Подгорица - Рано јутрос између 5 и 6 сати јаке полицијске снаге уз употребу сузаваца и пендрека разбиле су мирне протесте грађана окупљених испред Скупштине Црне Горе на Немањиној обали. Има повређених и ухапшених посланика и грађана, а нагоре је прошао лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић који се налази на Ургентном оделењу Клиничког центра у Подгорици. Батине је добии и послник Бранко Радуловић, универзитетски професор и потпредседник Скупштине Црне Горе, док су његове колеге Славен Радуновић и Владисалв Бојовић ухапошени. Међу њима је и Гојко Раичевић, председник Мировног покрета "Не у рат Не у НАТО".

Председништво ДФ издало је саопштење у којем наводе да су утрос у 5.45 часова хиљаду припадника Посебне јединице полиције, САЈ-а и редовних полицијских снага доведених из целе Црне Горе брутално напало и растурило мирне, демократске и грађанске протесте који већ 20 дана трају у слободној зони испред Скупштине Црне Горе.

- Тек на самом крају бруталне полицијске интервенције, коју је обелжила бахатост командног полицијског кадра, оперативни руководилац акције обавестио је присутне учеснике протеста да је мирни, грађански, ненасилни протест забрањен по одлуци МУП-а. Физички отпор посланика ДФ-а, који је томе претходио, и чији је циљ био да ненасилним отпором спрече уклањање објеката са булевара Светог Петра Цетињског – изазвао је перфидну и очито дуго планирану реакцију полиције, у којој су брутално нападнути они демонстранти који су током минулих 20 дана били препознати као жустри заговорници протеста. Овим бруталним полицијским насиљем над мирним и ненасилним, грађанским протестима већинске Црне Горе, режим Мила Ђукановића је по налогу и избору управо Мила Ђукановића одлучио да уђе у последњу, насилну фазу одбране сопственог диктаторског владања, наводи се у саопштењу ДФ. - Бруталним полицијским насиљем Мило Ђукановић је Црну Гору довео на саму ивицу грађанског рата, и јасно послао поруку да је спреман да свим средствима брани своју диктаторску власт. Председништво ДФ се једногласно определило за отпор који је примерен овом насиљу, које је режим јутрос демонстрирао према мирним и ненасилним демонстрацијама.

Претучени посланик Милан Кнежевић

На фејсбук страници "Слобода тражи људе" наводи се да је у разбијању протеста учествовало око око хиљаду специјалца, док је багером очишћен просторс на булевару Светог Петра Цетињског.

Повређени Гојко Раичевић

Чланови НВОАлтернативаокупили су се испред зграде Делегације ЕУ у Подгорици где протестују.

- Ово што је црногорски режим данас урадио је доказ да је ово што тренутно имамо у Црној Гори класична диктатура. Сад је време да се покаже право лице бораца за грађанске слободе и људска права у Црној Гори, поручили су никшићки момци из Алтернативе.
ДАМА НА ШТИТУ

ФОТОГРАФИЈА у којој једна дама леђима покушава да заустави кордон полиције са штитовима обишла је за кратко време Црну Гору и регион. Ради се о Иви Павловић Бајковић.

- Стала сам испред полиције покушавајући леђима да их колико-толико успорим у њиховој акцији. Морам признати да се полицајци према мени нису понашали грубо као према посланицима и другим грађанима. Питала сам их зашто то чине, али сам остала без одговора - каже, за "Новости", Ива.