Напето на прелазу Батровци; Хрватска демантује да је кришом хтела да пребаци избеглице у Србију

Агенције

23. 09. 2015. у 09:56

Ситуација на граници са Хрватскм гора него јуче, а из суседне земље поручују да Србија мигранте вози на гранични прелаз Хоргош. Мађари и даље постављају ограду

Напето на прелазу Батровци; Хрватска демантује да је кришом хтела да пребаци избеглице у Србију

Фото Танјуг, АП

НАПЕТОСТ око затварања хрватске границе настављена је и данас. Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да је ситуација на Батровцима још гора него претходног дана и да из Загреба углавном стижу претње, уцене и тон који није примерен.

Министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић поручио је јутрос да ће гранични прелаз Батровци бити отворен када Србија буде почела избеглице да преусмерава ка граничном прелазу Хоргош и рекао да је Хрватска влада спремна да помогне Србији и да пошаље аутобусе који би возили избеглице према мађарској граници. Мађарска војска од раног јутра, према одлуци власти, поставља бодљикаву жицу и ограде дуж граничног прелаза код Голе у Копривничко-крижевачкој жупанији.

Србија до сада није применила ниједну меру коју је припремила у случају затварања граница од стране Хрватске за теретни саобраћај и неће их примењивати до данас у поноћ, изјавио је раније премијер Александар Вучић и додао да се нада да неће бити ни потребе за применом мера.

Верује, додао је, да хрватски премијер Зоран Милановић жели ближе и боље односе са Србијом као што и ми желимо отвореније и искрене са Хрватском, оценивши да је "то у интересу и једних и других".ВАНРЕДНИ САМИТ ЕУ О ИЗБЕГЛИЧКОЈ КРИЗИ


Ванредни самит Европске уније, посвећен решавању избегличке кризе, одржава се данас у Бриселу, дан пошто су министри унутрашњих послова и правде, без консензуса, усвојили резолуцију о прерасподели избеглица међу државама чланицама.

ЕУ сада настоји да постигне јединство на највишем нову, пошто се може испоставити је број од 120.000 избеглица, о чијом расподели су се договорили, мали у односу на укупан број миграната који су већ ушли у ЕУ и који би то ускоро могли учинити.

Председник Европског савета Доналд Туск, који је сазвао скуп, испунио је тиме обећање, дато пре две недеље, да ће сазвати ванредни самит ако се министри не сагласе о плану Европске комисије да се око 120.000 миграната солидарно расели широм ЕУ путем увођења обавезних квота.

Министри унутрашњих послова и правде земаља ЕУ прошлог понедељка нису могли да се договоре о том плану, али су у уторак "великом већином" гласова усвојили резолуцију о прерасподели избеглица.

Министар унутрашњих послова Чешке Милан Хованец написао је на Твитеру да су Чешка, Мађарска, Румунија и Словачка гласале против плана, док је Финска била уздржана.САОБРАЋАЈ НА БАТРОВЦИМА ЗАТВОРЕН

Због блокаде теретних моторних возила, саобраћај је на граничном прелазу Батровци у прекиду за све категорије возила у међузони до даљњег, саопштио је јутрос Ауто мото савез Србије (АМС С).

Синоћ око 22:45 часова отворен је гранични прелаз Шид искључиво за путничка возила и аутобусе, док се теретна возила усмеравају на гранични прелаз Стара Градишка.

Време задржавања путничких возила на овом граничном прелазу на излазу, као и при уласку у Србију, креће се у интервалима од 60 до 90 минута.

АМС С подсећа да су остали гранични прелази са Хрватском и даље затворени, а да су сви гранични прелази са Мађарском у функцији.

Гранични прелази Бајмог, Ђала и Бачки Виногради отворени су од седам до 19 часова.

Ове граничне прелазе могу да користе, сем српских и мађарских држављана и држављани Европске Уније, Швајцарске, Норвешке и Ирске.

На нашим граничним прелазима задржавања путничких возила крећу се у интервалима до 30 минута.
БАЈАКОВО: ПРЕЛАЗ НИЈЕ САСВИМ ОТВОРЕН, ИНТЕРЕСИ СРБИЈЕ УГРОЖЕНИ

Премијер Србије Александар Вучић каже да гранични прелаз Бајаково није у потпуности отворен, јер се пропуштају само камиони са кварљивом робом, оценивши да је помак направљен, али да су витални економских интереси Србије и даље значајно угрожени.

"Немамо договор, да га имамо прелаз би био отворен", рекао је Вучић прецизирајући да је хрватска гранична полиција добила од хрватске владе налог да пропушта само камионе са кварљивом робом.ДАЧИЋ: СРБИЈА НАПАДНУТА, ХРВАТСКА ВОДИ ТРГОВИНСКИ РАТ

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Хрватска против Србије води трговински рат и економску агресију, оценивши да је Србија "нападнута".

"Ако желе сукобе, нема никаквих проблема", рекао је Дачић и нагласио да, уколико неко мисли да Србија неће да уведе мере, да се не игра са Србијом.

"Имамо спремне мере, али смо их одложили", рекао је Дачић, и додао да "имамо сва права да заштитимо нашу државу, нашу економију".

Министар је додао и да је Србија суочена са ултиматумом и да су земље "због овога ратовале у прошлости", али да Београд не жели било какве сукобе.

Србија је одложила почетак примене контрамера, што је наишло на позитивну реакцију код европских партнера, истакао је Дачић.

Дачић је оценио да Хрватска није извукла поуке из досадашњих проблема, те да хрватски премијер Зоран Милановић својим изјавама наставља да провоцира Србију, што не доприноси њиховом решавању.МАЂАРИ ПОСТАВЉАЈУ ЖИЦУ И ОГРАДЕ КОД ПРЕЛАЗА ГОЛА

Мађарска војска од раног јутра, према одлуци власти, поставља бодљикаву жицу и ограде дуж граничног прелаза код Голе у Копривничко-крижевачкој жупанији, јавља агенција Хина. Гранични прелаз у Голи само је 14 километара удаљен од илегалног прелаза код Ботова, који је већ шести дан једна од најкоришћенијих рута за трансфер избеглица и миграната из Хрватске у Мађарску. Да ли Мађари намеравају да продуже ограду према Ботову није познато, али уколико тако одлуче то би могли да реализују веома брзо.

Из Товарника је јутрос кренуо воз с избеглицама за Ботово и, по свему судећи, те особе би требало да пређу у Мађарску без проблема, али за воз који би из Товарника креће поподне више ништа није сигурно.


ХРВАТСКИ МИНИСТАР: ВОЗИТЕ ИЗБЕГЛИЦЕ НА ХОРГОШ, БАТРОВЦИ ЗАТВОРЕНИ УПРКОС “УЛТИМАТУМУ”

Министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић поручио је јутрос министру трговине Србије Расиму Љајићу да ће гранични прелаз Батровци бити отворен када Србија буде почела избеглице да преусмерава ка граничном прелазу Хоргош између Србије и Мађарске. Остојић је поручио, укључивши се са границе у програм телевизије Н1, да ће прелаз Батровци остати затворен упркос "ултиматумима из Београда", док год се, како каже, колоне избеглица, без икакве контроле буду усмеравале ка Хрватској. Он је рекао и да је Хрватска влада спремна да помогне Србији и да пошаље аутобусе који би возили избеглице према мађарској граници.

Остојић је оценио и да је потпуна блокада саобраћаја на Батровцима одраз неспособности српских власти да спрече протест камионџија и како је рекао, обуздају њихов бунт. Према његовим речима, Хрватска је јуче дозволила улаз камионима са кварљивом робом, али се, због протеста возача камиона, то не дешава.


МОГЕРИНИ: ЕУ ГУБИ УГЛЕД ЗБОГ ОДНОСА ПРЕМА ИЗБЕГЛИЧКОЈ КРИЗИ

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини оценила је данас да однос Европске уније према избегличкој кризи штети њеном угледу, упозоривши да би то могло довести до губитка утицаја, али и међународног кредибилитета Уније. Већ сада деловање ЕУ по питању избегличке кризе штети спољној политици, навела је Могерини и додала да се те унутрашње поделе осећају широм света.

"То у великој мери слаби наш кредибилитет у иностранству", истакла је она.

ЕУ ће , како је навела, "значајно изгубити утицај ако не успемо заједно да се поставимо према својој одговорносто".


