Екстремисти из Краља Фахда

С. МИШЉЕНОВИЋ

01. 07. 2015. у 13:30

Екстремисти из Краља Фахда
Да ли је џамија у Сарајеву центар за ширење радиклног екстрамизма у БиХ? Место где се заступа вехабијско учење

ШИРОМ исламског света, а поготово у државама Тунис, Кувајт, Пакистан, Мароко, почело је масовно затварање џамија у којима се шири радикални ислам. Тунис је после последњег терористичког напада затворио чак 84 џамије. А француске власти су у протекле три године због "проповедања мржње" депортовале 40 страних имама, а само у последњих шест месеци њих 10.

Стручњаци за безбедност у БиХ сматрају да се и институције ове државе морају озбиљно позабавити центрима у којима се шири екстремизам и позива на рат и терористичке нападе. Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма, каже за "Новости" да прво треба затворити Џамију краља Фахда у Сарајеву.

- Ова џамија се води као територија Саудијске Арабије и тамо је забрањен приступ свим безбедносним агенцијама из БиХ. Недопустиво је да једна џамија буде држава у држави. А, са друге стране, годинама, главни имам те џамије Незим Халиловић Мудерис у својим хутбама (проповедима) које личе на хутбе халифе тзв. Исламске државе Ебу Бекр ел Багдадија, наше братске народе Србе и Хрвате, са којима мукотрпно градимо односе и заједничку БиХ, назива злочинцима и потпуно ван контекста, крајње лицемерно користи протекли рат да би Бошњаке позивао на џихад и жртвовање. Та џамија јавно заступа вехабијско учење и промовише верски радикализам и екстремизам - истиче Галијашевић и додаје да је недавно избила и туча у Џамији краља Фахда што показује да су они који тамо одлазе веома насилни људи.

Према његовим речима ова џамија је центар вехабија у БиХ и из ње долазе поруке вехабијама где да иду да ратују и шта да раде. Представници западних земаља се називају неверницима, а пут према ЕУ означава се путем у понижење и неверништво - издајом ислама.

- У свим извештајима међународних безбедносних агенција годинама имамо означене џамије широм БиХ, као места у којима се шири радикални ислам. Ту су џамије у Горњој Маочи, Дубници, Ошвама, Босанској Бојни, Мехурићима, Шерићима, Жељезном Пољу. Џамија краља Фахда у Сарајеву је означена као место у којој се, под маском верског учења, позива на одбацивање западњачких вредности - истиче Галијашевић.

Предраг Ћеранић, професор на Факултету за безбедност у Бањалуци, каже за "Новости" да је тешко очекивати да у БиХ дође до затварања џамија због ширења радикалног ислама.

У БиХ је потребна политичка воља и јединство за борбу против тероризма, а ми то немамо. Када Бакир Изетбеговић потроши дане на убеђивање јавности да у Зворнику није био терористички напада, а Тужилаштво БиХ је одмах тако окарактерисало овај напад, онда је свима јасно у БиХ да је тешко очекивати јединство политичара у борби против тероризма - истиче Ћеранић.

МУДЕРИС, ДОБИТНИК РАТНИХ ПРИЗНАЊА

Према речима Галијашевића, Незим Халиловић - Мудерис (на слици) био је командант 4. муслиманске славне бригаде. Два пута је рањаван и добитник ратних признања Златни љиљан и Грб са златним мачевима. Демобилисан је након рата и има чин пуковника.

- Некада је био члан Главног одбора СДА БиХ. Био је и члан Парламента БиХ у периоду 1997/99, - истиче Галијашевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

momcilo

01.07.2015. 14:10

ne verujem da ce ove betonske rakete, poleti sa ovog kosmodroma. sto opet ne znaci , da na kraju nece odleteti u nebo. tehnologija je cudo

Vitez Vasojevic Crnogorac,Stockholm

02.07.2015. 09:56

Mjesto da naprave neku tvornicu da taj napaceni narod nesto radi,oni sire jednu uzasnu vjeru,koja siri mrznju i teror.Uzjasssssssssssssssssssss.