Подгорица: Ђурић награђен, министар ћути

В. КАДИЋ

02. 11. 2015. у 12:06

Подгоричком књижевнику Новице Ђурића припала три престижна руска признања. Министар културе Павле Горановић "глув" на саопштење

Подгорица: Ђурић награђен, министар ћути

Новица Ђурић

ПОДГОРИЦА - Богато стваралаштво већ годинама ниче испод бритког пера истакнутог црногорског књижевника Новице Ђурића из Подгорице. Опус председника два удружења књижевника и новинара Црне Горе крунисано је ових дана трима престижним наградама из Русије.

Поред "Златног пера Русије", Ђурић је постао и носилац почасног Ордена хероја рада, као и лауреат медаље "Цар-Риба", коју додељује Међународни културни центар и издавачка кућа "Краснојарско Васкрсење" за заслуге у области зближавања култура, уметности и новинарског стваралаштва народа Русије и балканских земаља.

- Министар културе Павле Горановић који је, иначе, писац, ћути као заливен, иако су му послали саопштење из Москве, али се не оглашава! То вам је слика данашње Црне Горе, земље "свих грађана" и "једнаких шанси". Ако земља Русија каже да сам заслужио све те награде, онда нису погрешили. У животу сам само радио, делао часно и све што сам остварио у књижевности и новинарству постигао сам захваљујући свом раду и сталном образовању. Мене нису ваздигли појединци ни из политичких, ни из књижевних, ни из новинарских центара и уских кружока, већ моја рука, моја мисао, мој стил, моја реч и моја љубав према народу и домовини којој сам све подарио - изјавио је, за "Новости", Новица Ђурић.


КОНКУРЕНЦИЈА

Жири је током 10 месеци прегледао радове више од 25.000 учесника из 75 земаља. Међу њима се нашао и Ђурић из малене Црне Горе, чиме признања додатно добијају на значају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Nobelovac

02.11.2015. 13:38

Za ovoga nije čula ni šira rodbina da je književnik. Što, kad ste sve napisali, zašto niste i predstavili knjige koje je napisao. Mogu se zakleti da njegove knjige nije pročitao nijedan rus. Toliko o njegovo književnosti.

slavoljub

02.11.2015. 16:54

Poznatiji kao ratni huškač i mrzitelj Crne Gore. To svakodnevno prikazuje kao nivnar Politike. Vi ate solidarni sa njim to vam je zadatak.

Nutcracker

02.11.2015. 22:17

Treba pogledati Vikipediju , tamo imate njegova dela, drugo da li ima coveka da ljudi ne komentarisu o vrednosti ...???!