Владика Фотије: Срби у Хрватској су грађани другог реда

Јелена Матијевић

26. 07. 2015. у 16:15

Владика Фотије: Срби у Хрватској су грађани другог реда
Владика далматински Фотије о положају српског народа у Хрватској: Политичка и национална слобода Срба још би требало да се осваја. Не значи нам да у цркву вратимо реликвије, ако у њој нема народа

СВАКОДНЕВНО се молимо за повратак и трајни опстанак Срба и у Далматинској епархији и у Хрватској. До рата деведесетих, у Далмацији је живело око 120.000 Срба, данас једва четвртина, већином старијих. Највише народа иселило се из градова, и тамо се најмање вратило. Њихови станови су заузети, па врло тешко могу да се у њих врате. У унутрашњости Далмације, у селима, стање је боље. Чак и ако се нису одлучили за коначан повратак, Срби из тих крајева су барем куће обновили, а у њих увек неко може да се врати.

Овако о повратку прогнаних Срба у Далмацију, ексклузивно за "Новости", говори епископ далматински Фотије. Наглашава и да је лети другачије, живље, јер млади са ових простора долазе да посете родитеље и обиђу своје куће и имања. Радовали би се, каже, када би и они остали да живе на прадедовским огњиштима. Али, за то су потребна боља времена, бољи политички и економски услови. Иако прогнан "огњем и мачем", народ је, наставља владика, на своја имања почео да се враћа 1997, и да обнавља живот из пепела. Тако је било до 2003, када се повратак готово зауставио, углавном из економских разлога.

- Када су се две године после "Олује", први Срби вратили на своја огњишта, били смо сведоци "библијске сиротиње" тих повратника. Таквих ситуација, нажалост, има и данас. Када обилазимо повратнике сусрећемо се са невероватним сиромаштвом. Врате се у куће у којима нема ништа, чак ни столица. Свештеници их обилазе, труде се да им буду на услузи, а и Епархија им је помагала и помаже колико може. Купујемо намирнице, намештај, белу технику, посуђе... Трудимо се да новчано помогнемо и деци, ако их у повратничкој породици има.

* Шта би данас подстакло повратак младих?

- Сад је најважније да економски оживи овај крај. Пензионери су се вратили, али да би то учинили и млади неопходна им је економска сигурност. Могло би да се живи кад би се људи више бавили сточарством, повртарством, виноградарством, маслинарством...

* Зар је то проблем ако се враћају на своја имања?

- Млади су се свуда, па и они који би се вратили у Далмацију, отуђили од таквог начина живота. Презиру га. Сматрају да је превазиђен, сви хоће канцеларијски посао. А да би овде човек живео потребно је да се не боји посла него да га се прихвати.

ХРВАТИ СЛАВЕ, А СРБИ ДАЈУ ПОМЕН * У Хрватској се припрема дводневно обележавање 20 година "Олује". Има најава да ће том обележавању присуствовати и неки Срби.
- Српска православна црква у томе не може да учествује. Нити желимо, нити нам је ту место. Ми тамо нити бивамо, нити бисмо били. А, Срби који намеравају, требало би да знају зашто то чине. Током 4. и 5. августа, ми широм Епархије, дајемо помене и парастосе за Србе пострадале тих дана и током рата. Молимо се за људе који су невино страдали. Наше обележавање тог трагичног догађаја су молитва, покајање и вера.

* Чини се да већина младих који би се вратили, ипак највише страхује од провокација, претњи...

- Истина. Јер, политичка и национална слобода Срба у Хрватској још треба да се осваја. А, биће је кад ми овде будемо имали потпуну слободу као људи. Кад држава буде заиста уважавала присуство Срба на овим просторима, нашег писма, обичаја, културних и историјских споменика. Ако би, за почетак, поштовала слово свог закона и у општинама у којима данас живи трећина Срба и омогућила постављање и ћириличких натписа и табли на државним институцијама и јавним местима. Осим тога, да би се Срби у Хрватској осећали као код куће држава Хрватска треба да их прихвати тако што ће се, на пример, прекинути са уобичајеним понављањем исте приче да су Срби агресори и убице. А, како српски народ може бити агресор на земљу у којој вековима живи?