ВУЧИЋ: ВЕРУЈЕМ У РАЗУМ ХРВАТСКОГ РУКОВОДСТВА И ЕУ

Премијер Србије Александар Вучић није данас желео да говори о мерама које је српска влада припремила у случају да гранични прелази са Хрватском не буду отворени уверен да оне неће ни ступити на снагу.

"Верујем у разум хрватског руководства, верујем у ЕУ. Верујем у могућности да неко каже ми смо из ЕУ погазили С СП, верујем да ће неко то данас у Бриселу да каже. Надам се да никакве мере неће да се примењују", рекао је Вучић у Сенти.

Упитан ко ће и како спрским привредницима да надоканди штету, премијер је рекао да компаније из Србије преко Привредне коморе траже начине као да пред хрватским и међунароним судовима туже хрватску државу, а да српска држава то не може да ради.


ЉАЈИЋ: НА ГРАНИЦИ С ХРВАТСКОМ ДАНАС ГОРЕ НЕГО ЈУЧЕ

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да је данас ситуација на Батровцима, граничном прелазу са Хрватском, још гора него што је била претходног дана и указао да Србија чини све што је у њеној моћи да дође до решења, иако изјаве које стижу из Хрватске нису охрабрујуће.

"Данас је ситуација на граничном прелазу још гора него што је била јуче, због потпуне обуставе путничког и теретног саобраћаја, али и због протеста камионџија на том граничном прелазу", рекао је Љајић новинарима у Клубу посланика.

Он је рекао да из Загреба углавном стижу претње, уцене и тон који није примерен представницима било које владе.

Љајић каже да то није у интересу добрих односа Србије и Хрватске, а најмање није у интересу регионалне стабилности.


У ХРВАТСКУ ДАНАС УШЛО 8.750 ИЗБЕГЛИЦА

У Хрватску је током данашњег дана ушло 8.750 избеглица, па је до данас у 9.00 сати њихов укупан број који је прошао кроз Хрватску прешао 44.000, саопштило је хрватско Министарство унутрашњих послова. Највећи прилив избеглица и даље се очекује на подручју Товарника и Илока, пренела је Хина. У привременом прихватном центру Опатовцу налази се око 2.900 миграната те се и даље организује њихов превоз до граничних прелаза.


БРИСЕЛ: ОЧЕКУЈЕ СЕ УСВАЈАЊЕ КВОТА ЗА МИГРАНТЕ

Лидери земаља чланица ЕУ данас ће, како се очекује, усвојити план о прерасподели 120,000 миграната широм Уније упркос жестоком противљењу неких земаља чланица. Румунија, Чешка, Словачка и Мађарска гласале су против обавезних квота.

Учесници ванредног самита ће такође разматрати строже мере контроле на границама ЕУ и повећање помоћи земљама које се граниче са Сиријом одакле потиче велики број миграната, преноси ББЦ.


СИЈАРТО: ХВАЛА СРБИЈИ ШТО НИЈЕ ПОДЛЕГЛА ПРИТИСЦИМА ХРВАТСКЕ

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто захвалио се Србији што није подлегла притисцима и ултиматуму Хрватске, наводећи да је Мађарска упутила протестну ноту Хрватској, јер сматра да је непоштено што условљава Србију и да тражи од ње да избеглице шаље у Мађарску. Он је у Сенти подсетио да је Мађарска до сада примила 230.000 избеглица, које је већином регистровала, те да се увек понашала по међународном праву и правилима.

Мађарска, додао је, недвосмислено има обавезу да подржи европске интеграционе процесе Србије и њен је интерес да Србија постане што пре чланица ЕУ, а Хрватској је поручио да своје предизборне кампање води на својој територији и не увлачи у њих Мађарску.


ВУЧИЋ ПИСАО ЕВРОПСКИМ ЗВАНИЧНИЦИМА

БЕОГРАД - Премијер Александар Вучић упутио је писмо европским званичнима у којем им је потврдио спремност Србије да одржи отворени дијалог са свим регионалним партнерима о могућим решењима мигрантске кризе и скренуо пажњу да је Хрватска "агресивним и неприхватљивим" мерама драстично погодила националне и виталне економске интересе Србије, али и снажно подрила регионалне односе и стабилност. Председник Владе Србије је, поводом једностраног затварања граничних прелаза од Хрватске, упутио писмо председнику Европског савета Доналду Туску, председнику Европског парламента Мартину Шулцу, председнику Европске комисије Жан-Клоду Јункеру, потпредседници Европске комисије и високој представници ЕУ за спол?не послове и безбедносну политику Федерики Могерини и европском комесару за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесу Хану, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Писмо прочитајте ОВДЕ.
ХАН: ОТВОРИТЕ ГРАНИЦЕ И СПУСТИТЕ РЕТОРИКУ

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан затражио је данас од свих држава Западног Балкана да отворе границе за несметан проток робе и стишају реторику.

"Позивам све земље Западног Балкана да се одговорно понашају према мигрантима, а посебно да не затварају граничцне прелазе", рекао је Хан новинарима уочи данашњег заседања колегијума Европске комисије, не помињући директно случај Србије и Хрватске.


ЕУ УПОЗОРАВА ЧЛАНИЦЕ ЗБОГ КРШЕЊА ПРАВИЛА АЗИЛА

БРИСЕЛ - Европска комисија упозорила је данас да се 19 држава чланица Европске уније, укључујући Француску и Немачку, суочава са могућим санкцијама због пропуста у примени правила по питању тражилаца азила који долазе у Европу.

"Време је да државе чланице преузму одговорност и ураде оно што треба да ураде", рекао је потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс, пренео је АФП.

Лидери ЕУ окупили су се данас на ванредном самиту у Бриселу посвећеном избегличкој кризи.

Министри унутрашњих послова земаља ЕУ у уторак су великом већином усвојили план о прерасподели око 120.000 избеглица.


НА ПРЕЛАЗУ ШИД-ТОВАРНИК КОЛОНЕ ВОЗИЛА

На српској страни границе ка Хрватској, на прелазу Шид - Товарник, једином који је отворен за путнички саобраћај, колона возила је дуга два километара, а на пролаз се чека до 2,5 сата јавио је репортер Танјуга..

Шеф смене на царинској испостави Шид Александар Трнинић рекао је да је тај прелаз био потпуно затворен за саобраћај од 17. септембра у 9.50 сати до синоћ у 23 часа, када је отворен само за путнички саобраћај.

Он је додао да се возила на излазу из Србије задржавју у просеку око сат и по.

"На прелазу Шид-Товарник путнички саобраћај функционише без проблема с тим што је мало већа гужва на излазу из Србије", рекао је Трнинић, додајући да на улазу у Србију нема гужве и да се се возила задржавају уобичајено.

Још, каже, нису добили информацију да ли ће и када Хрватска отворити тај прелаз и за теретни саобраћај.ОРБАН: УКЉУЧИТИ ЦЕО СВЕТ У РЕШАВАЊЕ ИЗБЕГЛИЧКЕ КРИЗЕ

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да жели да цео свет подели терет смештаја избеглица и миграната. Мађарски премијер који се снажно противио квотама за прерасподелу избеглица унутар Европске уније, данас је рекао да ће квоте за размештање избеглица широм света бити међу шест предлога које ће представити својим колегама из ЕУ на састанку у Бриселу, пренео је АП.

"Треба да укључимо цео свет у решавање ове избегличке кризе, или како је ми Мађари зовемо, миграције људи", рекао је Орбан.


КАМИОНЏИЈЕ ОБУСТАВИЛЕ ПРОТЕСТ

Данас, нешто пре 16 сати камионџије на прелазу Батрвци, ка Хрватској, одлучили су да деблокирају путнички саобраћај, јавио је репортер Танјуга.

Камионџије су саобраћај за путничка возила блокирали синоћ, након одлуке Хрватске да отвори тај прелаз и за камионе али селективно, само за оне који превозе кварљиву робу и пасне материјале.

Таква одлука је разљутила камионџије, који су на том граничном прелазу чекали у више од 12 километара дугој колони готово пет дана, па су ступили у протест блокадом границе за сва возила из оба правца.


ФЕРХОЈГЕН: МАЂАРИ САМО РАДЕ ПРЉАВ ПОСАО ЗА НЕМЦЕ

Бивши европски комесар за проширење Гинтер Ферхојген изјавио је данас, коментаршући политику мађарског премијера Виктора Орбана према избеглицама, да Мађарска само ради "прљав посао" за Немачку. Када је реч о масовним критикама на рачун премијера Мађарске због изградње ограде према Србији и Хрватској, Ферхојген је истакао кривицу Немачке у целом проблему и критиковао политику те државе према избеглицама и транзитним европским земљама.

"Ми Немци смо мислили да ћемо само угодно седети у средини, окружени земљама Европске уније и да нам нико неће доћи, осим преко аеродрома у Франкфурту", навео је немачки социјалдемократа.

Како је додао, Орбан гради ограде зато што не постоји други начин да држи проблем под контролом.

"Ово што сада доживљавамо је наговештај. Олуја још није стигла", закључио је он.


ХРВАТСКА ПОЛИЦИЈА СУЗАВЦЕМ ПО ИЗБЕГЛИЦАМА

Хрватска полиција данас је применила силу према избеглицама и, у кампу Опатовац, употребила сузавац, јавља регионална телевизија Н1. Током сукоба повређено је неколико људи, а двоје деце је попрскано сузавцем и налазе се у амбуланти хрватског Црвеног крста, подаци су иницијативе "Добродошли" чији волонтери прикупљају на терену у Опатовцу.

Иницијатива је, како се наводи апеловала на хрватско Министарство унутрашњих послова да што јасније и правовремено дели информације потребне избеглицама.

Потпредседник хрватске владе и министар унутрашњих послова Ранко Остојић боравио је данас у прихватном центру у Опатовцу одакле је позив за заједничко европско решење кризе повезане са избеглицама, којих је у протеклих недељу дана у Хрватску ушло око 44.000.


ТУСК: ЕУ МОРА ДА ПОВРАТИ КОНТРОЛУ СПОЉНИХ ГРАНИЦА

Лидери ЕУ морају помоћи да Европа "поврати контролу" над својим спољним границама док, како је рекао, "милиони" потенцијалних избеглица покушавају да стигну на континент, изјавио је данас председник Европског савета Доналд Туск на ванредном Самиту лидера држава чланица ЕУ у Бриселу.

"Најхитније питање које можемо поставити себи ноћас је како да повратимо контролу наших спољних граница", казао је Туск новинарима, додајући да "милиони потенцијалних избеглица покушавају стићи до Европе."

Туск је такође позвао на окончање "циклуса међусобних оптужби и неспоразума" који поткопавају напоре ЕУ да створе заједнички одговор на најгору избегличку кризу од Другог светског рата.

Европа је под све већим притиском због управљања оргромним приливом, који се процењује на пола милиона избеглица ове године, од којих многи беже од рата и репресије у Сирији, Авганистану и Еритреји.

Туск је упозорио да ток избеглица наставља да расте. "Сукоби на Блиском истоку, посебно у Сирији и Ираку, неће се брзо окончати", уверен је он.

Навео је да је осам милиона људи расељено у Сирији, док је четири милиона побегло у суседне земље, као што су Турска, Јордан и Либан. "То значи да ми данас разговорамао о милионима, а не хиљадама, потенцијалних избеглица, који покушавају да стигну до Европе", казао је Туск.

Према његовим речима, "још више избеглица ће кренуту према Европи, а не мање, поготово што се сви они осећају позвани". Министри унутрашњих послова ЕУ одобрили су у уторак планове за пресељење 120.000 азилата из две претрпане земље Грчке и Италије.

Туск је алудирао на аргументе који су довели до гласања, коме су се огорчено противиле Мађарска, Румунија, Чешка и Словачка, где постоји јако антимигрантско расположење.

"Ми смо сад достигли критичну тачку, у којој морамо да окончамо циклус међусобних оптужби и неспоразума. Наша данашња расправа мора бити заснована на чињеницама, а не на илузијама и емоцијама", река је.

Ванредни самит ЕУ, посвећен решавању избегличке кризе, одржава се данас у Бриселу, дан пошто су министри унутрашњих послова и правде, без консензуса, усвојили резолуцију о прерасподели избеглица међу државама чланицама.

Лидери се договарају о наредним корацима, који се односе на јачање спољих граница ЕУ и прижање додатних средстава за Турску, Јордан, Либан и агенције УН.

КОНТРАМЕРЕ СТУПАЈУ У ПОНОЋ НА СНАГУ, АКО НЕ БУДЕ ДОГОВОРА

Потпредседник Владе и министар трговине Расим Љајић потврдио је данас да ће, ако не буде постигнут договор о отварању границе са Хрватском, у поноћ ступити на снагу пакет свеобухватних контрамера против те земље.

"Спремили смо контрамере, политичке, правне и екомомске, које ће бити директно усмерене према хрватским привредним субјектима", рекао је Љајић и додао да је реч о читавом пакету компатибилних мера који имају за циљ да одговоре на оно што је Хрватска учинила.

Љајић је за ТВ Б92 рекао да Србија не би волела да дође до тих мера и да их је зато одлагала да бисмо нашли простор за договор.

Министар Љајић је рекао и да он више није ни у каквом контакту са колегама из Хрватске, али је додао да је једино могуће да се ова криза реши у разговорима два премијера.

Премијери треба да разговарају и Србија жели да се ова криза што пре реши - боље да одмах дође до решења, него да криза траје неколико дана, јер ће трошак за сваку страну сваким даном бити све већи, истакао је Љајић.

"Решење је просто - да Хрватска не блокира границу и не тражимо никакве уступке, нити повластице," истакао је министар. Љајић је рекао и да је очекивао да ће ЕУ заузети одлучнији став по питању ове кризе, јер је ситуација јасна - Хрватска је затворила границе и крши Споразум о стабилизацији и придруживању.

ЕУ би морала да осуди због тога своју државу чланицу, међутим из Брисела стижу изјаве намењене и једнима и другима да се никоме не замере, казао је Љајић.

Он је додао да је сваки дан важан да се криза што пре реши, јер привредници пуно губе и покрећу се многе тужбе пред хрватским и међународним судовима због ове блокаде.

"Да не говоримо о политичкој штети. Требаће нам доста да се вратимо на ситуацију пре кризе, јер се говори језиком ултиматума и претњи, као никада до сада у кратком периоду", рекао је Љајић истакавши да разуме да је у Хрватској у току предизборна кампања, али да не разуме да "због пар хиљада гласова можете озбиљно да угрозите односе између две земље."

Хрватска јесте у бољој позицији од Србије, као чланица ЕУ, али то није разлог да уводите неевропске стандарде и блокаде на границама и да спречавате слободан проток људи, роба и капитала, нагласио је министар.

Лајић је казао да је ситуација на прелазу Батровци са Хрватском тежа него јуче јер је колона на граници са Хрватском дуга више од 13 километара, а имамо и потпуну блокаду теретног саобраћаја у оба смера и протест камионџија између две границе.

"Ако се томе додају запаљиве изјаве које долазе из Хрватске, упкос нашим жељама да дођемо до договора, онда ова криза поприма врло озбиљне размере", казао је Љајић.

Чуо сам из Хрватске сијасет изјава које не приличе челницима једне земље, казао је Љајић и додао да Хрватска жели да се свађа јер има бољу политичку позицију, као чланица ЕУ.

Он је нагласио и да је Србији сасвим свеједно да ли ће избеглице ићи према Хрватској или Мађарској и да избеглице о томе саме одлучују, а не Србија, која о томе не одлучује и не усмерава их ни у једном, нити у другом правцу.

КАМИОНЏИЈЕ СА ХРВАТСКЕ СТРАНЕ ОДУСТАЛЕ ОД СОЛИДАРНОСТИ

Сат времена након деблокаде саобраћаја на граничном прелазу Батровци из оба правца, са хрватске стране ка Србији покренули су се камиони који су се најпре солидарисали са колегама са српске стране који се, према одлуци хрватске владе, пропуштају селективно, само ако транспортују кварљиву робу и опасне материје.

Како је јавио репортер Танјуга са лица места, док саобраћај из Хрватске ка Србији функционише у потпуности, из Србије ка Хрватској се одвија само путнички.

Камионџије ће како су најавиле до вечерас у 23,30 чекати да хрватска влада промени одлуку о селективном пуштању теретног саобраћаја, а уколико одлука не буде промењена они ће блокирати све граничне прелазе за сав саобраћај ка Хрватској, рекао је Танјугу возач Кан Грбовић који из Новог Пазара вози робу за Загреб.

Грбовић је рекао и да таква врста протеста није организована, већ спонтана.

Камионџије су у потпуности саобраћај на том граничом прелазу блокирале синоћ, након одлуке Хрватске да омогући пролаз само камионима који транспортују кварљиву робу и опасне материје.

Таква одлука је разљутила камионџије, који су на том граничном прелазу чекали у више од 12 километара дугој колони готово пет дана, па су ступили у протест блокадом границе за сва возила из оба правца.

Према речима шефа царинске испоставе Ненада Вукчевића путнички саобраћај на граничном прелазу Батровци се од нешто пре 16 сати обавља нормално, али је саобраћај слабијег интензитета јер, како је рекао, многи нису обавештени да је граница деблокирана.

Иначе, Влада Србије усвојила је јуче пакет мера које ће применити уколико Хрватска до поноћи не отвори границу за сав теретни саобраћај из Србије. Влада је овластила премијера Александра Вучића да о том проблему и проблему избегличке кризе, која је довела до затварања граница ка Хрватској, разговара са хрватским колегом Зораном Милановићем.

Прелаз у Батровцима у поноћ ће обићи министар полиције Небојша Стефановић.

МИЛАНОВИЋ: СВИ СУ ПРОТИВ ХРВАТСКЕ ВЛАДЕ

Премијер Хрватске Зоран Милановић оценио је данас у Бриселу да је недопустиво да Србија поставља ултиматуме чланицама Европске уније, из изнео тврдњу да Будимпешта, Београд и хрватска десница заједнички раде против његове владе.

Он се уочи данашњег ванредног самита лидера ЕУ у Бриселу осврнуо на рок који је премијер Србије Александар Вучић задао пре него што Србија контрамерама узврати на одлуку Загреба да затвори граничне прелазе.

"Они да дају ултиматуме? Ево једва чекам поноћ, баш ме занима шта садржи тај Вучићхев ултиматум", рекао је Милановић.

Хрватски премијер се пожалио да му Вучић није ни одговорио на понуду да пошаље аутобусе који ће мигранте, уместо ка хрватској, упутити ка мађарској граници.

"Они њима наплаћују ко зна колико пара за превоз аутобусима, то је тамо привредна грана", тврди Милановић и каже да се "Хрватска понаша одговорно, а у Србији влада потпуни хаос".

Он је, такође, рекао да ће о отварању границе за теретна возила одлучивати на основу броја миграната који покушавају да уђу у Хрватску. "Можда ускоро отворим границу, а после ћу је опет затворити ако број људи пређе 8-10.000", казао је Милановић.

Хрватски премије каже и да Београд и Будимпешта раде против владе у Загребу и хрватских националних интереса, а у садејству са опозиционом Хрватском демократском заједницом (ХДЗ).

"Будимпешта, Београд, ХДЗ, то је свето тројство", казао је он, додајући да су "десничари свуда исти, то вам је као прст и нокат".

Упитан да поближе објасни ово наводно тројно савезништво, Милановић је рекао да се то види "из њихових речи и дела".

Премијер Хрватске каже да све потезе предузима уз консултације са лидерима Аустрије и Немачке.

"То су најмоћније земље у Европи, а ми радимо и у њиховим националним интересима", рекао је он.

Милановић, међутим, није директно одговорио на питање да ли се о затварању границе консултовао са немачком канцеларком Ангелом Меркел, рекавши поново да је "разговарао са најважнијим људима у ЕУ".

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан позвао је раније данас лидере Србије и Хрватске да смање реторику у вези са ситуацијом на граници и мирно приступе решавању проблема.

НА БАЈАКОВУ БЕЗ ПРОЛАЗА И ЗА КАМИОНЕ СА КВАРЉИВОМ РОБОМ

На прелазу Бајаково и даље је у блокади теретни саобраћај из Србије, а Хрватска не пропушта из Србије ни камионе са кварљивом робом, јавио је репортер Тањуга са лица места.

То је Танјугу потврдио и шеф царинске испоставе Батровци Ненад Вукчевић, који је навео да, од како су незадовољне камионџије одблокирале тај прелаз, односно простор између Батроваца и Бајакова нешто пре 16 часова, ни један камион није прешао из Србије у Хрватску.

"Ни један камион још није прошао, тако да је прелаз у потпуној блокади за теретни саобраћај на улазу у Хрватску", рекао је Вукчевић.

ХРВАТСКА ПОЛИЦИЈА КРИШОМ ДА ПРЕБАЦИ МИГРАНТЕ У СРБИЈУ

Хрватска полиција хтела је прошле ноћи да под окриљем мрака пребаци у Србију већу групу миграната преко границе на Дунаву, близу Бачке Паланке, што је српска полиција успела да спречи, сазнаје Танјуг из два извора.

Хрватска полиција покушала је преко Шаренградске аде, српског речног острва на Дунаву у близини Бачке Паланке, током ноћи да у Србију врати већу групу избеглица.

Српска полиција успела је да спречи тај покушај, користећи патролне чамце са рефлекторима и ротацијама.

Извори Танјуга су навели да је због тога појачано присуство припадника граничне полиције Србије.

Шаренградска ада је хрватско речно острво, на делу где Дунав чини границу са Србијом, а налази се близу Бачке Паланке.

ИЗБЕГЛИЦЕ СПАВАЈУ НА ПРАВОСЛАВНОМ ГРОБЉУ

Британски “Channel 4” објавио се снимак на коме се види како избеглице спавају на православном гробљу у Товарнику.

Опширније погледајте ОВДЕ.

ВУЧИЋ САГЛАСАН СА МОГЕРИНИЈЕВОМ О ОТВАРАЊУ ГРАНИЦЕ

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас за РТС да је сагласан са изјавом шефице европске дипломатије Федерике Могерини и да очекује отварање границе.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини рекла је раније данас да сматра да затварање границе Хрватске није ресење и позвала Београд и Загреб да заједницки приступе ресавању мигрантске кризе.

ДОДИК: ХРВАТСКА КРШИ СВЕ РЕЛЕВАНТНЕ МЕЂУНАРОДНЕ СПОРАЗУМЕ

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је хрватска блокада теретног саобраћаја на граници са Србијом кршење свих релевантних међународних споразума о кретању робе и капитала, што је направило огромну штету Србији, али и Републици Српској.

"Хрватска је то потпуно непотребно учинила. Неприхватљиво је да Хрватска на тај начин утиче на робну размену и привредне активности у региону", оценио је Додик, а пренели су бањалучки медији.

Председник Републике Српске је истакао да избеглички и мигрантски проблем није проблем Србије, која као транзитна земља, трпи огромне притиске и због дневног боравка тих људи.

"Неприхватљиво је и непримерено да се једна држава, чланица ЕУ на овакав начин обрачунава са тим питањем, имајући у виду чињеницу да и сама Европа није успела да направи ниједан договор унутар себе о овом проблему", рекао је Додик.

Он је нагласио да је колатерална штета која се наноси привреди у целини у региону апсолутно непотребна и "иде на терет потеза који је учинила Хрватска".

"И Република Српска трпи огромну штету, имајући у виду да је велики транзит робе из Србије, и не само Србије, усмерен преко Хрватске за Републику Српску, и то доприноси огромним губицима које имамо и зато је потребно то питање што пре решити и довести стање у нормалу", рекао је Додик.

Он је закључио да Хрватска, шта год имала за разлог, не може да објасни спречавање протока робе и да то повезује са мигрантском кризом.

ДАЧИЋ: МОГЕРИНИ ПОТВРДИЛА СТАВ СРБИЈЕ

Република Србија захвална је високој представници ЕУ за спољну и безбедносну политику Федерики Могерини на веома коректној изјави, којом она потврђује став Србије да затварање границе Хрватске за теретни саобраћај није решење и да има негативне последице у региону, изјавио је потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Србија очекује да ће Хрватска, после оваквог става шефа дипломатије ЕУ, одмах приступити повлачењу своје противправне једностране одлуке о затварању границе за теретни саобраћај, навео је Дачић, подсетивши "да су слобода кретања робе, људи и капитала један од темељних принципа ЕУ, које је Хрватска нарушила и то управо као чланица ЕУ", саопштило је Министарство спољних послова.

Дачић је подсетио да су премијер Србије Александар Вучић и Влада Србије од почетка, истицали спремност да Србије конструктивно приђе решавању проблема.

ХРВАТСКА ДЕМАНТУЈЕ ДА ЈЕ КРИШОМ ПРЕБАЦИВАЛА ИЗБЕГЛИЦЕ

Министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић демантовао је вечерас информацију у српским медијима да је хрватска полиција претходне ноћи покушала да врати групу избеглица у Србију, што је спречила српска полиција.

"Надам се да ћу видети неки снимак те акције. Такве дезинформације заправо потврђују да план Ц не постоји, нити га правимо", рекао је Остојић, гостујући у Дневнику Нове ТВ.

Хрватска се у овом тренутку стриктно држи плана А и плана Б, што значи да имамо довољно капацитета и услова да избеглице пребацујемо у Мађарску, казао је Остојић.

Додао је да не жели да спекулише шта ће се догодити уколико дође до затварања границе, јер се показало да ниједна жица и зид нису успели да зауставе проток људи који желе да
дођу до дестинације у шенгенској зони.

НА БАЈАКОВУ КАМИОНИ И ДАЉЕ НЕ МОГУ У ХРВАТСКУ

На граничном прелазу Батровци вечерас је и даље блокиран теретни саобраћај из Србије, док се путнички саобраћај у оба правца несметано одвија, јавља извештач Тањуга са лица места.

Истовремено, камиони из правца Хрватске несметано улазе у Србију.

Камионџије ишчекују долазак министра унутрашњих послова Небојше Стефановића вечерас на тај гранични прелаз, додајући и да чекају да виде да ли ће Хрватска одблокирати прелаз за теретни саобраћај.

Они понављају и да ће блокирати прелаз Шид - Товарник, где се сада одвија само путнички саобраћај, уколико хрватска влада до вечерас у 23.30 не промени одлуку о блокади теретног саобраћаја.

СТЕФАНОВИЋ СТИГАО НА БАТРОВЦЕ

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић са директором полиције Милорадом Вељовићем пола сата пре поноћи стигао је на гранични прелаз Батровци.

Они ће одржати састанак са граничном полицијом на том прелазу, а министар Стефановић ће се у поноћ обратити новинарима, јавио је извештач Танјуга са лица места.

На овај гранични прелаз вечерас је дошао и министар здравља Златибор Лончар.

Теретни сабраћај на том прелазу ка Хрватској, док се путнички одвија у оба смера несметано, као и теретни из Хрватске у Србију. На овом прелазу тренутно је и велики број новинарских екипа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (126)

Besposlen

23.09.2015. 10:14

Gospodine Premijeru, Vama očito nekako ne ide vođenje držve ni rešavanje problema, ni kada su u pitanju Rama, Bakir, evo sada i Hrvati... svi nas redom ponize što i nije normalno niti treba dozvoliti. Pustite to neko drugi da radi, možda će nam svima biti bolje!

Jeca

23.09.2015. 10:37

@Besposlen - Zasto nas ponize!? Da li bi isto tako mislio kada bi bio u njihovoj situaciji...naravno da ne bih! Srbija je jedina zemlja koja se ponela ljudski, umesto da ste ponosni vi osudjujete! Sram bilo sve koji osudjuju nasu pomoc migrantima!!!

Mara

23.09.2015. 11:02

@Besposlen - Pa evo npr. ti da vodiš državu. Baš me zanima kako bi to radio eto, a još si i besposlen, taman da vidimo.

šmizla

23.09.2015. 11:14

@Besposlen - lepo je to što podržavaš upravnika logora Milanovića samo nastavi tako.

Vanja

23.09.2015. 11:37

@Besposlen - Grešiš nismo poniženi, pokazali smo sa ovim da smo human narod. Za razliku od Hrvatske imamo premijera koji je pokazao da je razuman i odgovoran političar, koji problem pokušva da reši mirnim putem.

Mihail

23.09.2015. 10:14

Kao i uvek Srbija ispada vise fer i cak im daje rok da razmotre svoju odluku, eeee hr dalje ste vi od Eu nego mi

Милош

23.09.2015. 10:28

Треба блокирати увоз хратске робе по сваку цену!

неимени

23.09.2015. 10:32

Избезумиле ми се уснице, крај се примиче, ништа ме се не тиче, нек сам се нафатирао. Једном се живи, ја сам успео, а ви ... ко вас шиша. О_о Све ће поштујемо, све ће следимо шта год да еу каже, све ће извршимо шта год да траже, преузећемо избеглица 10 милиЈона ако треба, мож' сваки из еу да нам га завлачи кол'ко му драго, ал' ми од еу не одустајемо. И при том нећемо да трпимо понижења од било кога, а пшосебно од прљави' коментатори који по новинама 'оће да пљују мудру и разумну и тако даље.

EMY

23.09.2015. 11:06

Još noćas je Hrvatska počela da menja ponašanje i pušta teretnjake u Hrvatsklu, do ponoći sve će se normalizovati, zabrana je bila ne glupa već naivna i neprijateljska prema Srbiji.

ana

23.09.2015. 11:51

@EMY - ma Hrvati su opvu emigrantsku krizu iskoristili da opet opletu po nama..ovo je samo dokaz da nema nikakvog pomirenja izmedju zemalja..

VladaNapolje

23.09.2015. 11:08

hahah il mi se cini il se ovi rokovi samo nesto pomeraju... e moji lideri,ne mozete vi ni sami sebe da vodite do prodavnice a kamoli da vodite zemlju

banja

23.09.2015. 11:49

@Teodora - naravno..kada Todoricu udare po dzepu...brzo ce Hr da otvori granice..to sto rade je samo dokaz kakva su zemlja

petar pan

23.09.2015. 11:35

Zaista je ponizavajuce da se tako ophode , uostalom ovo je problem citave Evrope...hrlili su kao istoj a kada je problem u pitanju prave se kao da nisu deo nje

Mali bata

23.09.2015. 11:37

Najvecu gresku koju su napravili samoproglaseni politicari je to da ne prihvataju politicku odgovornost, da ne bave se trgovinom, i trgovina im ne dozvoljava da dobiju zvanje politicar. Duple funkcije i sukob interesa dosao do izrazaja.

gogi

23.09.2015. 11:39

milanovic se zanosi da srbija nece uvesti kontra mere , ako evropa ne bude reagovala vec sutra ce videti sta ce biti

Maniks

23.09.2015. 11:40

Mi ne cutimo sto smo slabi nego sto smo mnogo mnogo jaki kaze mekusac a sa Srbijom se sprdaju..Sa ovakvom politikom velikog vodje Srbija ce biti unistena..U svojoj istoriji Srbija nikad nije ovako bila ponizena.

Хммм

23.09.2015. 11:41

Честитке на опстанку. Нетачно је, да не преносите ни делић "ријалитија". Сваког дана у вестима, се и код вас, дају прочитати вести о фарми, брату, старлетама и сл. За то заслужујете нулу, јер трујете народ, као и остале новине у Србији. Све више страних речи убацујете у наслове и чланке. То је лоше. Имате одличне коментаре на свакодневне догађаје, али сте много спорији у преношењу актуелних спортских догађаја.

lenka

23.09.2015. 11:47

E treba im zatvoriti sve trzne centre u Srbiji, i zabraniti bilo kakvu saradnju sa njima, sram ih bilo.

Jasenovac

23.09.2015. 11:47

Nemaju oni mu.. kad dode do kraja. Nadaju se da mogu da Rade sta hoce jer su u EU a Srbija nije. Videcemo gde ce ih to hodanje po zici dovesti?

FEDMUKOV

23.09.2015. 12:19

@Jasenovac - Ponovo vampiri šetaju Hrvatskom, ponovo logori, geta, trgovina ljudima...

Mirce

23.09.2015. 12:01

Ne razumem brigu tranzitnih zemalja. Skandalozno je da Hrvatska koristi migrantsku krizu za zaostravanje odnosa sa Srbijom.

Gordana

23.09.2015. 12:02

Gospodine Vucicu,molimo Vas da hitno sazovete sednicu Saveta bezbednosti i proglasite na teritoriji Srbije ratno stanje.Verujte,necete pogresiti,jer odlicno znate ko Vas pritiska i ko ne zeli Srbiju u Evropskoj Uniji,a to su svi oni,koji mrze Pravoslavce-nas i Ruse.Oni zele da Srbiju opasu bodljikavom zicom i od naseg naroda naprave logorase u koncentracionom logoru! Molimo Vas da istrajete u svemu,ali ne popustajte,jer se ni Vi ,ni nasi gradjani niste ogresili o izbeglice.

