Хрватска: Усташке провокације у Србу

Ј. КЕРБЛЕР

26. 07. 2015. у 17:17

Хрватска: Усташке провокације у Србу

Милорад Пуповац

У Србу обележен Дан устанка народа Хрватске, али уз контраскуп. Поздрави "за дом спремни" и величање Павелића. Обезбеђење обе стране

ЗАГРЕБ: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

Овде, у Србу, догодио се масовни народни устанак 27. јула 1941. године који није био покренут идеолошким разлозима, већ страшним усташким злочинима које су починили Макс Лубурић и његови људи - речено је у недељу у Србу, где је у организацији Српског народног већа и савеза антифашиста Хрватске обележен Дан устанка народа Хрватске.

Истовремено је, као и сваке године, одржан антискуп на ком су крајњи десничари вређали учеснике окупљања у Србу, називајући их четницима. До сукоба није дошло, јер су јаке полицијске снаге обезбеђивале оба скупа. На антискупу се окупило свега 40 људи, носећи заставу која се користила за време такозване НДХ. Поздрављали су "за дом спремни" и величали Анту Павелића и усташтво, али полиција није интервенисала. Окупљени на другом скупу су тврдили да усташких жртава овде није било.

Зоран Пусић, председник Антифашистичке лиге Хрватске истакао је да је 74 године, од кад се народ Лике дигао на устанак, далека прошлост, али за политичаре прилика да се с поносом истакне антифашистичка борба. Критиковао је хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић која то ради само када је у посети Израелу.

ОДУЗЕТА БУДУЋНОСТ ПУПОВАЦ је рекао да уместо да говоримо о развоју ових крајева, ми морамо да говоримо да ли је антифашизам био истински слободарски покрет или није. Уместо да говоримо о томе како да људе у овој земљи учинимо сретнијима, богатијима, да не одлазе, "овде се још увек пребројава кога има више, а кога мање". И заменик начелнице општине Грачац је нагласио да је највећи проблем што млади људи одлазе и да се политика потрудила да људима узме будућност.

- То што би требало да буде далека историја враћа се данас као острашћени ревизионизам историје. Не зато што су откривене нове чињенице, него зато да се лажима и измишљотинама релативизује злоћудност покрета као што су нацизам или усташтво, речју фашизам - рекао је Пусић.

Председник савеза антифашиста Фрањо Хабулин истакао је да у Хрватској постоје снаге које желе да укину права мањина.

- Нема много места и прилика као што су ове на којима се окупљамо ми антифашисти, чији скупови се ометају и негирају из године у годину. Ми се овде не окупљамо да бисмо славили рат нити да бисмо ширили мржњу и промовисали насиље, већ због истог оног због чега су се на овом месту окупили устаници пре 74 године, да бисмо имали мир у својим домовима, да бисмо у миру живели са суседима и да имамо државу у којој ће владати закони једнаки за све - казао је Милорад Пуповац, председник СНВ-а.

На обележавању у Србу био је и Живорад Смиљанић, градоначелник Апатина, те Боса Продановић, отправница послова Амбасаде Србије у Загребу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

jk

26.07.2015. 17:31

Evo, ja sam po ocu i majci iz Srba i radije se drzim Zagreba. Sta ce mi Srb u kojem je obnovljen spomenik a nije centar mjesta i na koje su pravo na moju imovinu uzurpirali Hrvati ili neki Srbi.Znam da tako je moralo biti ali ja sam radije internacionalac.

Prota

26.07.2015. 17:56

Koga briga za ovog etno biznismena i njegovo jato. Kad su trebali boriti se pobegli su nama na valov dok su naša deca ginula.

Pačetinac kod Vukovara

26.07.2015. 18:09

"Umesto da govorimo o razvoju ovih krajeva, mi moramo govoriti o tome da li je antifašizam bio istinski slobodarski pokret ili nije.To je posledica indoktrinacije hrvatskog stanovništva rimokatoličke veroispovesti. Sve dok se prosvetno ministarstvo Hrvatske ne uključi , ali i psiholozi ,u rešavanju indoktrinacije nemože se očekivati nikakav napredak. Hoće li vladajući političari Hrvatske ikada krenuti i pokrenuti sa procesom rešavanja ovoga problema videćemo.

Matorac

28.07.2015. 00:16

@Pačetinac kod Vukovara - Dok ti to dočekaš ima da omatoriš - ne trajbaj život uzalud - Velika Seoba se nakon 300 godina nastavlja.....gde ima života i napretka za Srbe ? U Pačetinu ?...u Vukovaru ?...u Hrvatskoj ??....to ni uskraćen za pamet ne bi potvrdio !...u EU ?....U Komonveltu ?...u Rusiji ?...e to treba proveriti !!!

KKrajina

26.07.2015. 22:33

Hrvati nisu Sloveni,oni su samo uzeli srpski jezik,kada su se doselili tamo.Oni su potomci avarskih plemena,koji dodjose iz Azije,dakle nisu ni Evropljani.

Српски устанак у Србу

26.07.2015. 23:11

Наравно, провокације и контраскуп, јер устанак против фашизма и нацизма у Хрватској нису подигли Хрвати!