Словенија: Више од 90 одсто грађана подржава став Церара о арбитражи

Танјуг

недеља, 02. 08. 2015. у 12:22

Словенија: Више од 90 одсто грађана подржава став Церара о арбитражи

Зоран Милановић и Миро Церар

Заплет, који се догодио након објављивања компромитованих транскрипта из Арбитражног суда, словеначки званичници и медији називају обавештајно-шпијунском афером

Заплет, који се догодио након објављивања компромитованих транскрипта из Арбитражног суда, словеначки званичници и медији називају обавештајно-шпијунском афером, а 90 одсто словеначких грађана подржава став премијера Мирослава Церара да арбитражни спор треба наставити.

Према анкети коју је објавио љубљански Дневник, за наставак арбитраже, након што је Хрватска одлучила да иступили из споразума, изјаснило се 91,7 одсто грађана, а против је 5,4 одсто.

Анкетирани грађани су прилично подељени око тога ко је одговоран за аферу - 49 одсто њих сматра, наиме, да је за аферу крива хрватска обавештајна служба, док 43 одсто криви прислушкиване особе.

Након што је Хрватска одлучила да иступи из арбитражног спора, премијер Зоран Милановић позвао словеначког колегу Миру Церара на састанак, у Хрватској И Словенији, како би размотрили могућност изношење граничног спора у Пиранском заливу пред неки други међународни форум.

Церар је Милановићу отписао да ће се радо састати са њим, али тек када арбитражни спор буде кончан, те додао да је потез Хрватске “вредан жаљења”.

Милановић је медијима у Загребу, коментаришући такав одговор, признао да је био спреман да оде у Словенију, али да је словеначка страна на то не пристаје.

Словеначки председник Борут Пахор поручио је званичном Загребу да арбитражни споразум нема алтернативу, што је и став Европске комисије.

Хрватска влада је у четвртак покренула поступак за престанак Споразума о Арбитражи из 2009. због, како је објашњено, тога што је словеначка странака повредила документ којим је договорен начин одређивања копнене и морске границе.

Скандал је избио након открића да су се словеначки судија у арбитражи Јернеј Секолец и заступница Министарства спољних послова Словеније Симона Дреник договарали о изношењу докумената у лобирању код других арбиражних судија.

Постоје и теорије да су у скандал уплетене старе “удбашке” структуре у обема државама. Словенци, међутм, сматрају да је скандал дело хрватских обавештајних служби.

У Љубљани се верује да је скандал са илегалним прислушкивањем званичника Арбитражног суда намерно изазвала Хрватска како би компромитовала споразум и гранично решење које би требало да буде објављено до краје године.

Сматра се, наиме, да је очито да то решење није било у корист Хрватске, пренели су словеначки медији.

У прилог томе је говорио блиски сарадник председника Словеније Матјаж Немец, који је као блиски сарадник тадашњег словеначког премијера 2009. сарађивао на изради арбитражног документа.

Немец је за Словеначку ТВ рекао да је хрватски покушај рушења арбитражног споразума, у који је уложено много напора, унапред помно планиран.

Према његовим речима, на то указује чињеница да је афера планирана у време када више није било могуће пресудно утицати на број словеначких туриста у Хрватској.

Поменуо је да је, према званчним подацима, број словеначких туриста у Хрватској ове године повећан за 10 одсто у односу на прошлу годину.

То се, каже, сигурно не би догодило да је афера обелодањена у априлу или мају.

Немец се залаже за, како је рекао, дипломатску смиреност у односима с Хрватском, али је и упозорио да у хрватској политици још делују људи који вуку траума из 90-их, који реагују емоционално, а не рационално.

У делу медија се, међутим, сматра да Хрватска у словеначком министарству спољних послова има "дубоко грло" које јој открива тајне информације, али и оних који хвале министра спољних послова Карла Ерјавеца И хвале његов “одличан маневар” постигнут јавним сугестијама да Арбитражни суд не би требало да чека са објавом одлуке због хрватских парламентарних избора.

Познаваоци хрватске и словеначке обавештајне сцене, међуитм, сматрају да Загреб нема службу која би могла тако вешто да прислушкује Секолеца и Дреникову, те верују да је Хрватска тај посао препустила неким од “великих сила”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Petar

02.08.2015. 13:30

Hteli ste "Dezelu" i "Lijepu nasu". Tek ce te platiti za vase prljave igre. Bas me mnogo briga za vas.

Branko

02.08.2015. 18:29

@sreto - G.Sreto, verovatno Žabari otvaraju neki pogon u Tvom selu. Ispunio si uslove, primljen si.

Tomi

02.08.2015. 23:03

@alfa...! - Tokijski zaljev je veći i ljepši. A da pokušate tamo. Ne brinite, Tokijski zaljev ima izlaz na otvoreno more.

grga

02.08.2015. 22:08

prvo, nije u obavijstajnom svijetu kriv onaj koji prisliskuje, nego onaj kojeg se prisluskuje, jer je neoprezan! drugo, slovenci su u velikom broju uvijek odlazili u hrvatsku, pa I onda kad sluzbeni odnosi nisu bili najbolji, trece europska komisija sa time nema nista, slovenija je pogrijesila sa medvedevim I pokusajem da sjedi na dvije stolice kao I srbija, I na koncu pouzdano,hrvatska ima vrlo modernu I sofisticiranu opremu za obavijestajnu kontrolu, koju je dobila od svojih saveznika.

čovik i po

02.08.2015. 22:30

bitno je da ima podršku u sloveniji,boli nekoga za ankete,po anketama srbi bi izlaz na more,neki hrvati bi zemun i boku,ali realno stanje je da pristup otvorenom moru određuje,međunarodno pravo zasnovano na gruntovnici i katastru,slovenci znaju da je pravo na hrvatskoj strani pa su pokušali na prevaru-ne ide.ostaje im pokušaj vojnog rješenja-baš smo sad nabrijani-pa dobro došli-probajte

Vujadin

02.08.2015. 22:45

Slovenci se dogovorili sa sudijom kako da podele zaliv da 2/3 pripadne Sloveniji i da sudija omasti brk. Hrvati ih uhvatili na delu i rekli da za njih taj "sud" nema legitimitet. Razumem Hrvate, tako bi i mi morali iz Haaskog da istupimo, samo nemamo agente da razotkriju i dostave nam crno-belo da ih financiraju Amerikanci. Hrvati su fino ovo odradili, svaka cast, voleo ne voleo u ovom slucaju imaju pravo.

ranko75

03.08.2015. 08:50

@Vujadin - Sve je u amerikancima,oni su osnovali haski sud za srbe,a ovde pomazu hrvate i protiv slovenaca,oni su to i snimili i dali im. Rusi su nudili mnogo nasima o radu haskog suda,ali ni jedna nasa vlast to ne sme da objavi.

ZikOslav

03.08.2015. 00:03

Hrvataka treba da osvoji Sloveniju :) i da im objasni da su svi slovenci poreklom cisti hrvati

kekec

03.08.2015. 07:34

to sa "starim udbaskim strukturama" I nije tak bedasto, znimljivo je da su afero sa "slovenskim prstima u pekmezu" prvi izneli srpski mediji, pa potem hrvaski, tako da je mogoce da so srbi prisluskivali slovence, pa javili hrvatima, a sad se srbi pitaju kao " molim vas pa ko je spijunirao jadne slovence hrvati ili amerikanci!? opa!

ranko75

03.08.2015. 08:58

I mise cudimo zasto se je raspala SFRJ. Pa vidimo da niko ne moze ni sa kim,ko rakova deca,samo bi da se razidjemo.Slovenci sa hrvatima vole se kao kocka uzicu, a isto tako mi sa crnogorcima i makedoncima.Sa hrvatima i muslimanima se volimo kao sto vole prase u teheranskoj dzamiji. Ja se cudim kako je ta SFRJ i dotle izdrzala,da nije bilo Tita ne bi je ni bilo,i zahvaljujuci njemu je trajala,to govori da je on umeo ono sto drugi ne mogu,a kakvi smo ne znam da li bi se odrzala i pri njemu.