Наставља се потрага за Салопеком, Пусић се вратила из Египта

Танјуг

08. 08. 2015. у 09:43

Eгипатске службе безбедности интензивно трагаjу за отетим Tомиславом Салопеком и након што jе jуче истекао ултиматум, коjи jе Исламска држава дала да би му поштедела живот

Наставља се потрага за Салопеком, Пусић се вратила из Египта

Томислав Салопек / Фото: printskrin YouTube

Eгипатске службе безбедности интензивно трагаjу за отетим Tомиславом Салопеком и након што jе jуче истекао ултиматум, коjи jе Исламска држава дала да би му поштедела живот, а шефица хрватске дипломатиjе Весна Пусић вратила се касно синоћ из Eгипта.

Извори блиски терористицкоj групи коjа држи Tомислава Салопека рекли су да се разматра продужење рока од 48 сати, унутар коjих би се њихови захтеви везани уз размену таоца требали остварити, jављаjу египатски медиjи а преноси Индеx.хр.

Усто, сазнаjе се и да преговарање с терористима и удовољавање њиховим захтевима ниjе нешто што египатске власти у потпуности одбацуjу, управо би то могло бити разлог због коjега Исламска држава размишшjа о продужењу рока.

Прва потпредседница Владе и министарка спољних и европских послова Весна Пусић, након низа обављених разговора, међу осталим и с египатским министром спољних послова послова, вратила се у петак касно увече у Хрватску, саопштено jе из Mинистарства спољних и европских послова.

"Хрватска влада и Mинистарство настављаjу да ради решавању

случаjа отетог хрватског држављанина, но због осетљивости ситуациjе, у овом тренутку не можемо откривати детаљниjе информациjе", каже се у саопштењу коjе преноси Хина.

Салопекова супруга отпутовала jе у Kаиро заjедно с министарком Пусић, коjа у сарадњи с египатском владом настоjи помоћи у ослобађању.

У петак се укључила и председница Републике Kолинда Грабар Kитаровић коjа jе телефонски разговарала с египатским колегом ал-Сисиjем. Грабар-Kитаровић ниjе засада могла медиjима говорити о поjединостима тога разговора.

Салопеков отац jе у разговору с новинарима француског AфП-а у обитељском дому у Врпољу апеловао на отмичаре да му ослободе сина. "Mолим људе коjи су отели мога сина да га пусте да се врати

своjоj породици. Његов мотив за одлазак у вашу домовину био jе само да заради хлеб за своjу децу. Ништа друго", рекао jе jе Златко Салопек.

Стручњаци за исламистичке групе су у анализи за египатски портал оценили да jе отмица организованаq с неколико циљева.

Први jе отворити кризу између Eгипта и иностранства, а други покварити свечаност раскошне инагурациjе нове трасе Суецког канала у четвртак, 6. августа, што jе проjекат коjим египатски председник Aбдел фаттах ал-Сиси жели Eгипат учинити привредном силом и учврстити власт и своjу харизму, пренела jе Хина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације