ПОДГОРИЦА - Братислав Живковић, четнички командант познат по томе што се борио у Украјини на страни Руса, неславно је прошао у Црној Гори. Њему је, како сам каже, под сумњом да је "дошао да диже устанак", наложено да напусти земљу. Уз то, морао је да плати казну, јер није пријавио боравак, а издата му је и забрана уласка у државу на годину дана.

- Када су дошли да ме приведу, питали су ме јесам ли то дошао да дижем устанак. Какав црни устанак ја да дижем у Црној Гори - с неверицом каже Живковић.

Живковић је испричао за "Новости" да му је намера била да иде у БиХ, али су му на граници рекли да има забрану уласка.

- Нису ми рекли због чега. Вратио сам се код пријатеља у Херцег Нови, а на основу онога што се потом догодило јасно је да су ме тајне службе држале на оку све време.

Он је, како наводи, у Црну Гору ушао 1. октобра. У ноћи између 2 и 3. припадници државне безбедности су га привели на информативни разговор.

- Као разлог су навели чињеницу да нисам пријавио место боравка и платио боравишну таксу од 0,70 евра. Питам се да ли су сваког човека приводили, јер није пријавио боравак првог дана уласка у државу.

Речено му је, наставља четнички командант, како мора да плати казну. На уплатници је био исписан износ од 90 евра.

- На суђењу, које је било одмах следећег јутра, рекли су ми да морам да платим казну, јер нисам платио боравишну таксу за један дан од 70 центи. Рекао сам да имам код себе само 70 евра, па су уплатницу преправили. Од 30 сати у Црној Гори, 13 сам провео у полицији на саслушањима. Од државне безбедности до граничне полиције и полицијских патрола. Тада су ми издали забрану уласка на годину дана - закључио је Живковић.


НЕМАМ НОВЦА ДА САМ ОДЕМ

Живковић је још у Црној Гори.

- Ту сам и чекам да ме депортују. Немам новца да сам одем, јер су ми узели сав који сам имао - каже овај четнички војвода.