ЗАГРЕБ
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ДРАМА око Томислава Салопека (31) из часа у час постаје све већа, а нико не зна где се налази отети Хрват, чијом егзекуцијом екстремисти Исламске државе прете египатској влади. Шефица хрватске дипломатије Весна Пусић вратила се из Египта, хрватске власти су у сталној вези са политичким и војно-полицијским врхом у Каиру, али до јавности подаци долазе на кашичицу. Рок од 48 сати који су дали отмичари је прошао, па они сада траже да египатске власти пусте из затвора муслиманске жене или ће, у супротном, пресудити Салопеку.

Обавештајне службе Египта и Хрватске уско сарађују, а наводно су се укључили и обавештајци из других земаља. Француска компанија ЦГГ у којој је Салопек радио, ангажовала је и приватне истражитеље из Енглеске. Отмица - која се догодила 22. јула ујутро на подручју Каира, док је Салопек службеним аутомобилом путовао на посао - све више поприма и политичке димензије, јер се сматра да Исламска држава жели да понизи египатску владу и да је то само прва у низу акција које се припремају за дестабилизацију те земље. Спроведене су и рације у неколико египатских места, али полиција није саопштила да ли је нешто пронађено. Главни египатски имам Ал Азхар осудио је отмицу рекавши да ислам забрањује отмице људи. Позвао је отмичаре да пусте Салопека, "јер ће их Бог казнити".

Сада је јасно да су отмичари дуго планирали отмицу Томислава Салопека који је радио за једну француску компанију. Вероватно је био лак плен, иако се по Каиру кретао у друштву возача. Није само јасно да ли су отмичари желели да отму неког Француза, па се Хрват нашао случајно као циљ операције, или су се баш хтели да дочепају овог Загрепчанина. Претпоставља се да су га неколико дана пратили, како би видели његове навике, после чега је сама акција у Каиру била једноставна. Отмичари су зауставили аутомобил, избацили возача и повели Салопека у непознатом правцу.

До сада је било више теорија где би могао да се налази, од тога да је још увек у Египту, али и да је склоњен на југ Либије. Ако је одведен на Синај, потрага за њим биће много компликованија, а египатске власти покушавају да открију како су отмичари могли да прођу контролне тачке. Египатска полиција истражује и француску компанију где је Салопек радио, прегледају се снимци надзорних камера, у настојању да се сазна да ли су отмичари изнутра имали "кртицу".

Истрага се спроводи под велом тајности, па тако Египћани не желе да открију ни где је Салопек отет, ни каква је судбина возача који га је пратио. Не изјашњавају се ни дипломате, иако из незваничних кругова може да се сазна да су мале могућности да Египат попусти уценама терориста. У Каиру је и супруга отетог Салопека која, такође, не сме да открије шта су јој египатске власти саопштиле. Портпарол француске компаније ЦГГ, у којој је отети човек радио, потврђује да је Салопек имао стални уговор са Французима, али не може да каже ништа више.

АНГАЖОВАНИ "АПАЧИ"

ЕГИПАТСКЕ власти интензивирале су потрагу за Салопеком, па су у лову на терористичку групу ангажовани и хеликоптери "апачи", а безбедносне снаге, претресле су неколико терористичких упоришта, пише "Јутарњи лист". Извор близак египатском министарству унутрашњих послова наводи да су безбедносне снаге претражиле низ терористичких скровишта у градовима Шеик Зувеид, Рафах и Ариш, како би открили где терористи држе Салопека.