На пумпи тестирају на трудноћу!

В. РАДОЈЕВИЋ

09. 07. 2015. у 14:03

Жене у Црној Гори изложене разним непријатностима да би остале на послу. Послодавац обележавао тестове, а од резултата зависио даљи рад

На пумпи тестирају на трудноћу!

ЖЕНЕ запослене на једној бензинској пумпи у Црној Гори добијале су пре сваког продужења уговора о радном односу тест за трудноћу, а једино је негативан резултат гарантовао његов продужетак! Овај невероватан, бизаран и тужан податак, који је НВО доставила једна од запослених на тој пумпи, готово је карикатуралан приказ онога с чиме се суочавају младе жене у држави.

У Управи за инспекцијске послове, међутим, тврде да нису добили ниједну притужбу поводом дискриминације на послу због родитељских обавеза. Будуће мајке се, како незванично наводе, институцијама система не јављају с притужбама и пријавама на ту тему, јер немају поверења у институције система.

- Послодавац се није лепо опходио према нама. Код њега смо примали део плате илегално "на руке", а остатак је био уплаћиван преко банке. Када сам пошла на породиљско, примала сам само тај остатак. Хтела сам да га тужим када сам остала без посла, али сам схватила да то нема сврхе - испричала је Бојана.

Била је запослена по уговору на одређено време. Када јој је исти истекао, послодавац је саопштио да више нема потребе за њеним ангажманом.

Подгоричанка Марија је испричала невероватан случај с бензинске пумпе. Послодавац им је уговоре продужавао сваких шест месеци, али само ако би прошле тест за - трудноћу!?

- Тестове је куповао он и сваки је био обележен посебно, како га, можда, не бисмо превариле. Резултати су одлучивали да ли ће да нас задржи на послу или не - прича Марија.

ДОБИЛА СПОР - ОСТАЛА БЕЗ ПОСЛА ПЕЈОВИЋЕВА се присећа једне жене која је имала уговор на пола године, али јој је због трудноће после трећег месеца уручен отказ. Жена је добила спор, али је по истеку уговора остала без посла.

За разлику од надлежних инспекција, свакодневно на адресу Уније слободних синдиката стижу жалбе породиља и трудница због дискриминације на послу. Координаторка секције жена при УСС Лидија Пејовић каже да добијају три-четири пријаве због наводног кршења права на послу, али се оне не односе само на труднице.

Пејовићева наглашава и да УСС женама обезбеђује адвоката уколико желе да због дискриминације против послодавца покрену судски спор.

- Мало је таквих случајева. Наше жене су испрепадане. Прихватају ситуацију каква јесте. Судски поступци трају доста дуго, а резултати су неизвесни. Када се после судске одлуке врати код истог послодавца ту нема спаса, пошто након тога наступи мобинг - поручила је Пејовићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Nebojsa007

10.07.2015. 10:04

To nisu privatnici vec robovlasnici. Isti su i oni koji primaju platu a ne kontrolisu i suzbijaju takve stvari. Za pet minuta moze da se uvede red samo kada bi se htelo i koda bi svako radio svoj posao... Ni u Srbiji nije nista drugacije