Хрватска покренула поступак за прекид арбитраже о Пиранском заливу

Ј.Керблер

петак, 31. 07. 2015. у 07:48

Хрватска покренула поступак за прекид арбитраже о Пиранском заливу

Поглед на Пиран

Хрвати тврде да су их Словенци покушали преварити и да је прави разлог повлачењу из арбитраже подметање нових докумената у поступак, док Љубљана најављује да ће Хрватску блокирати у приступу Шенгену
ХРВАТСКА влада покренула је и званично поступак за прекид арбитраже, а на релацији Загреб - Љубљана почео је прави вербални рат у којем нико никога не штеди. Хрвати тврде да су их Словенци покушали преварити и да је прави разлог повлачењу из арбитраже подметање нових докумената у поступак, док Љубљана најављује да ће Хрватску блокирати у приступу Шенгену.
Шефица хрватске дипломатије Весна Пусић сазвала је амбасадоре акредитоване у Загребу и објаснила им хрватске разлоге повлачења из арбитраже, нагласивши да је Љубљана компромитовала цео поступак. Иако Европска комисија инсистира да се поступак настави Загреб је чврст у ставу да неће прихватити било који закључак Арбитражног суда у Хагу. Тиме се све враћа на старо, од пре словеначке блокаде, што значи да вреди исти режим у савудријском заливу као што је био деведесетих година после осамостаљења Хрватске и Словеније.
"Словенци су егоистични и мисле само на себе", тврде у Загребу, док из Љубљане оптужују хрватске политичаре да их је ујединила само мржња према Словенији. Истовремено Пусићева одбацује сваку могућност словеначке блокаде за улазак Хрватске у шенгенски режим, највероватније 2016. године. "Следеће године најавила се инспекција која ће преконтролисати јесмо ли удовољили свим условима и после тог извештаја, уколико оно буде позитивно и констатује да смо свему удовољили, Хрватска треба, може и мора да уђе у Шенген", каже Пусићева.
Ипак, има много оних који сматрају да је ово само завршетак првог чина у драми око границе и да следи наставак, који иде у прилог Словенцима. Наиме, тешко је замислити да ће Хрватска моћи да одгађа решење, а давно ратификован споразум бивших премијера Ивице Рачана и Јанеза Дрновшека, у којем је хрватски шеф владе практично дао Пирански залив Словенцима, стално виси над главом Загреба. Многи сматрају да је и потез Љубљане да за арбитра изабере председника међународног суда правде веома лукаво решење, које ће на дипломатском пољу дати предност Словенцима.
Без обзира на реторику, већина аналитичара процењује да се односи две државе неће битно покварити и да ће се наставити препуцавање политичара која народ мало интересују. Словенци и Хрвати превише су уморни од реформи које су им донеле слабији стандард, па приче о граници више нису онако наелектрисане као за време хрватских преговора са ЕУ.

ТУРИСТИ НЕ ХАЈУ

И ДОК се размењује баражна паљба између Загреба и Љубљане за Пирански залив, словеначки туристи масовно су преплавили Јадран. Више нема бојкота куповања словеначких производа у Хрватској. То би, додуше, било и тешко јер су ионако Тодорић и Тедески покуповали све што је вредело код Словенаца.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Dinko (I)

01.08.2015. 09:14

State Department šalje u HR oko 20.7.2015. glavni dio obavještajnog uradka koji je napravila CIA, a koji kompromitira SLO u arbitražnom postupku oko razgraničenja sa HR, kada se je SLO oglušila na upozorenja i zadnje sugestije Washingtona da se otkaže posjeta Ljubljani ruskog premijera i bivšeg predsjednika Medvedeva, do koje je ipak došlo 26.7.2015. Preostali, manji dio obavještajne dokumentacije, stigao je u HR par minuta ili sati nakon što je ruski avion sa premijerom sletio u Ljubljanu.

Dinko (II)

01.08.2015. 09:15

Jučer (31.7.2015.) vijest da je ruska firma kupila slovenski ELAN. Isto tako, srbijanski portali rado prenose kako na hrvatsku žalost na proslavu Oluje ne dolaze predstavnici vojske SAD, Njemačke i Velike Britanije. Valjda misle da dva visoko rangirana, aktivna američka generala nisu pripadnici vojske SAD.

sreto

01.08.2015. 12:43

Po tome se susedi prepoznajzu, dok su im trebali za prijem u EU, obecavali su pravedno razgranicavanje, a sad ko ih sljivi.  A tek koliko ce Srbiju da ucenjuju, da me je SRAMOTA S KIM IMAMO POSLA !!!