DimaDima

23.09.2015. 12:02

Hrvatska ne moze da se izbori sa brojem migranata, pa trazi da saljemo i u Madjarskoj. Sta mi da kazemo sto svi ti migranti pre Hrvatske i Madjarske mora da prodju kroz Srbiju i to kroz vecu teritoriju. Nadam se da ce se Hrvati do isteka roka urzumeti.

Vujo

23.09.2015. 12:06

Oni su u NATO, a nama zene sluze vojsku. Oni kupili Frikom i prave monopole trgovinske po Srbiji, a mi im kupujemo robu. Pa sta sad Srbi? Jel vam cudno? Kupujte im robu u IDEI i dalje, idite im na more...... oni ce vas jednog dana sve u novi Jasenovac povesti, u to sumne nema, istorija se vazda ponavlja.

Novica

23.09.2015. 12:08

Ne shvatam namere Hrvatske? I letos prvo su pozdravili postovanje premijera prema svim zrtvama a posle ga napali. Sad hoce saradnju sa nama pa nas napadaju. Ne razumem sta pokusavaju. Mada verujem da ce premijer i vlada odreagovati najbolje moguce i da ce se ovaj problem resiti!

Dumar

23.09.2015. 12:16

Ovde se Hrvati ne pitaju skoro nista, iza svega stoje angloamericke snage, to je njihova osveta za Rezoluciju o genocidu, sto nije prosla u SB. Glavu dajem, ako nije tako.

Felix

23.09.2015. 12:38

@Dumar - To dali se Hrvatska pita ili ne pita vidjećete uskoro . Ne zaustavite li ovakav priljev i ne pretanete li ih organizirano dovoditi na naše granice ide ograda sa žicom ! Pa cete vidjeti jeli se pita ili ne pita . A da je Milanović "lud" to ste se valda uvjerili .

Shomi

23.09.2015. 14:23

@Dumar - @ Felix i slicni: Sta se bre bunite, ima da vam napravimo jednu malu "Daljmaciju"!

Marerl

23.09.2015. 12:24

@Mama - To je krajnja mera, pa da vidimo. Dat im je rok, videćemo šta kažu njihovi privrednici.

SRBIJANKA

23.09.2015. 12:18

........"Pokaži mi redom Viteze tvog roda,Što balčakom s ruku slomiše ti lance,Gde je Karađorđe tvojega naroda,Pokaži mi tvoje termopilske klance......Čiju li ćeš pušku obesiti o rame,Ko najbolje ume da ti komanduje..........."

fedor65

23.09.2015. 12:19

EU treba da nadje trajno resenje a ne da se lomi na Srbiji i da se prepiremo sa zemljama sa kojima se granicimo.

gvatemala

23.09.2015. 12:24

federika - koji ugled eu - pa eu je najgora parija koju je svet video za vjek vjekova - samo ne znam sto mi ulazimo u tu kanalizaciju - u stvari - znam - moramo - jedina nada je da se ta nakazna tvorevina eu sto pre raspadne - a na odlicnom su putu..

vazno objasnjenje

23.09.2015. 12:27

Mocan covek je uvek krivac u ocima slabica, jer ne moze da prizna njegovu moc.

Srpska Crna Gora-Berane

23.09.2015. 12:33

Drage braco i sestre Srbi,gdje god da se nalazite na planeti zemlji,NIKADA I NIKAKO ne kupovati hrvatske proizvode podravka,jana i sl i ne ulazite u Rodu,Merkator i bilo koje njihove markete.. Problem sa krvatima se na kulturno resava. Ne smijemo biti kao oni vec strogo mudri i hrabri i braniti pametno SRPSKE interese svuda u svijetu..

Borac

23.09.2015. 12:33

Nastavak:Izbjeglice mogu da se prijave u Grckoj i preko Bugarse da stignu u sve zemlje EU.Vi sanjate o ulasku u EU pa radite sto neki predstavnici EU od Vas traze.Dali ste stvarno toliko naivn?EU je u raspadu a Vi jos uvijek mislite da cete uci u neku EU.Ovo sto Vi radite moze se uporediti sa onim seljakom kada mu je stala bila u plamenu a on je krave koje su bile vani vodio u stalu,umjesto da one iz stale vodi napolje.Tako Vi radite sa Srbijom.RAZMISLI NARODE PA ONDA BIRAJ KO CE TE ZASTUPATI:

Bugi

23.09.2015. 12:34

Izbeglice su odlucile.Nemacka je hjihov dom.Pa zasto Hrvatska pravi probleme i sprecava te ljude da se docepaju svog praga.??Zasto ne postyju onu staru izreku,SVUGDE PRODJI ALI KUCI DODJI.???

NS

23.09.2015. 12:35

hrvatska ima Eu iz sebe i Srbija je u nezgodnijoj poziciji ... stoga kamiondzije treba da se isprece na sve granicne prelzaze sa hrvatskom, pa neka i hrvatska trpi stetu.

Bugi

23.09.2015. 12:42

Vucicu i suvise si fin i previse blag da bih mogao nesto da uradis.Zato predlazem da napujdas Dacica dok je vreme inace obrasmo bostan.

dr Nis

23.09.2015. 12:55

Imam utisak da smo opet sami krivi za problem u kom smo se našli. Pustili smo migrante da ulaze bez problema u Srbiju, omogućili smo im tretman kakav dolikuje ljudima, prevoz do severnih granica i nastavak njihovog putovanja. I najgore počeli smo da se hvalimo kako smo humani i dobri za razliku od ostalih nam komšija. Naša uloga je jasno određena u svetu, da budemo loši momci i krivci za sve. Zato se ponavlja uporno , Srbi su krivi, samo ni oni što to pričaju ne znaju zašto su to Srbi krivi.

laktarosi masu laktovima nema zasta da uhvate se

23.09.2015. 12:59

EU je sloboda svih kretanja, bez granica. A znanje stoji rame uz rame.

Zoketa

23.09.2015. 13:00

Super... I, šta će Muha posle isteka tog "ultimatuma" (!) konkretno da uradi, u kvazidržavi koja realno nema čak ni svoje granice (da ih ima, zar bi stotine hiljada stranaca bez ikakvih dokumenata mogle ilegalno i nekažnjeno da ulaze u nju kako i gde im se to prohte)?!? U kvazidržavi bez vojske, čiji je i Muha jedno vreme vajni ministar bio??? U okupiranoj tuđinskoj prćiji u kojoj isti ti hrvati drže OGROMAN procenat privrede u svojim šapama???

Pitam Se

23.09.2015. 13:02

Izgleda da su jedva docekali ovu krizu da nam se svete Bog zna zasto.uvek podli,zavidni i osvetoljubivi.

Truman

23.09.2015. 13:19

Nadam se da će se uskoro u potpunosti rešiti ovaj problem. Činjenica je da region mora funkcionisati kao jedno kako bi se taj cilj i ostvario.

Ха! Ха! Ха!

23.09.2015. 14:01

@Truman - А који то "region"? И шта вам уопште представља тај потпуно бесмислени општи појам? Да не мислиш можда на фамозно - фантомски "западни Балкан", иако се Србија уопште не налази (нити се икада налазила) на западу Балканског полуострва?

Ха! Ха! Ха!

23.09.2015. 19:30

@Truman - Чему оволики "минуси" на мој претходни коментар, ботине неписмене?!? Нисте завршили ни основну школу, или сте пак у њој бежали искључиво са часова географије???

Vesna

23.09.2015. 13:20

Ima li u toj EU gazda ili ce te razularene "bande" da rade ko sta hoce ? Za sve je kriva EU jer nije sposobna da zakonski , jedinstveno, kontrolise svoju drzavnu territoriju vec joj se clanice ponasaju kao neposlusna i zadatku nedorasla deca! Mi smo uredjenija zemlja od EU .! Evo , i sada je pokazala da je to skup belosvetskih bitangi i nesposobnjakovica . Zar nam takvo dustvo treba?

čeda

23.09.2015. 13:54

Ne vidim čemu tol'ka frka oko izbeglica.Zar nisu studenti devedesetih,na demonstracijama protiv Miloševića nosili transparente i ponavljali k'o papagaji kako je Beograd svet?!Sad kad se,konačno,ukazala prilika da to i postane,neki se bune!Što,bre?Pa,evo vam sveta koji ste tako strasno prizivali.Mali Istambul.Šta fali?I to je svet.Doduše,onih bledunjavih sa zapada neće biti koliko biste vi hteli,ali bože moj!?Ne može baš sve,je l' tako?Čista egzotika.

dule trubica

23.09.2015. 14:06

Stetu koja je Srbija pretrpela i trpi zarad HR/EU blokade granica treba zahtevati od EU u najkracem roku. Ovaj akt nema nikakvih EU vrednosti koje su nam obecavane zadnjih dvadeset godina.........Srbija treba iz ovog da napokon izvuce pouku o trgovini preko i sa HR i da se preorjentise na sigurnije trziste i minimalizuje HR investicije u Srbiji jednom i zauvek. EUslavija se raspada.

Bugi

23.09.2015. 14:45

U toku je veciti balkansko/politicki derbi izmedju Hrvatske i Srbije.Hrvatska je ojacala odbranu dovodjenjem novog golmana Milanovica Koji je na prethodnoj utakmici protiv Madjarske pokazao da se na njega moze ozbiljno racunati.Ocekuje se da ce protiv nas primeniti istu taktiku uz pojacanu odbranu i prljavu igru na sredini terena.Imajuci u vidu da je nasa politicka selekcija sastavljena iskljucivo od mladih i neiskusnih,nasem selektoru Vucicu ce biti izuzetno tesko cak i sa talentovanim Dacicem.

Блок33

23.09.2015. 15:02

Надам се да ће се ЕУ што пре распасти и да ће победити идеја националне државе,а не неких унија.Све је јасно као дан,оваква Европа неће још дуго трајати само је питање времена кад ће пући по шавовима.Могли смо да се заваравамо 25 год. како је то једна уређена,функционална заједница у којој влада право и слобода,али већ на првом озбиљнијем тесту она је пала и показала своје право лице.То је бирократска заједница лицимера,лажова и насилника која обмањује и своје народе тако и друге.Не у ЕУ!!!

Dusan BG

23.09.2015. 15:18

Savetovao bih Hrvatima da budu dobri ljudi i da prihvate izbeglice. Neka to shvate kao kaznu za proterane i pobijene Srbe. Neka se ne zameraju sa izbeglicama, jer je ka Evropskoj Uniji krenula milionska reka izbeglica koja nece presahnuti sve dok se i poslednji Arapin ne iseli sa Bliskog istoka. Te izbeglice ce za par godina postati vecinsko stanovnistvo u Hrvatskoj i nece im zaboraviti sto su (tada vec manjinski) Hrvati, bili zli prema njima.

Pera91

23.09.2015. 15:24

Ne znam da li Hrvati shvataju da je Srbija vec mesecima u situaciji u kakvoj su oni sa izbeglicama tek nedelju dana ??

?!?!?!

23.09.2015. 16:07

@Pera91 - Наравно да схватају. И - што би то њих уопште реално требало да буде брига?!?

DusanBG

23.09.2015. 15:29

Mislim da je najveci problem sto su Hrvati u predizbornoj kampanji gde svaki potez protiv Srbije donosi politicke poene, razume se. Daleko smo mi odmakli od njih kada je civilizovano ponasanje u pitanju.

Goran

23.09.2015. 15:41

Šaramo, dali smo Mađarima 100 000, sad malo vama. Ne razumem kome treba da damo ako ne članicama EU?!

Vlatko

23.09.2015. 15:43

Iako je vrlo iritantno, ponašanje Hrvatske zapravo nije iznenađujuće. Ta ,,država'' ima razvijenu tradiciju progona izgnanika, a nikako njihovog prijema! Nipošto. Gospođo Biserko, sad gledajte šta je ksenofobija na delu. Školski primer.

Milan

23.09.2015. 16:13

Ako je EU zatvorena za nas Evro-Azijska Unija nije !! Sa eU mozemo samo da budemo dobri susedi u EA uniji su nasa braca !!

Nemanja

23.09.2015. 17:53

Ovolike kolone na nekoj granici Evropa ne pamti. Valjda će preduzeti nešto i urazumiti Hrvatsku. Migrantska kriza se neće rešiti obustavljanjem prevoza roba.

Mali bata

23.09.2015. 18:35

Zasti pravis histeriju. A pisao si o tome da EU kvalifikacionom vecinom je pokazala da podrzava politiku socijalnog mira i bezbednost, na bliskom istoku.

ACA BG

23.09.2015. 18:38

I kad sve ovo prođe, jednog dana, oni svi će opet biti fina, kulturna, humana i demokratska Evropa, a mi ćemo opet biti necivilizovani divljaci, nehumani etnički nastrojeni zli Srbi sa tamo nekog Balkana...

DejanS

23.09.2015. 18:47

Hrvatskoj treba uvaliti onoliko imigranata, koliko su Srba proterali. Ni manje ni vise, i to sa trajnim boravkom.

Stole

23.09.2015. 18:54

Ovaj Milanović nije ni za šefa seoske zadruge a ne za premijera. Umesto da rešava ekonomske probleme svoje zemlje i diže srozan standard (u šta sam se uverio iz prve ruke), on koristi neku nebuloznu retoriku za predizbornu kampanju. Aj što komšijama troši premijerske dane i budžetske pare na inaćenje, nego mu je bitnije da Srbiji nanese štetu pa makar to i Hrvatsku koštalo! Trgnite se komšije, inaćenje nikom nije dobro donelo!

Nebojsa007

23.09.2015. 19:04

Preusmeriti sve migrante u hrvatsku pa za par godina cela hrvatska da bude muslimanska

Cican

23.09.2015. 19:12

sta se bune tek su dobili 44000 ima jos fore do 120000 minimum kolko ce trebati da prime clanovi eu.Hteli ste u eu eto vam je

saša

23.09.2015. 19:37

Šta je evro-bootovi,nešto ne hvalite sad "prijateljsku politku,saradnju u regionu,međusobno razumevanje,pomirenje i blabla..." sa Ujkanima???Doduše i oni rade,kao i naši kvislinzi samo ono što im narede iz Berlina,a naređenje je da se isti koče i što duže zadržavaju,na svom putu u obećani švapski raj.

Mudrivoje Znanic

23.09.2015. 19:45

Ovako ponasanje nisam ocekivao cak ni od hrvata. Ovo je primitivno i banalno ponasanje jednog premijera drzave clanice EU. Ovako ucenjivanje od strane jedne clanice EU nesme biti dozvoljeno i mora se osuditi i kazniti odmah, od EU. Istina je da niko nezeli migrante sa bliskog istoka u svojim dvoristima. Ali makar budite hrabri pa to resavajte sami, a ne korz ucenjivanje jedne siromasne Srbije. Sram vas bilo komsije hrvati!

kontra mere

23.09.2015. 19:56

su zakasnele, trebale su biti sat vremena nakon sto su oni zatvorili, zasto u Srbiji niko nema m i ko placa ove stete.Sta znaci prepucavanje preko novina n i s t a, pokazite da upravljate Srbijom.

bojan

23.09.2015. 19:57

Nikada necemo moci da funkciunisemo sa hrvatima.Svakom svoje pa kako bude.Smesno je ovo sto rade.Za njih rat uvek traje,zar nevidite to.

Vožd

23.09.2015. 20:38

@bojan - Pa lako je kad imaju dva školovana političara i ostalo je sve nepismena i neobrazovano pokatoličena masa. Manipulišu sa polu-svetom.

Prolaznik

23.09.2015. 20:07

Zatvoriti lanac Idea i Roda i bojkotovati svu robu iz Hrvatske!To smo trebali jos odavno.

duska

23.09.2015. 20:08

Ja sam uvek za mirna resenja problema, ali u ovom konkretnom slucaju ja ne bih davala nikakve rokove vec bih, kao sto su to i oni uradili, odmah uvela kontra mere pa da vidimo sta ce biti? Dosta se Srbija drzala one poslovice Ko tebe kamenom ti njega hlebom...i mi vec jednom treba da uzmemo u ruke taj kamen i da pokazemo da imamo zube...

frenk

23.09.2015. 20:52

nije ovde kriv ni srpski ni hrvatski narod, vec politicari koji se bahate iz dokolice. srbija nije u poziciji da zatvara granice, jer preko hrvatske ima bescarinski pristup trzistu EU za poljoprivredno-prehrambene proizvode. robna razmena sa hrvatskom je velika, a uvoz je naravno, veci nego izvoz. najtuznije je to sto se u medijima plasira kako nam svi daju podrsku u svemu, a sustinski se niko nije nasao da reaguje i na bilo koji nacin pomogne, pogotovo u ovom problemu.

