Хаос на грчкој граници

Младен СТАНЧИЋ

20. 08. 2015. у 14:34

Скопље због огромног налета избеглица извело војску и полицију на гранични појас с Грчком. Кризно стање у Македонији. Пруга блокирана, гранични прелази на ауто-путу отворени

Хаос на грчкој граници

Фото Танјуг, АП

СПЕЦИЈАЛНО ЗА „НОВОСТИ“

Због масовног надирања избеглица из Грчке, Влада у Скопљу је прогласила кризно стање, на јужном и северном граничном појасу земље. Јединице војске и полиције патролирају на јужном граничном појасу са Грчком. Настојања су да се физички спречи неконтролисано упадање група миграната из Грчке.

Кризна ситуација налаже ојачавање контроле граничног појаса, уз ангажовање и војске на спречавању евентауалних претњи. Појачане полицијске снаге, укључујући и припаднике јединица за брзе специјалне операције, са обе стране границе настоје да нормализују ситуацију у појасу на саобраћајном коридору 10.

У четвртак је, под налетом избеглица с Блиског истока, потпуно блокиран саобраћај на јужном делу железничког коридора 10, блокадом пруге на северу Грчке. Више од 4.000 миграната блокирало је међународну пругу Солун - Скопље - Београд. На железничком правцу поменутог коридора у северном делу Грчке, због блокаде избеглица, "заглављене" су најмање две композиције теретних и један путнички воз.

ОКРИВЉУЈУ АТИНУ Портпарол македонског МУП-а Иво Котевски оптужио је Грчку да на граници те државе ка Македонији није било никакве контроле, те да је званична Атина организовано транспортовала мигранте ка Македонији. Према његовим речима, до сада је границу обезбеђивала само македонска полиција, док је на спољној граници Европске уније у Грчкој није било: - Напротив, не само што није било никакве контроле већ смо били сведоци организованог транспорта миграната до границе - истакао је он.

На самој северној граничној "позицији" Грчке, "на познатој коти - 59", неколико хиљада избеглица у надирућој вишекилометарској колони настоји и даље да уђе на територију Македоније. Појачане снаге граничне полиције МУП-а Македоније настоје да спрече надирућу масу избеглица да настави пешачење према Ђевђелији.

Са грчке стране делимичну подршку у тим настојањима пружају и припадници снага грчке полиције. Македонски гранични органи су информисани о надирању нових великих група миграната "на путу према северу".

Највећи део новопристиглих миграната су веома млади људи који пријављивањим граничним службама Грчке и Македоније, потврђују да "желе да отпутују у западну Европу". У том драматичном и све мање контролисаном приливу миграната на овом делу балканског пута, железнички саобраћај је пред - колапсом.

У дирекцији "Транспорта македонских железница" је потврђено да су у "драматичној ситуацији", јер су исцрпљени сви расположиви капацитети за превоз масе избеглица које надиру из Грчке, стремећи према Србији и даље према централној и северозападној Европи. Директор те фирме Никола Костов је потврдио да су од суседних земаља затражене позајмице вагона за путничке композиције, али да одговора - нема.

- Очекујемо још гору ситуацију наредних дана, а сви наши ресурси су већ исцрпљени - изјавио је Костов, уз напомену да "Железнице" у Македонији имају обавезу одржавања и редовног домаћег саобраћаја.

Сада је то, међутим, доведено у питање. Упозорио је да је угрожена и безбедност саобраћаја на прузи у Македонији. У дирекцији "Македонских железница" не скривају бојазан и, како веле, не желе ни да помисле "шта може да се догоди ако се остваре најаве да ће наредних месеци, свакодневно из Грчке пристизати по пет хиљада миграната".

У Ђевђелији на крајњем југу Македоније, сутуација постаје - алармантна. Градоначелник Иван Франгов упозорава да је у садашњој ситуацији град под "опсадом" избеглица, да је потпуно "освојен" железнички, а у добврој мери и аутобуски превоз од, све агресивнијих, избеглица. Зато је све већи проблем за домаће становништво да користи редован железнички и аутобуски превоз према Скопљу.

Према објављеним подацима УНХЦР-а, током протекле седмице у Грчку је стигло око 30.000 избеглица из Сирије, Ирака, Ирана, Авганистана... Од јануара, до сада је преко мора на грчка острва стигло више од 160.000 миграната у збегу према западу Европе - балканском рутом.

АЛТЕРНАТИВА И ПРЕКО БУГАРСКЕ

КРИЗНА ситуација у Македонији засада није угрозила одлазак српских туриста у Грчку, али ни њихов повратак у Србију. Блокада пруге Солун - Скопље не утиче на путовања наших људи, јер је проценат оних који иду возом занемарљив. Ипак, туристички радници, спремни су да своје аутобусе усмере на алтернативни правац - кроз Бугарску, уколико дође до неких већих проблема на путним правцима између Македоније и Грчке.

- Највећи број људи из Србије иде у Грчку сопственим превозом или организовано, аутобусима, а путни гранични прелаз је удаљен од возног - каже за "Новости" Александар Сеничић, председник Националне асоцијације туристичких агенција. - Возом иду индивидуално, а то није ни један одсто. Број туриста, иако полако опада, и даље је велики, и тако ће бити до краја септембра.

Ипак, они који крену пут Грчке, а желе да избегну гужву, могу да изаберу Бугарску. Километража је мање-више слична. Иде се преко Ниша, ка Софији, па до граничног прелаза Градина, или Калотина са бугарске стране. Одатле се иде за Кулату, место које је гранични прелаз између Бугарске и Грчке.

- Из нашег искуства можемо да кажемо да је алтернативни пут кроз Бугарску солидан и коректан - истиче Љиљана Средојевић из туристичке агенције "Аргус".Ј. Су.

ЗА СРБЕ БЕЗБЕДНО

У Амбасади Србије у Македонији и Генералном конзулату Србије у Солуну је речено да нема информација да је било ко од наших грађана који прелазе грчко-македонску границу на путу из Грчке или у Грчку имао проблема због појачаних мера безбедности које је увела Македонија због мигрантске кризе.

- Немамо информације да је било ко имао проблема. Чак и на граничним прелазима, мигранти су неприметни, они се превозе аутобусима и другим средствима до Ђевђелије, до воза - рекла је амбасадорка Србије у Македонији Душанка Дивјак Томић у телефонској изјави Танјугу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (70)

Realnije

20.08.2015. 15:54

@Realnost - EU i SAD su proizveli demokratski pakao u njihovoj kući, a sad je ta demokratija stigla do nas, malo po malo. Irak, Sirija, Avganistan, Libija...te države vise ne postoje. Makedonija i Srbija? Potrošne države za jednokratnu upotrebu.

Patriota

20.08.2015. 15:14

Krajnje je vreme da i mi posaljemo vojsku i zandarmeriju na granicu sa Makedonijom i Kosovom.

Nada

20.08.2015. 15:14

lepo su ameri napakovali balkanu i evropi. issil su stvorili ameri zarad nafte da bi bila sto jeftinija a vi europljani pusite travu

Маја М.

20.08.2015. 15:20

Не знам зашто их спречавају на путу ка Србији када им је наш Премијер пожелео добродошлицу.

ana

20.08.2015. 15:36

Sta su amerikanci napravili sa uvdenjem dwmokratije u ovim zemljama.Sve za Ameriku uputiti o trosku USA .

Haos

20.08.2015. 15:45

E, ovde se nešto drugo iza brda valja! Velika seoba muslimana! Ovo ništa nijeslučajno i treba glasno reći ko je to spremio Evropi, ili delu Evrope?! Ko stoji iza toga i zbog čega!

arabela Djuric

20.08.2015. 15:49

Tako tako , pocelo je pocelo . Poslednji vapaj gospodo politicari ali vec je 5 minuta posle 12 blokirajte granice nema azilanata inace srljamo u propast sto je i cilj USA da bez rata izazovu haos u Evropi i oslabe je kako politicki tako i snazno ekonomski. Nezadovoljstvo gradjana u svim evropskim zemljama raste i desne politicke stranke dobijaju sve vise i vise pristalica . Francuska sa le Pen i da ne govorimo Engleska nece ni da cuje o izbeglicama u Nemackoj denica ide cak i do 20 %

Op Ozi Cija

20.08.2015. 15:56

Ma dajte ih u Srbiju. Ako treba ima da iselimo 2-3 miliona Srba da nas EU pomiluje po glavi /a mozda i guzi/.

