ПОДГОРИЦА - Хоас од раног јутра када су специјалне јединице полиције са комуналцима разбиле двадесетодневне протесте испред Скупштине Црне Горе преселио се током вечери и на друге улице Подгорице. На више места сукобили су се демонстранти и припадници полиције. Летели су разни предмети, али и шок бомбе, сузавац, док је ухапшено више учесника нереда. Међу њима и Владимир Божовић, председник Управног одбора Матице српске-друштво чланова у Црној Гори, чланови Покрета за неутралност Марко Милачић и Владислав Дајковић и Бошко Вукићевић из покрета „Слобода народу“.


- Ово је тек почетак и нећемо стати, рекао је Андрија Мандић, лидер Нове српске демократије који је на својој кожи осетио снагу полицијског пендрека. - Диктатор је постао неурачунљив па је послао полицију да на посланике и присталице Демократског фронта крене пендрецима, сузавцима и шок бомбама. У недељу вече очекујем још већи одзив грађана Подгорице и Никшића, али и других средина. Нећемо одустати нити ће нас тортуром уплашити!

Функционери ДФ Небојша Медојевић и Бранко Радуловић лакше су повређени у сукобу полицајаца и демонстраната. Специјалне јединице су демонстранте растерали из булевара Светог Петра Цетињског, улицом Слободе ка Тргу републике, Сахат Кули, преко моаста браће Златичана.

Заменица председника Одбора за безбедност и одбрану и члан Већа за националну безбедност Црне Горе, Снежана Јоница, затражила је заказивање хитне седнице на тему безбедносне ситуације у Црној Гори.

- Сматрам да је Управа полиције својим активностима током 17.октобра како у раним јутарњим сатима, тако и увече, јасно показала да се отела контроли и да представља отворену претњу за мир и стабилност Црне Горе Црне Горе, а нарочито за безбедност грађана- изјавила је Јоница, инсистирајучи на долазак директора Управе полиције Славка Стојановића и министра унутрашњих послова Рашка Коњевића.

У суботу рано ујутру ухапшени су посланици Славен Радуновић и Владисав Бојовић, новинари. Најгоре је прошао лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић, који је добио страховит ударац неког од полицајаца у пределу врата након чега је пао у несвест и завршио у Ургентном центру. Батине је добио и проф.др Бранко Радуловић, потпредседник Скупштине Црне Горе, док су његове колеге посланици Славен Радуновић и Владисалв Бојовић ухапшени и после неколико сати задржавања пуштени на слободу. Пендреци су ударали по протестантима Душку Кнежевићу, Велимиру Ераковићу, Гојку Раичевићу, председнику Мировног покрета "Не у рат-Не у НАТО" и уредника портала ИН4С, новинару ДАН-а Дражену Живковићу...

Покрет за неутралност Црне Горе осудио је „брутално понашање полиције у којем се јасно као дан огледа диктаторски однос режима Мила Ђукановића према грађанским слободама и људским правима у Црној Гори.“

-Црна Гора се налази на граници тешких сукоба за које је режим директно одговоран. Држимо Ђукановића лично одговорним за све могуће немиле последице- казали су из Покрета.

СУЗАВАЦ

Међу бројним повређеним демонстрантима је и Предраг Митровић који је задобио повреду канистером од сузавца у главу.

-Жао ми је тог човека, али и то је цена слободе. Полиција је сузавце намерно испаљивала праволинијски на људе, а не увис- приметио је Андрија Мандић.

ЗАХТЕВИ

Демокарстки фронт и даље остаје при својим ранијим захтевима које је упутио надлежним државним органима- паду Владе Мила Ђукановића, формирању нове, прелазне која ће створити услове за фер и поштене изборе.


СЕДНИЦА КОЛЕГИЈУМА ПРЕДСЕДНИКА СКУПШТИНЕ

Председник парламента Црне Горе Ранко Кривокапић сазвао је за недељу седницу Колегијума председника Скупштине у проширеном саставу, на коју је позвао и председнике парламентарних партија.

Поред шефова посланичких клубова који су чланови Колегијума, Кривокапић је на седницу позвао Дарка Пајовића, Небојшу Медојевића, Андрију Мандића, Миодрага Лекића, Милана Кнежевића, Срђана Милића и Андрију Поповића.

Седница Колегијума ће почети у 12 сати.

МОСКВА ИЗРАЗИЛА ЖА
ЉЕЊЕ

Русија је изразила жаљење због најновијих догађаја у Подгорици, истичући поводом уклањања бине и шатора испред парламента и прекида протеста опозиције у Подгорици, да укључивање Црне Горе у процес евроатлантских интеграција не води ка њеној консолидацији и просперитету.

"Не може да се не уочи да, упркос уверењима које црногорско руководство добија из западних држава, укључивање те земље у процес евроатлантске интеграције не води њеној консолидацији и просперитету. Пре ће бити супротно - присутна је политичка и идеолошка поларизација друштва и заоштравање социјалноекономских проблема", наведено је у саопштењу званичне Москве.

"Стиче се утисак да усмеравање на убрзано кретање Црне Горе ка НАТО истовремено претпоставља гушење алтернативних приступа", навело је руско Министарство иностраних послова.


НЕЋЕ БИТИ НОВИХ ОКУПЉАЊА У СУБОТУ УВЕЧЕ

Представници Демократског фронта (ДФ) саопштили су својим присталицама на Тргу Републике да вечерас неће бити нових окупљања и да ће протести бити настављени сутра.

Мандић је казао да се протести настављају са чврстом вером да ће се доћи до циљева које је ДФ поставио.