Опасност прети из одметнутих џамија

М. СТАНЧИЋ

08. 08. 2015. у 10:36

После хапшења исламиста у Македонији отворено питање безбедности региона. Корени радикалног исламизма формирани током ратне 2001. године

Опасност прети из одметнутих џамија

СКОПЉЕ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ДЕВЕТОРИЦА ухапшених у акцији "Ћелија" полиције Македоније, под сумњом да су у формацијама џихадиста Исламске државе учествовали на ратиштима у Сирији и Ираку и регрутовали нове борце, остају у притвору месец дана. Но, деловање већег, недоступног остатка, отвара питања безбедносних опасности у региону, упозоравају стручњаци за антитероризам.

- Не можемо рећи да у земљи постоје центри за обуку радикалних групација, али постоје средине где се то пропагира - кажу извори у МУП.

Опасности деловања радикалних исламиста су поред Скопља, у насељима Чаир, Гази баба, Сарај, затим у околним селима Бојане, Крушопек, као и групи у Куманову. Регрутовање потенцијалних исламистичких бораца, како се тврди, спроводи се под плаштом верског деловања у неколико џамија, превасходно у Скопљу, које су већ неколико година изван контроле Исламске верске заједнице (ИВЗ), као и преко социјалних мрежа.

Поглавар ИВЗ Сулејман Реџепи је потврдио да су изван контроле хоџе у џамијама Јаја Паша и Тутунсуз. Чињеница да се међу ухапшенима налази и имам Тутунсуз џамије у Скопљу Реџеп Мемиши, под сумњом да је водио ћелију за регрутовање џихадиста из Македоније, отворила је додатне појединости о опасностима деловања радикалних иласмиста.

Неки од бивших македонских обавештајаца јавно су упозоравали на опасности деловања идеолога радикалног ислама, у неколико "одметнутих" џамија и њиховим пратећим објектима. Корен је, како је речено, створен ратне 2001. године. Тада су у редовима терористичких групација такозване ОНА, јужног крила терористичке ОВК, тадашњег вође Аљија Ахметија, а садашњег лидера владајуће албанске ДУИ, били и муџахедини.

Реџеп Мемиши

Они су, у кључном обрачуну са снагама владе у Скопљу "извучени из скопског насеља Арачиново под заштитом и логистиком Американаца, конкретно НАТО, и пребачени на безбеднији север, уочи окончања ратног скоба". Сада се потврђује да је Мемиши са својом групом ширио управо "истински ислам", не признајући традиционални ислам и ИВЗ.

Наведено је и да је радио и на "уништењу саудијске краљевске династије" јер је 2007. био протеран из Саудијске Арабије, за време исламских студија, "које није завршио".

БИВШИ ПРАВОСЛАВАЦ

Међу деветорицом ухапшених је и лекар Стефан Стефановски (31) из Скопља, који је лане као "свети ратник" џихада, под именом Суфијан, био на неколико бојишта у Сирији. Он је прешао у ислам, а одлазак на ратишта у Сирију нису била мотивисана финансијском зарадом, јер је био ситуиран.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Александар

08.08.2015. 11:19

Докле год у Македонији буду владали остаци комунизма нема среће ни за Македонију ни за Србију. Црква мора да се уједини! То је први и неопходни корак како би се заједно одбранили од пошасти тероризма.

Srdjan-dj

08.08.2015. 12:17

mislim da bi glavni akcenat trebalo staviti na "evakuisani uz pomoc i logistiku amerikanaca" cisto da ovaj slijepi narod vidi ko mu cini najvece zlo na ovim prostorima. teroristi koje od lica pravde i zvanicnih bezbjedonosnih snaga sklanjaju americki komandosi.