* Средњовековни манастири Крупа, Крка и Драговић, најбољи су сведоци битисања Срба у Далмацији. Колико често преостали Срби данас долазе у цркве?

- Има оних који долазе редовно и које познајемо. Они у себи носе много црквености, имају литургијску културу, долазе недељом и празницима. С друге стране су Срби који нису довољно упознати са вером, па су далеко од цркве, али нас изненаде када дођу на литургије за Бадњи дан, Божић или Васкрс. За те празнике, рецимо, црква у Шибенику буде премала да прими све вернике.

* Има ли покушаја насилног присвајања цркава СПЦ?

- Хвала Богу нема. Појавила се нека невладина организација која је себе називала хрватском православном црквом и успели су да се региструју као НВО. Идеја њихових присталица, иначе, вуче корене из Другог светског рата од Анте Павелића и чистог усташтва. Ти људи заговарају екстремизам, искључивост, негирање других вера и нација, нарочито Срба. То је њихов програм. Застрашујуће је што је могуће да такве творевине васкрсавају, али, нажалост, живимо у времену када је све могуће, па и тако нешто. Срећом, ми имамо власничке листове и тапије наших светиња.

* Могу ли Срби у Далмацији да обележе места свог страдања током грађанског рата деведесетих?

- Покушавали су, али то иде много тешко, јер су ти споменици преко ноћи уништавани. У Голубићу код Книна, баш на црквеном земљишту подигнут је споменик пострадалима у рату од 1991. до 1995. године. Исте ноћи, тај споменик је срушен. Онима који су то урадили сметало је и помињање настрадалих, али и ћирилица којом су њихова имена уклесана на споменику. То говори да Срби још нису добили своје право место у Хрватској. Да су грађани другог реда који немају право да обележавају места свог страдања и испишу га својим писмом.

* Има ли покрштавања Срба у католике?

- Насилног, срећом, не. Има, међутим, Срба који су потпуно удаљени од цркве. Они су обично у такозваним мешовитим браковима, па имају проблем и националне и верске припадности. Они су, рекао бих, највише притиснути. У њиховом понашању постоји неко скривање и бежање од својих корена. По неписаном правилу, лакше се одричу православља и приклањају католичанству. То нарочито раде због деце, уколико су једина православне вероисповести у одељењу и најближем окружењу. Можда је разлог и преживљавање. Срећом, таквих случајева је све мање. Највише их је било током рата и после њега. Један од наших изазова и важних задатака у Епархији, сада је да баш те људе приведемо православљу и цркви њихових очева.

* Какав је однос са Римокатоличком црквом у Далмацији?

- Римокатоличка црква је овде већинска црква и то је реалност. Ми то уважавамо и трудимо се да имамо коректан, људски и хришћански однос. Бавимо се својим послом, својим подвигом, бригом о својој цркви, својим светињама. Римокатолички достојанственици раде свој посао. Понекад се сусрећемо на неким приредбама и прославама.

* Хоће ли бити таквих сусрета током предстојеће посете патријарха Иринеја манастиру Крка?

- Његова светост, уочи Преображења, долази у дводневну посету Далматинској епархији, поводом обележавања великог јубилеја - 400 година Богословије манастира Крка. Планирано је да патријарх, 18. августа, најпре посети нашу Цркву Светог Илије у Задру, потом и римокатоличку Цркву Свете Стошије у којој се чувају мошти ранохришћанске светитељке великомученице Анастасије. Ту ће се сусрести и са надбискупом задарским Желимиром Пуљићем, који је, истовремено и председник Бискупске конференције Хрватске.

"НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ" После "Олује", када је лако могло да се догоди да због прогона Срба замре Далматинска епархија, једна од најстаријих у СПЦ, на њен епископски трон, 1999, устоличен је владика Фотије (Сладојевић). Одмах по хиротонисању, епископ се вратио у Шибеник. Са њим се вратила и нада у повратак прогнаника на прадедовска огњишта. Његов пример следили су многобројни Срби из Далмације. Због, у то време, истинског подвига - повратка и обнављања опустошених српских светиња - епископ Фотије је, 2001, од "Вечерњих новости" добио Плакету за најплеменитији подвиг године.

* Марта 2012. потписан је Протокол министарстава културе Србије и Хрватске о повратку културних добара, спасених током рата, из Србије у Хрватску. Какав је ваш став о повратку српске баштине?

- Не треба журити. У току рата неки Срби су трезвено размишљали и део блага изнели у Музеј СПЦ у Београду и Музеј у Сремским Карловцима. С друге стране много оног које је остало је спаљено, поломљено и похарано. Срећом, за спасено благо које је у Србији, сада можемо да кажемо да га имамо и да потенцијално једног дана може бити враћено у Хрватску. Ми желимо да га вратимо и вратићемо када се за то стекну услови.

* Који су најважнији?

- Повратак народа и адекватно опремање ризница. Српски народ је изнедрио те иконе и благо. Оно, пре свега, припада Србима у Далмацији, а тек у ширем контексту и држави Хрватској. Ништа нам не значи да у цркву вратимо вредне црквене реликвије, ако у њој нема народа. Јер, народ је чувар светиња и зато мора да буде тик уз њих. Други предуслов је безбедност ризница које морају да буду опремљене савременим алармима, климатизацијом и другом опремом за излагање реликвија. Не смемо дозволити да, на пример, рукописне књиге из 14-15. века, или књиге са оригиналним потписима Вука Караџића, Николе Тесле, Сима Матавуља и других знаменитих Срба, буду угрожене на било који начин.

* Радују ли се народ, монаштво и свештенство Далматинске епархије предстојећој посети патријарха Иринеја?

- Сви се неизмерно радујемо и припремамо се, рекао бих, подвижнички. Тим пре што је последњи патријарх који је посетио манастир Крку био блаженопочивши патријарх Герман, а пре њега патријарх Димитрије средином двадесетих година минулог века. Одавно, дакле, нисмо имали тако радосну посету, а увек је био празник за овдашњи народ кад српски патријарх долази у Далмацију. Посета Његове светости оснажиће живот нашег народа на овим просторима. Манастир Крку је јула 1929, посетио и краљ Александар Први Карађорђевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (36)

СВЕМИР

26.07.2015. 17:08

Стара НДХ стварала се од 1941 до 1945 године, на три основна принципа - истребљивање, протеривање и присилно хрво-католичење српског становништва. Срећом, tisućuletni san се нагло прекинуо! Нова НДХ стварала се од 1989 до 1995 године, на истим принципима - истребљивање, протеривање и присилно хрво-католичење српског становништва. Нажалост, tisućuletni san о геноцидисању сваке врсте српског народа још увек траје!

Zele da uklone svedoke

26.07.2015. 19:45

@СВЕМИР - svoje prevere. Zato tako patoloski mrze one koji nisu promenili veru.

Маспок

26.07.2015. 23:07

@СВЕМИР - Свемире, стварање нове НДХ је почело 1970!

dinarac

26.07.2015. 17:12

Srbi su nažalost ugroženi i u matičnoj državi.Gde nam je ćirilica?Nije moderna,nije"in","kul",nije u skladu sa putevima "biznisa"...Gledajući emisiju za poljoprivrednike na RTS-u kad voditeljka više puta ponavlja staru srpsku reč "biznis",dođe mi da joj ceo taj "biznis" sa sve televizorom strpam u usta.Kako je to moguće da voditelji na nacionalnoj TV ne govore srpski?Molim da se time neko pozabavi i da ih opomene.

Драгомир

26.07.2015. 17:18

Где то тамо пише да живе хрвати?Потомци покатоличених срба!Покатоличени под морањем!Знате ли који је то живот када мораш да се декларишеш као хрват а знаш да си србин?Таквог страха нигде нема на свету.ГОВОРЕ СРПСКИМ ЈЕЗИКОМ И ПИШУ СРПСКИМ ПИСМОМ ЛАТИНИЦОМ!Не смеју српском ћирилицом!У околишу Београда живи хрватица која је утекла јер јој је супруг србин.Бави се бизнисом преко 20 година и табла фирме је исписана на латиници.НИКО ЈЕ НИЈЕ НИ ПИПНУО ДА ОСКРНАВИ јер би то била брука за мештане!

M.mila

26.07.2015. 18:37

Vs Visocanstvo ko ich tera da zive u hrvatsku??? Hvatska je tuda zemlja ako im jos uvek nije dosta zl zasto treba da i a tie obijamo glavu. Mi Imam vece brige RS S i Kosovo a Srbe u hrvat Niko ne dri na silu naprotiv

Dumar

26.07.2015. 18:56

To je tamo EU. I svi u EU o nama jednako misle. O nama samo ceo ostali svet razmislja kao o normalnom narodu. Ali sta ce nama ceo ostali svet? Mi hocemo bas tamo gde nas nece i gde nas ponizavaju i mrze. I ko je sada ovde kriv?

dedi

26.07.2015. 19:04

Molim vas nadjite jedno dete iz mesovitog braka (otac srbin majka hrvatica) a dete da nije pokaliticeno. Necete naci, te osobe su najzesci hrvati. Ne cudite se tako je to i vi nemozete promeniti.

Туга српска

26.07.2015. 23:02

@dedi - Ако је отац Србин покушао да то промени, морао је да пребегне у Србију, а деца не смеју да му се јаве ни кад их телефоном позове!

Zabolela Mala Glava

26.07.2015. 23:03

@dedi - Vama, Srbijancima, je to teško da razumete jer ste emotivno nabijeni bez alternative. Srbi u A-U takav običaj "mešanih brakova" tolerišu već 250 godina. Poznat je Dušanov Zakon:"Srbi u Vlahe da se ne žene !". Carica Marija Terezija je taj kruti i bezosećajan zakon "ublažila" pa je naredila da "dete iz braka katolika i pravoslavnog ima da se piše u RKT matične knjige kao katolik". I Srbi se ne bune - takav "zaljubljenik" automatski biva izbačen iz Srp. Zajednice - misli Velikom glavom a ne Malom!

pogled preko ramena

27.07.2015. 21:41

@dedi - a mi vas nesmatramo etničkim Srbima već Srbijancima ! Etnički Srbi ili su izginuli na Kosovu polju ili su se pomerili na sever sa Arsenijem III u Velikoj Seobi. U to vreme, 1690., ostalo je da živi u Smederevskom sandžaku cca 25 000 stanovništva. Sultan i veliki vezir davali su aboliciju i amnestiju da se Srbi vrate, a onda su dopustili da se slete sa okolnih brda kojekavi narodi koje je Obrenović posrbio. Srbi su i nakon 300 godina od Seobe ostali Srbi, a koliko je Srba u Užoj Srbiji ??

A

28.07.2015. 16:06

@dedi - od kojih ste vi tamo postali? Arijevci, sta li?I hvala Novostima sto mi ne objavljuju komentare, kao odgovor na ove izmisljene podatke... Ako, ako...

