је и из ње извађено на десетине посмртних остатака. У Фрутку, код Даниловграда, такође је обављено ископавање, а њихове хумке налазе се и у Спужу.

Уз извађене кости, на површини земље су се нашли и делови металних плочица са серијским бројевима, који ће користити приликом идентификације. Ради се о припадницима злогласне СС дивизије “Принц Еуген”, које су партизани побили приликом њихове похаре у Пиви. Управо овде има још живих мештана који памте злодела дивизије, која је зверски убила 1.094 житеља тог краја.

Историчар Миле Цицмил је то овековечио у својим књигама:

- Никад се нико од немачких званичника није јавно извинио за почињене злочине. Гроб је ознака цивилизације, али у Црној Гори право на њега добијају окупатори, а не и они чије кости су због друге идеологије од комунистичке разасуте на разним стратиштима до Зиданог Моста. Дешава се парадокс да власт која је срушила споменик војнику Драже Михаиловића, војводи Павлу Ђуришићу, сада подиже гробнице Хитлеровим солдатима. Очекујемо да Црна Гора обележи хумке и својих најближих, који су по завршетку крвавог рата убијани без доказане кривице.

СВЕТА ЈАГЛИКА

Међу невиним жртвама пивског масакра је и Јаглика Аџић (17), која је прибројана лику светих. Заједно с родитељима, браћом и комшијама спалили су је Немци и усташе. Митрополија црногорско-приморска у реаговању наводи да су управо немачки војници, чије кости се купе по Црној Гори, у Гојковића долу затворили у колибу око 50 мештана. Ту су били Јагликина браћа Милирад (8), Момчило (4) и Душан (2), као и родитељи Стоја и Крсто. Она је успела да побегне, али се вратила када је чула вриску и плач браће и родитеља, скочила у огањ и изгорела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Џмрљ

10.11.2015. 16:50

....земља гоблина са чуке,Мило му дође Саруман...

djura

10.11.2015. 17:21

"unistenje svega sto je Srpsko i Pravoslavno ..." je bila okosnica ujedinjenja svih neprijatelja Jugoslavije ,od berlinskog kongresa do danas. Zasto? Zato sto su Srbi ,drzavotvoran i samostalan narod ,a time i brana Islama na Sever austrije na Jug ,vatikana na istok , (paradoksalno) ,engleskoj na zapad (da oblada nemackom i francuskom) . Prepoznacemo sluge neprijatelja po delima njihovim !!! Samo istinom se mozemo boriti ,protiv njihovih hordi zla.

denni.komnenos

12.11.2015. 10:04

@djura - Nemci nas napali dva puta u najkraćem roku, iniciirali teŝka stradanja 90'ih na naŝim prostorima, poniẑava i omalovaẑava nas, ..... a ti pominjeŝ engleze, italijane i bliski istok ( daleko od toga da su nam prijatelji, ali treba videti ko nam je tradicionalno najveći - nama i grcima, imamo sliĉne tegobe ). Ovo je opet skretanje paẑnje sa oĉiglednog - berlin finansira spomen-obeleẑja ss-ovskim zlikovcima u crnoj gori, a ne London ili Rim. U ovom sluĉaju zna se ko je direktni problem.

Ђуровић

10.11.2015. 21:04

@peedja - Србија је цијела прекопана. Србијанске власти по налогу Запада још увијек траже доказе о "злочинима Срба", но без неког успјеха, па повремено ископају и давно изгинуле Нијемце и Турке и прогласе их за Арбанасе и мослимане.

istoricar

13.12.2015. 19:10

Zasto stalno pripisuju zlocine Ustasa (Ukrajinaca, Cetnika = slovenskog kadra) Nemcima? Nemacki vojnici su se strogo drzali pravila. Konsultujte englesku literaturu po tom pitanju, ne rusku i srbsku.