Bugi

23.09.2015. 20:54

Jel ja to dobro procita???Hrvatska policija pokusala da ilegalno prebaci izbeglice u Srbiju. Nasi ih nisu primili. Pitanje je sada gde su????? Vraceni sa tog ostrva, ostavljeni na itom ili baceni u dunav.Zahtevati detaljan odgovor na ovo pitanje i to odah.

Djole

23.09.2015. 22:17

@Bugi - Koliko se secam rumunski granicari su za vreme Causeskua pucali na ljude koji su ilegalno prelazili granicu... Ovo sa hrvatskim policajcima je ozbiljan incident! A pre nedelju dana iste te hrvatske policajce je pohapsila madjarska policija zbog iste stvari... zezaju se hrvati, samo da ne preteraju.

ivan seljak

23.09.2015. 21:01

umesto ultimatuma bolje bi bilo da lepo zamoliš milanovića za jedan selfi, možda se i smiluje pa otvori granicu.

Baltazar

23.09.2015. 21:04

Pazi to : kad si zatvarao granicu sa Srbijom nisi pitao EU a sad kad Srbija preti kontramerama pozivas se na to kako Srbija sme da uvodi sankcije EU. Koji si ti smrad kao i cela iskompleksirana Hrvatska a takvih je pola EU koje su upale samo zato se SSSR raspao. Daleko vam lepa kuca.

Šta*tu*nije*jasno

23.09.2015. 21:15

Dok je Mađarska zatvarala granicu, Srbija bi trebala učiniti isto na jugu i istoku, i puštati izbeglica onoliko koliko jih po dogovoru uzmu Mađari ili Hrvati pa ne bih bilo takvih problema. Ni sad nije prekasno, odmah onemugučiti po svaku cenu, da izbeglice masovno stižu u Srbiju. Zar sestvarno nemože predvideti dva koraka unapred. Pozdrav.

zeka

23.09.2015. 21:19

Uvek ima resenja na primer zatvoriti granicu prema hrvatskoj I makedoniji ko je ovde ovde raseliti ih po nenaseljenim selima pozeljno da predju u pravoslavlje bojkotovati robu iz hrvatske, odustati od eu jer je valjda svakoj budali jasno kako je I kako ce biti e pa da vidimo .jurice nas oni posle samo da ne udjemo u nekakav savez sa Rujama od toga bi fras dobili e pa onda u pregovore a ne ovako svaka susa dize patku !

politicki suzeni pogled

23.09.2015. 21:43

Nisu oni krivi, takva je sudbina. Bog je hteo da cuju i razumu jednu te istu stvar drugacije.

mina

23.09.2015. 21:48

ne samo bojkot robe vec i muzike i kvazi estradnih umetnika iz hrvatske,dojadise brate mili ne skidaju se sa radio i tv programa

Alex vrnjacki

23.09.2015. 21:56

Stara priča od tih Hrvata...Dignu dževu, busaju se u grudi, posvađaju se sa nama, napadnu mučki....i kad se sprema nekakav odgovor udare u kuknjavu i bež pod skute nekad Hitlera a sad EU...neverovatno koliko su sitne duše. "Teta Merkel, teta Merkel Srbi nam prete...mislim prete EU! Uradite nešto!" Bljak....

мика

23.09.2015. 22:06

Јасно је као дан, да су за егзодус овог мучног народа ,једини кривци Немачка,Америка, Француска и Велика Британија, они су све то узроковали бомбардовањем (Ирака, Либије, Сирије, Авганистана итд.) , разорили су и опљачкали те земље , под изговором да им "уводе демоккратију". Према томе они морају да сносе све последице ових дешавања!

Nauta Brodic

23.09.2015. 22:30

Iskompleksirane ustase ! Treba sva njihova preduzeca koja rade u Srbiji isterati ! Licno ne bih bio protiv da se trajno zatvori granica sa ovom zemljom! Sta nam uppste znaci ta beznacajna zemlja puna ljudi koji mrze Srbe? Ima toliko drugih zemalja sa kojima mozemo da saradjujemo!

savo arizona

23.09.2015. 22:35

Ova najezda izbjeglica moze se rjesiti vrlo lako,evo kako,Pozvati NATO da sa njihovim transportnim avionima I helikopterima prevoze izbjeglice na koju destinaciju zele.Nato je Milosrdni Andjeo to mu je duznost da brine o ljudskim pravima na planeti.Koliko su tona osiromasenog uranijuma prevezli da toliko tona izbjeglica da preveze bilo bi to najhumanija akcija NATOfasista koji su do sada samo sejali smrt I bjedu na citavoj planeti.

vlada

23.09.2015. 22:36

Ne razumem vašu snishodljivost prema milanoviću! Taj čovek predstavlja nelegalnu državu , stvorenu na genocidu učinjenom nad srpskim narodom, koji sebi dozvoljava i posprdno komentarisanje vlade republike Srbije! Taj primitivan duh odslikava i njega i državu koju predstavlja! Da li sam nešto pogrešio ili izostavio?

Џмрљ

23.09.2015. 22:41

могу ли се Срби једном у историји сложити и бојковати све хрватско...Све!!!

Филип

23.09.2015. 22:57

Желео бих само додати ,да су Новости једини медији који су напоменули да је Шаренградска ада српско острво и хвала им на томе,док остали квази медији из Србије упорно пишу хрватско острво .

milan

24.09.2015. 00:10

Ja od sada necu da vidim cedevitu, janu, vegetu. Necu kupovati u idei i rodi. Necu kupovati sir belje. Necu kupovati frikom sladolede. Necu ici u restorane koji prodaju janu umjesto srpske vode. Barem toliko mogu ja sam, ako politicari nemaju muda. Moje pare, moja odluka. Pokazite mi gdje u hrvatskoj mozete kupiti knjaz milos u restoranu ili prolom? Bilo koji srpski proizvod je nemoguce naci u hr. Zato bojkot.

Mladen Šuvakov

24.09.2015. 00:17

u čemu je problem g.vučiću?na naše građane šaljete izvršitelje,kom.policiju,žandarmeriju,saj,poreznike...sa nama je lako jel??? odgovorite građanima šta će te preduzeti??? dosta bre više ponižavanja pa dokle????

ACO

25.09.2015. 04:45

@Mladen Šuvakov - Ti si sigurno mislio na Milanovica. Da li ti covjece znas sta si napisao??

Sandra

24.09.2015. 01:43

Hrvati su uvek bilo podli i zavidni. Krivo im ociglendo sto vide uspesnu Srbiju. EU treba da osudi ovakvo ponasanje!

Boban

24.09.2015. 01:43

EU treba podhitno da nadje resenje za izbeglice. Ovo sto rade zemlje koje su njene clanice ne dolici samoj toj organizaciji. Srbija ce nastaviti da se ponasa odgovorno i pomagace ovim ljudima.

Karadjordje

24.09.2015. 03:35

Ja ovakve stvari mirno očekujem od hrvatske. Nikada nisam kupovao njihovu robu, čak i kada je jeftinija od druge. Ignorisem ih. Kompromitujem ih svuda po svetu. To je najmanje što mogu, ali to je moj limit.

Janković

24.09.2015. 08:24

Hrvatska je svetu pokazala svoju humanost prema izbeglicama Srbima i sada sa prostora Arapskog poluostrrva,kao neljudi su pokazuli svoje loše lice, Milanović se smeje a gubi dnevno milione evra, povezao je migrante i trgovinu, sve nakaradno,sada neka se smeje hrvatskom narodu,dobio je kontramere.

Srbijo glavu gore

24.09.2015. 17:12

@Janković - Premijer Hrvatske kaže da sve poteze preduzima uz konsultacije sa liderima Austrije i Nemačke. "To su najmoćnije zemlje u Evropi, a mi radimo i u njihovim nacionalnim interesima" Pazi bolesnika radi u tudjim nacionalnim interesima a ne u svojim....gde ode ovaj svet...psihijatrija mu ne gine....

marko

24.09.2015. 23:03

onoga trenutka kada mađarska zatvori granicu, sve izbjeglice će se vračati u srbiju