IOs

20.08.2015. 16:02

Neka idu sve kroz EU da se ne muče i prelaze granice. Treba im deliti mape sa kartom Grčke Bugarske Rumunije... dalje znaju.

Vule

20.08.2015. 16:06

O njima bi trebali da vode racuna Amerikanci koji su im "obezbjedili" demokratiju u njihovim zemljama. Ovo je najbolji dokaz koliko su balkanske zemlje " banana" drzave . Nastale po americkom i britanskom scenariju.

Raje

20.08.2015. 16:13

Ambasadorka Srbije u Makedoniji nema informaciju... Ona bi trebalo da ima sve informacije o dogadjanjima i da redovno izvestava svoje nadredjene jer je Srbija sledeca na redu koja ce doziveti krizu ako se sve na vreme ne preduzme da do toga ne dodje.

the prophecy

20.08.2015. 16:15

Bravo za Makedonce, barem imaju neki akcioni plan da zastite svoj narod. Oni se ionako nece zadrzati tamo sto se ne moze reci za nas gde se stacioniraju i odlucuju da ostanu i duze cak i po vise godina dok se ne snadju i predju u EU. Kod nas ce reagovati tek kada bude prekasno jer mi i u vreme gradjanskih ratova nismo imali ovoliku kolicinu odjednom. Slobodno tumaraju celom zemljom sa hladnim oruzjem, bolesni i gladni. Dokazano je vise puta na sta su sve spremni ljudfi u takvim situacijama.

mile969

20.08.2015. 16:16

Za nas i Evropu ovo će biti potop biblijskih razmera jer je ovo seoba naroda a ne bekstvo od rata, pošto se tamo ratovi vode 50-60 god sa prekidima. Desiće nam se kao i sa Albancima koje je Tito primio iz Albanije koji su preplavili Kosovo, za 50 god ćemo imati 3 miliona Sirijaca. Možda da se izjasnimo kao Slovaci da primimamo samo hrišćanske izbeglice pošto su oni jedini ugroženi od islamista, a ostali teško da se mogu uklopiti u naše društvo

Džo, Džet, Averel i mama Dalton

20.08.2015. 16:21

ala su sve to kauboji domaćinski zakuvali. Biće rusvaja po Evropi

SaleA

20.08.2015. 16:21

Pre nekih 20ak godina sam citao neko prorocanstvo o navali arapa na Evropu... Ko bi rekao da ce to da se stvarno dogodi. Pisalo je, koliko se secam, da ce ih "panonci" zaustaviti...

Juznoprugas

21.08.2015. 01:42

@Ivan Beograd - Gresis Ivane takodje u Rumuniji i Hrvatskoj skoro da i nema emigranata! Znaci vodje medju emigrantima su zesce potplacane od strane Amera i Engleza da vode bolumentu u Srbiju i preko Srbije.Niko ne ide od njih u bogate Arapske zemlje S.Arabiju,Katar,UAE?!Drugo ti muskarci bez dokumenata sto beze od rata iz svoje zemlje su nista drugo do dezerteri!Srbija da potera ovaj buljuk kod Rumuna i Hrvata.To ce biti velika stvar da ih se resimo na kulturan nacin!

Nis

20.08.2015. 16:31

Tako to radi ozbiljna vlada koja cuva svoje granice i narod,a ne kao ove nase poturice pogacom ih hrane po parkovima i slikaju se.

мрсимуд

20.08.2015. 16:31

Наше власти требају да позовуу ни мање ни више америчког амбасадора и да кажу; Спакујте их на авион и правац Америка (УСА) , ви сте подпалили све ово тамо. Тако сте на исти начин помогли Хрватима у Олуји и још се тиме хвалите у неким мемоарима неких. Ми већ имамо наше избеглице и пренатрпани смо. Малолије још да нам шаљете стране избеглице. Ја би ишао још даље, упутио би им оштру дипломатску ноту!!!.

