Текст мора на дораду

М. СЕКУЛОВИЋ

14. 09. 2015. у 07:22

Текст мора на дораду
Ни Исламској заједници није по вољи предложени Нацрт закона о слободи вероисповести. Измена појединих одредаба па подршка ИЗ у Црној Гори

ПОДГОРИЦА - Предложени нацрт закона о слободи вероисповести је лош и треба га поправити.

Ово је изјавио реис Исламске заједнице у Црној гори Рифат Фејзић, говорећи о акту који изазива скандале на јавним расправама, чији главни актер је поглавар такозване и канонски непризнате ЦПЦ Мираш Дедеић.

- Исламска заједница је комуницирала са предлагачем закона, Министарством за људска и мањинска права, али врло мало сугестија је уважено. Верске заједнице морале су бити много више укључене у израду текста закона јер се ради и о њима - каже Фејзић.

Он сматра да Исламска заједница, ни било која друга заједница, не би требало да буде жртва односа државе и СПЦ.

- Живимо у грађанској држави и сваки њен грађанин има једнако право. Можда је требало размишљати и о некој врсти позитивне дискриминације у закону. И то је добра пракса у демократским земљама. Тако бисмо заштитили мање верске заједнице.

Реис указује на то да, ако постоји жеља да се закон усвоји на задовољство свих онда, постоји шанса да се текст побољша.

- Нацрт закона о слободи вероисповести, који је подигао тензије у Црној Гори и изазвао велике полемике, засад нема подршку Исламске заједнице у Црној Гори - каже генерални секретар ИЗЦГ Фуад Чекић пред данашњу јавну расправу У Подгорици.

- Уколико не дође до промена појединих законских одредби, Исламска заједница неће подржати предложено законско решење и указује да у понуђеном тексту има добрих, али и лоших решења које треба поправити.


ЗАДУЖБИНЕ И ВЛАСТ

- Ми немамо објекте који су изграђени од државе. Када су правили верске објекте, грађани су их правили као задужбине, које су дали на управљање верским заједницама. Како се уопште може постићи аутономија ако држава има имовину верских заједница - пита се Чекић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације