Кула Романових изнад Никшића

В. КАДИЋ

09. 07. 2015. у 16:08

Да ли ће потомци руског цара изградити двор у Црној Гори. Антон Баков: Улагање две милијарде евра. У Никшићу засад скептични

Кула Романових изнад Никшића

НА плацу од милион метара квадратних које је пре неколико месеци купио Антон Баков, повереник потомака руске царске породице Романов, никла је кула са које "пуца" поглед на пространо никшићко поље! Пробио је он и пут који води до зидина неколико напуштених кућа међу којима је и она гласовитог војводе Илије Никчевића, али и с друге стране Пандурице у село Стубица, где се налази и месна црква. Све ово део је пројекта руског императорског двора за који Баков чека дозволу Владе Црне Горе, која никако да стигне.

Све ово се дешава на неколико километара од Царевог моста, грађевине која се убраја у најлепше у Црној Гори, подигнутог 1896. године уз помоћ руског цара Александра Трећег, по коме је ћуприја и понела име. Недалеко од тог здања Баков планира да смести руски царски двор у којем ће се налазити културни центар и манастирски комплекс. Инвестиција износи више од две милијарде евра!

- Изабрали смо Црну Гору због историјских веза двеју држава, а најзаслужнији за добијање црногорске државности на међународном плану био је управо цар Александар Трећи Романов. Он у Софији има велики споменик. Жао ми је што и у Црној Гори нема сличног обележја, јер је за њу учинио заиста много - каже Баков, који је у својој земљи познат као земљопоседник и предузимач, који се бави изградњом стамбених објеката, путева, електроенергетских и гасних мрежа у околини престонице Урала, Јекатеринбурга, али и као повереник потомака царске династије Романових и председник званичне Монархистичке партије Русије.

Међутим, градоначелник Никшића Веселин Грбовић не гаји велики оптимизам када је реч о овом пројекту.

- Бакова сам упутио ка Подгорици и Влади Црне Горе јер се ради о стварима које нису у домену општине. Скептичан сам кад је у питању сва та прича - поручује Грбовић.

Баков је 13. марта 2014. године основао Друштво за туризам и инвестиције, етно-село "Императорска канцеларија" ДОО Никшић са седиштем на Пандурици. Страни медији су пре три године објавили да је Баков купио једно острво у архипелагу Кук код Новог Зеланда, где намерава и жели да "подигне главни град Руске империје".


УЗ ДВОРАЦ НИЧЕ И ГРАДИЋ

ПО пројекту се планира изградња "не само дворца достојног цара, већ и читавог градића за дворјане и царско племство".

- Садашњи цар у изгнанству, Николај Трећи, држављанин је Немачке и никада није био у Русији. - Таква посета је немогућа све док се у Русији налазе споменици Лењину, који је наредио мучење царске породице и убијање свих Романових - подсећа Баков. - Избор Црне Горе, а не Немачке, везан је за нашу заједничку историју.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

grga974

10.07.2015. 21:22

@Djekna - Evo ja ti kazem da montenegrini nista ne vole sto ima veze sa pravoslavljem, oni su crveni hrvati i mole se iskljucivo prema zapadu dok pravi Crnogorci (srpska Sparta) mole se sa tri prsta okrenuti prema istoku i naravno vole bracu Ruse.

Bata

10.07.2015. 12:37

sad ce da padne istorisko uvlacenje Rusiji zbog grehova koje je pocinila Crna Gora prema njima,slepo crevo Evrope!