Saša

26.07.2015. 19:06

Na veoma kulturan način je sve rečeno! Bravo za novinarku i za vladiku Fotija! S obzirom na okolnosti u kojima živi, javno izneti ovakav sta jeste hrabro.

pastir

26.07.2015. 19:11

Vladika Fotije je pravi pastir,ne samo u religiskom smislu nego i socijalnom i politickom.Uvjek je tu da lijepim rijecima pokrene srce Srpskog naroda,zastiti nevine i ponizi drske. Ovo je mozda,prilika da se nase stradanje i progon sagleda sa jedne druge strane;kakva je uloga Boga u nasoj kalvariji?,,Oluja,,je jedan od onih rijetkih dogadjanja,poput trojanskog rata ili bjega Jevreja iz egipatskog ropstva i koji sluze civilizovanoj ljudskoj rasi za nauk.

MILANKO

26.07.2015. 19:21

Kad pročitah i ujdurmu koju su hrvati pravili danas u Srbu, shvatim po 100. put kako je Srbima u novoj endehaziji stvarno teško! Ali milo mi je što patribarj ide u Krku.

todor strašni

26.07.2015. 20:47

Prošlo leto sam bio u Dalmaciji, isključivo sam želeo da vidim srpske manastire, sela, zaseoke-znači ono što je van glavnog druma.Negativno sam se iznenadio stanjem u manastirima Krupa i Krka, u Krupa samo jeda monah i to od pre nekoliko godina, i još jedan stariji čovek iz Banja Luke koji dolazi krajem proleće da pokosi travu i korov , da malo uredi i očisti i u međuvremenu prima goste , turiste, pokazuje riznicu, staru crkvu, priča o istoriji manastira...

Hrvoje

27.07.2015. 14:24

@todor strašni - Nije "jadan monah od pre nekoliko godina", nego Otac Gavrilo tamo zivi vec skoro petnaest godina. Pored njega je tu zivjela i monahinja Paraskeva, koje je, na zalost, preminula od teske bolesti u bolnici u Kninu... Bila je jako omiljena medju svima nama, bilo Katolicima ili Pravoslavnima... A zasto nema vise monaha, to pitaj upravu SPC-a... Mozda mozes i ti da se zamonasis pa dodjes zivjeti tamo... Tko ti brani?

Ja sam mislio

27.07.2015. 15:21

@todor strašni - da vise ne idete u pravoslavne manastire, od kad ste se pokrstili, ali sad vidim da ipak idete. To je lepo. Nadam se da cete se jednog dana vratiti veri pravoslavnoj...

Hrvoje

27.07.2015. 16:12

@todor strašni - Zasto ne bi istli u pravoslavne manasitre, ako nas vjera zanima? Ja idem i u sinagogu i dzamiju, bez zelje i potrebe da se "pomuslimanim" ili "pojevrejim", jer svoje volim i cuvam a tudje postujem... Ako su manasitri bilzu i lijepa su izletnicka destinacija, zasto se tamo ne bi islo? A te vase price o "pokrstavanjima" i slicno, mozete objesiti macku od rep... Jer, na koncu, i krstenjem u jednoj od crkava, automatski sam krsten i u drugoj, tako da su price o "pokrstavanju" bajka za neuke....

Nije u pitanju krstenje

27.07.2015. 19:38

@todor strašni - nego pokrstavanje. Za pocetak procitaj Pilipendu, Sime Matavulja... Pisano pre 150 godina. I proveri na tavan, mozda pronadjes dedinu slavsku ikonu...

todor strašni

26.07.2015. 20:55

U manastiru Krka monaha na pretek, da mi Bog oprost dosta onako rumenih i "zaobljenih", turista svih boja , polugoli, ulaze obilaze slikaju se , iz aparata na ulazu uzimaju osveženje, kupuju suvenire na kojim se vidi proizvođač najčešće HRVATSKA, opet pomislim pa Krupa je samo na pedesetak kilometara , u opštoj bedi, a ovde raskoš, ita eparhija ista crkva, gde je razlika? Jesmo li toliko povodljivi, naivni, slepi,jadni...

Hrvoje

27.07.2015. 09:09

@todor strašni - Ja volim posjetiti oba manastira (Katolik sam). Ne mozes usporedjivati Krku i Krupu. Krka je dio nacionalnog parka i veliki broj turista koji posjecuju park, stanu i u manastir. Krupa je jako tesko dostupna, cesta od Zegara je neasfaltirana... Iako, slazem se da bi i Krupa trebala biti vise eksploatirana, jer je lijepa i to zasluzuje. No, i vi iz Srbije mozete pomoci najobicnijom posjetom..

Kurjak

26.07.2015. 21:03

Срби кроз какав пакао су прошли,напуштени од душмана-Милошевићеве клике из 90' добро да их има на тим просторима.Свака част владици Фотију за све што чини за тај унесрећени народ тамо.И Новостима што имају снаге и воље да о томе пишу.Даће Бог да узмемо оно што је од вајкада наше.

Hrvat...

28.07.2015. 20:34

@Kurjak - Milošević ti je kriv za stradanje Srba, a uzdaš se u Boga da ti podari Veliku Srbiju kad već Milošević nije uspio!? Jesi ti zdrav!?

IZGOVOR

29.07.2015. 17:16

@Kurjak - Slobodan Milošević je vama u HR u datom momentu poslužio kao"kec na 11"-fantastičan izgovor da se pristupi Konačnom Rešenju Srpskog Pitanja. *1902. izgovor za pogrom i pljačku Srba bio je neki novinarski tekst, *1914. izgovor je bio G.Princip da u velikoj žalosti potamanimo Srbe i njihovu imovinu.*1941.zbog Aleksandra i njegovog"tlačenja" u neviđenom stradanju i mukama odrađeno Boguugodno delo Deratizacije Ljutom travom. * 1991-1995 zbog "Vel. Srbije" Posao Odrađen učinkovito. Dobar Izgovor !

Рио Лобо

26.07.2015. 21:31

Да не будем погрешно схваћен имам малу допуну за наслов...Православци у Хрватској су грађани другог реда...

Стара Дубровчанка

26.07.2015. 22:57

@Рио Лобо - Твоја исправка више није од значаја, јер у Хрватској су сви Срби католици постали и остали Хрвати, нарочито у периодима од 1941 - 1945. и од 1991 - 1995! Срби католици постоје само у северној Албанији (као и Срби муслимани), али је и тамо велики притисак на њих из Хрватске (и Босне). Нешто мало их има још живих, Дубровчана и Далматинаца, у Београду, али су њихови потомци већином постали атеисти и можда у мањој мери (у новије време) православци.

Opaki

27.07.2015. 08:31

I u Srbiji su Srbi gradjani drugog reda,vladiko.Svi psi,pederi i sve nacionalne manjine su povlascenije od Srba

Zika

27.07.2015. 18:07

@Opaki - Pa svi stanovnici s prostora nekadasnje Jugoslavije su gradjani drugog reda.Mnogo manje hleba i mesa.Nema vise ni Marshala Tita a ni drugariceJovanke. A kazu da Boga nema. Pa ima. Jugosloveni su racunali da ce Bog Tito da zivi vecno.

Milos

27.07.2015. 22:25

Mozda ce HRVATI da naprave jos jednu OLUJU da imaju vise praznika a jos manje SRBA.Ma bitno da se slavi a sta to nije bitno :( Vidi se da EU deluje pozitivno u etnickom ciscenju nagrade pljuste za etnicko ciscenje SRBA :(

Hrvat...

28.07.2015. 20:16

Kao da su Hrvati u Hrvatskoj građani najvišeg reda! To ne postoji. Sve određuje novac i poznanstva. Ne kažem da u Hrvatskoj nama mađunacionalnih incidenata i da su Srbi uvijek i svugdje dobrodošli, nakon svega nitko realan ne može očekivati takvo što jer idiota ima posvuda, ali glavni razlog što se Srbi nisu vratili u Hrvatsku jest njihovo nepoštovanje Hrvatske države. Oni sanjaju Krajinu i Veliku Srbiju. Drugi razlog je ekonomski - posla ima, ali ne žele raditi, što kaže i cijenjeni vladika