СПЕЦИЈАЛНО ЗА „НОВОСТИ“

Због масовног надирања избеглица из Грчке, Влада у Скопљу је прогласила кризно стање, на јужном и северном граничном појасу земље. Јединице војске и полиције патролирају на јужном граничном појасу са Грчком. Настојања су да се физички спречи неконтролисано упадање група миграната из Грчке.

Кризна ситуација налаже ојачавање контроле граничног појаса, уз ангажовање и војске на спречавању евентауалних претњи. Појачане полицијске снаге, укључујући и припаднике јединица за брзе специјалне операције, са обе стране границе настоје да нормализују ситуацију у појасу на саобраћајном коридору 10.

У четвртак је, под налетом избеглица с Блиског истока, потпуно блокиран саобраћај на јужном делу железничког коридора 10, блокадом пруге на северу Грчке. Више од 4.000 миграната блокирало је међународну пругу Солун - Скопље - Београд. На железничком правцу поменутог коридора у северном делу Грчке, због блокаде избеглица, "заглављене" су најмање две композиције теретних и један путнички воз.

ОКРИВЉУЈУ АТИНУ Портпарол македонског МУП-а Иво Котевски оптужио је Грчку да на граници те државе ка Македонији није било никакве контроле, те да је званична Атина организовано транспортовала мигранте ка Македонији. Према његовим речима, до сада је границу обезбеђивала само македонска полиција, док је на спољној граници Европске уније у Грчкој није било: - Напротив, не само што није било никакве контроле већ смо били сведоци организованог транспорта миграната до границе - истакао је он.

На самој северној граничној "позицији" Грчке, "на познатој коти - 59", неколико хиљада избеглица у надирућој вишекилометарској колони настоји и даље да уђе на територију Македоније. Појачане снаге граничне полиције МУП-а Македоније настоје да спрече надирућу масу избеглица да настави пешачење према Ђевђелији.

Са грчке стране делимичну подршку у тим настојањима пружају и припадници снага грчке полиције. Македонски гранични органи су информисани о надирању нових великих група миграната "на путу према северу".

Највећи део новопристиглих миграната су веома млади људи који пријављивањим граничним службама Грчке и Македоније, потврђују да "желе да отпутују у западну Европу". У том драматичном и све мање контролисаном приливу миграната на овом делу балканског пута, железнички саобраћај је пред - колапсом.

У дирекцији "Транспорта македонских железница" је потврђено да су у "драматичној ситуацији", јер су исцрпљени сви расположиви капацитети за превоз масе избеглица које надиру из Грчке, стремећи према Србији и даље према централној и северозападној Европи. Директор те фирме Никола Костов је потврдио да су од суседних земаља затражене позајмице вагона за путничке композиције, али да одговора - нема.

- Очекујемо још гору ситуацију наредних дана, а сви наши ресурси су већ исцрпљени - изјавио је Костов, уз напомену да "Железнице" у Македонији имају обавезу одржавања и редовног домаћег саобраћаја.

Сада је то, међутим, доведено у питање. Упозорио је да је угрожена и безбедност саобраћаја на прузи у Македонији. У дирекцији "Македонских железница" не скривају бојазан и, како веле, не желе ни да помисле "шта може да се догоди ако се остваре најаве да ће наредних месеци, свакодневно из Грчке пристизати по пет хиљада миграната".

У Ђевђелији на крајњем југу Македоније, сутуација постаје - алармантна. Градоначелник Иван Франгов упозорава да је у садашњој ситуацији град под "опсадом" избеглица, да је потпуно "освојен" железнички, а у добврој мери и аутобуски превоз од, све агресивнијих, избеглица. Зато је све већи проблем за домаће становништво да користи редован железнички и аутобуски превоз према Скопљу.

Према објављеним подацима УНХЦР-а, током протекле седмице у Грчку је стигло око 30.000 избеглица из Сирије, Ирака, Ирана, Авганистана... Од јануара, до сада је преко мора на грчка острва стигло више од 160.000 миграната у збегу према западу Европе - балканском рутом.


АЛТЕРНАТИВА И ПРЕКО БУГАРСКЕ

КРИЗНА ситуација у Македонији засада није угрозила одлазак српских туриста у Грчку, али ни њихов повратак у Србију. Блокада пруге Солун - Скопље не утиче на путовања наших људи, јер је проценат оних који иду возом занемарљив. Ипак, туристички радници, спремни су да своје аутобусе усмере на алтернативни правац - кроз Бугарску, уколико дође до неких већих проблема на путним правцима између Македоније и Грчке.

- Највећи број људи из Србије иде у Грчку сопственим превозом или организовано, аутобусима, а путни гранични прелаз је удаљен од возног - каже за "Новости" Александар Сеничић, председник Националне асоцијације туристичких агенција. - Возом иду индивидуално, а то није ни један одсто. Број туриста, иако полако опада, и даље је велики, и тако ће бити до краја септембра.

Ипак, они који крену пут Грчке, а желе да избегну гужву, могу да изаберу Бугарску. Километража је мање-више слична. Иде се преко Ниша, ка Софији, па до граничног прелаза Градина, или Калотина са бугарске стране. Одатле се иде за Кулату, место које је гранични прелаз између Бугарске и Грчке.

- Из нашег искуства можемо да кажемо да је алтернативни пут кроз Бугарску солидан и коректан - истиче Љиљана Средојевић из туристичке агенције "Аргус".Ј. Су.

ЗА СРБЕ БЕЗБЕДНО

У Амбасади Србије у Македонији и Генералном конзулату Србије у Солуну је речено да нема информација да је било ко од наших грађана који прелазе грчко-македонску границу на путу из Грчке или у Грчку имао проблема због појачаних мера безбедности које је увела Македонија због мигрантске кризе.

- Немамо информације да је било ко имао проблема. Чак и на граничним прелазима, мигранти су неприметни, они се превозе аутобусима и другим средствима до Ђевђелије, до воза - рекла је амбасадорка Србије у Македонији Душанка Дивјак Томић у телефонској изјави Танјугу.