VASKE

20.08.2015. 16:34

Bar u Srbiji organizovati prihvatne centre, kad se utvrdi odakle ljudi dolaze, vratiti ih u matične države.

rozmir

20.08.2015. 22:34

@VASKE - vaske bravo za komentar a evo i zbog cega za neupucene.grcka i makedonija ne daju potvrde o slobodnom kretanju jedino ko daje je srbija.svi emigranti koji su otisli u evropu a ima ih mnogo po celoj evropi bice vreceni u zemlju iz koje su dosli to jeste u kojoj su dobili potvrdu.ovo nije prazna prica mozete da proverite

dechkotzar@

20.08.2015. 16:37

Dođite u Srbiju premijer će vas dočekati raširenih ruku, Evropski političari svi od reda su protiv emigranata a nama samo fali tabla na ulasku "ostajte ovde" na ulasku u Srbiju. U zemlji gde bi bar polovina stanovništa isto otišlo, mi treba da primimo desetine hiljada došljaka koji će nas uništiti ekonomski i demografski. Srbija Sirija i onako se slično piše

Ubica Nindzi

20.08.2015. 16:39

Kakvo brdo neljudskih i fasistickih komentara. Pomognite mucenicima kad god mozete. Naravno u svim izbeglickom talasima i ekonomskim seobama krene i znatan broj ljudi sumljive biografije. Kad je Jugoslavija otvorila granice u proslom veku prvo su dzeparosi i sitni kriminalci pobegli trbuhom za kruhom. Tako da ne treba praviti negativnu kampanju i ako se desi neki neprijatan dogadjaj.

Ђука

20.08.2015. 22:27

@Ubica Nindzi - Тако смо помагали Албанцима, па дан данас малтретирају Србе. Тако ће и они ако промене етничку структуру Србије. Тражиће да владају и ово више неће бити ни држава Србија, ни хришћанска земља, а веруј да ће онда Срби врло лоше проћи. То је нормалан процес лако доказив кроз историју. Шта више, не постоји пример у историји да су староседеоци сачували државу, а остали у мањини. Ј.Африка је била последња, где је мањина владала чврстом руком, апартхејд, па смо видели како се и то завршило.

Dušan

21.08.2015. 13:25

@Ubica Nindzi - Nije naivan,..... ima puno provokatora koji uživaju u ovom što se Srbiji sprema!

цврчак

20.08.2015. 16:47

Само ми седимо скрштених руку и гледамо како се приближава торнадо и мислимо: "Ма неће ваљда да нам се деси опет рат"....ццц... Одмах да почнемо да правимо резревате али за нас, јер ћемо завршити као Индијанци из Северне Америке!!!

Darko

20.08.2015. 16:55

Evo ovako!Ja sam iz Gevgelije,dacu pogled na situaciju iz mog ugla i od onoga sta se desava.Ja podrzavam mere koja je vlada primenila,iz dva razloga.Prvi je za bezbednost nasih gradjana,imao sam priliku da vidim da nisu svi dosli sa dobrim namerama.Nauruzani su sa nozevima i nemile se da ih upotrebe.Ceka se samo dan kad ce izbiti neki veliki incident.I drugi razlog je opsta higijena grada i preteca epidemija.Sta se tu desava?!Posto nema dobra infrastruktura sanitarnih cvorova ,imigranti ne vode

Darko

20.08.2015. 17:04

2.deo...ne vode racuna gde obavljaju svoje fizioloske potrebe.Treba napomenuti isto tako da E.U.ne daje nikakva sredstva za pomoc situaciji iako Grckoj su dali 480 milona evra.Nisu hteli da daju i obicne vagone za transport imigranata,posto nas kapacitet vagona je prenos,1500 na dan,a dolaze po 2000 a poslednjih dana se broj znacajno povecava.Niko nema protiv oni da prodju kroz nasu drzavu,ali situacija izlazi van kontrole,a negativne posledice osecamo najvise mi,gradjani Gevgelije.

Dušan

21.08.2015. 13:21

@Darko - A zašto da daju pare,...pa zar ne reče " naš " premijer pre neki dan da ćemo ih sami zbrinuti !

H.V.

20.08.2015. 17:11

Nema lažne majke Tereze- Anđeline Džoli, da na licu mesta prolije poneku krokodilsku suzu i najavi snimanje filma o nesreći ovih ljudi. Strogo selektivna "humanitarka" i lažna dušebrižnica nije dobila nalog da se pojavi ovde pa je zato i nema. A da je nesreća, jeste. Samo je pitanje kada će doći do većeg sukoba, pa da se nametne rešenje od onih koji su do ovoga i doveli. Stvori krizu, zavadi pa vladaj, njihova je najbolja metoda za dominaciju svuda i nad svima, vekovima dokazana.

Dušan

21.08.2015. 13:19

@H.V. - Zaboravljaš da su njeni najbolji saradnici srpski glumci,....koji pomisliše da će okusiti blaženstvo satanizama hollywood-a ako bace koji kamen na svoju naciju i svoj narod!

Zorzy

20.08.2015. 23:58

@bag - Ustupam svoje zaraslo imanje u Hrvatskoj bilo kome od ovih nesrecnika. A slobodno im je sela i sela. Mozda se toliko rasire da gospodu domacine poteraju ka EU za nekih 30g. Domacine koji su toliko sirokogrudi i kriscani da ce im sigurno izaci u susret bez obzira na drugu boju koze i veru. Zasto da im ne delimo flajere sa objasnjenjem puta i situacije na tom terenu?

boban

20.08.2015. 18:08

Stvar je vrlo jednostavna. Treba ljudima maksimalno pomoci u licnoj higijeni, hrani i prevozu do granice sa Evropskom unijom (Mađarskom i Hrvatskom). Objasniti im usput da bi najbolje bilo da idu ka Britaniji koja je najbliži krivac, budući da su SAD daleko, za stanje u njihovoj zemlji pa je logično da im oni i pomognu.

ana

20.08.2015. 20:03

Pre svega trebamo biti ljudi pa sve ostalo.Ni nama se ne presipa ali bar mozemo biti ljubazni prema tim nesrecnim ljudima.Premijer je jos jednom iskoristio nemilu situaciju ovih nesrecnih ljudi za svoju licnu promociju.Sramota me je od takvog premijera.

Patriota

20.08.2015. 20:08

Kako ovi ilegalni imigranti,sa drugog kontinenta,bez vazecih pasosa i vize, prolaze vozom granice jer su "posli na sever Evrope" da se domognu socijalnih beneficija i sire islam po svetu.Ako ja krenem u Evropu bez pasosa ili prekoracim 3 meseca viznog boravka,bicu uhapsen,sudjen i deportovan za Srbiju uz zabranu za ulazak u Sengen jedno 2-5 godina..Kakav bre rat,posli su da se dokopaju socijale i decijih dodataka.Glupi Zapadnjaci ce unistiti sami sebe.A nas AV im jos vice "you are welcome here"

pero

21.08.2015. 12:01

@Patriota - @Patriota Ako ti mislis da je patriotizam ovo sto si napisao ( mrznja, knesnofobija, fasizam, nacionalizam..) onda znam da ja nikada necu biti patriota. U stvari, uzasavam se te kategorije.

Dušan

21.08.2015. 13:14

@Patriota - Kada Srbi izgube svoju državu, kako to planira " naša " vlada,...i kada se budu potucali po svetu kao apartidi,...nećeš "Pero" ni moći da budeš patriota,...nećeš ni ti ni tvoja deca imati svoju zemlju koja će te štititi! Zato sada brže bolje rasprodaj i raskrči i ovo malo što je ostalo od Srbije! Aplaudiraće ti na tome belosvetski sotonisti za koje svesno ili nesvesno radiš, a koji su sve ovo i namenili Srbiji!

Pavlović

20.08.2015. 23:40

Grčka ima veliku pomorsku flotu i treba da je iskoristi da uputi izbeglice na pravu adresu - u SAD . Umesto kojekakvih lutrija za zelenu kartu neka SAD pokaže svoju "humanost" na delu i primi sve izbeglice iz Sirije , Iraka i Avganistana .

Mix

21.08.2015. 01:24

Ne pustiti u zemlju bez pasosa i vize. Ni nas niko ne pusta bez Pasosa cak ni u Madjarsku a kamoli Hrvatsku.

Ivan Tasic

21.08.2015. 02:33

Od sveg srca se zahvaljujemo americi za unistavanje drzava na bliskom istoku a samim tim na obnavljanju demografske strukture evrope.

Milan

21.08.2015. 07:22

Srbi, zar smo postali toliki psihopati? Da ne pomognemo u nevolji? Da mrzimo ljude koji nemaju veze sa nama? Hocemo li da ih lincujemo, sikaniramo i ubijamo, kao sto bi to Hrvati radili? Ne brinite, ne zanima te jadnike Srbijica, vec isto sto i pola te psihopatske Srbije, Nemacka i oni oko nje.Ne tucite se za ono sto vam niko i ne trazi, jer biste mogli da izgubite i ono sto vam stvarno treba. Treba te nesrecne ljude okupati, nahraniti, napojiti, a onda put EU!

Dragan

21.08.2015. 11:11

@Milan - Niko u Srbiji ne treba i ne sme da šikanira i linčuje te migrante, ali ne treba ni da pokažemo veliku gostoprimljivost prema njima, jer oni ovde ne pripadaju. Pošto si ti Milane toliko human, ti ih onda o svom trošku primi u svoju kuću nahrani i napoji, a onda ih ako imaš mogućnosti i odvezi do granice sa Mađarskom. Nemoj drugima moralisati kako treba biti human prema migrantima, pokaži to prvo na ličnom primeru.

вук

21.08.2015. 11:24

@Milan - А колико си их ти ''окупао, нахраниЈо и напојиЈо''? Конфузан си и контрадикторан, ''Milan'', јер си у тих пар реченица успео да стрпаш и тезу о бедној ''Србијици'', која ни себи не може да помогне, и императив да та иста ''Србијица'' решава проблеме десетина хиљада странаца за чију несрећу ни најмање није одговорна.

Dušan

21.08.2015. 13:08

@Milan - Itekako ih zanima Srbija,...upravo zato ulaze iz država članica EU baš u nju! I da,..pomagala je Srbija, pomagala po istom modelu gologuzoj šiptariji koja u komunističkoj režiji ulaziše u nju u stotinama hiljada,....i doživela je Srbija njihovu zahvalnost,...u vidu krečana za Srpsku decu, u vidu ubijanja Srpske nacije, zajedno sa nacističkim zlotvorima zapada, otimanja njenih Svetinja i istorije!! Jel se opet nadaš takvoj " zahvalnosti" !??

Zorzy

21.08.2015. 07:27

Mozgam vec duze oko (ne)poteza nase vlasti. Ocito je da stosta ne smeju, jer im komadant parade ne dozvoljava. Ali mi se cini da i namerno pustaju ovamo ove nevoljnike da bi na njima dobili eura iz EU. Kao onomad u vreme Bube Morine sto su se mnogi okoristili od EU pomoci u te svrhe, verovatno su i mnogi sad zinuli da se tu okoriste. Sto ce nam napraviti stajacu vojsku u drzavi to ne razmisljaju. Kad zahladi ovi ljudi ce se zaustaviti. A kad se zaustave pitanje je u kom ce se pravcu aktivirati.

ZEX CZ

21.08.2015. 08:46

Zasto neidu u bugarsku,tamo kad udjes usao si u sengen...ovo je opet usmereno prema Srbiji i bednom balkanu...Nikada ovaj "brdoviti Balkan " nece nauciti istoriju

#vladimir0710

21.08.2015. 09:19

Ne razumem da međunarodna zajednica ništa ne preduzima, odnosno ne utiče na vladare i državne režime zemalja članica UN iz kojih izbeglice hrle u Evropu. Pitanje je da li to rade namerno ili slučajno?

Гоца СЗ

21.08.2015. 11:34

Зашто им нико не каже да је најкраћи пут према Западу преко Хрватске и Словеније? А могу и тамо да остану ако им је циљ ЕУ, земља благостања.

Milan

21.08.2015. 12:41

Pre ili kasnine svi ti jadni ljudi ce zavrsiti kod nas ..Zato su Madjari i poceli da dizu zid ,jer su videli da je ovo tek pocetak i da prava najezda tek dolazi .Do sad nije proslo ni 10% ljudi,a dok se mi opasuljimo bicemo i sami preplavljeni za koji mesec ,taman kad bude stigla i zima .U nasoj velikodusnosti i poistovecivanju sa patnjom tih ljudi opet cemo izvuci deblji kraj ..Daj boze da gresim ..

Dušan

21.08.2015. 13:00

Izgleda da je celoj Srbiji ostalo da se uzda i nada da će makedonci da nas spašavaju od propasti! Ne bih se iznenadio da "naša" vlada uloži protesnu notu Makedoniji zbog toga!

Bugi

21.08.2015. 17:30

Verovali ili ne samo je pitanje dana kada ce evropa poceti sa izgradnjom odbrandbenim zidom nalik na onaj iz Izraela i to od Spanije,Italije,Srbije,Makedonije i Grcke.