ЉУБЉАНА - Обештећење старих девизних штедиша Љубљанске банке у Хрватској и Босни и Херцеговини почеће у првом тромесечју идуће године, за шта ће Словенија морати да обезбеди 385 милиона евра.

Словеначки парламент данас је усвојио закон о обештећењу штедиша Љубљанске банке у Хрватској и Босни и Херцеговини за девизну штедњу која им није доступна од 1991. године.

Државни секретар у министарству финансија Метод Драгоња изјавио је да се тим законом спроводи одлука Европског суда за људска права у Стразбуру који је својом прошлогодишњом пресудом наложио Словенији да врати депозите, јер су штедише ван Словеније биле дискриминисане у односу на словеначке штедише, али да законска решења уважавају и јавни интерес Словеније као државе, пренео је Сеебиз.

Штедише некадашњих филијала Љубљанске банке у Загребу и Сарајеву, као и њихови правни наследници од јесени ће моћи да подносе молбе за повраћај штедње, а прве исплате би могле да се реализују у првом тромесечју наредне године, казао је Драгоња.

Он је истакао да се према закону рачуна да спровођење закона захтевати 385 милиона евра средстава из државног буџета у наредне две године, у шта је урачуната главница дуга штедишама, камате на главницу и материјални трошкови целог поступка због којег влада треба да ангажује најмање 30 људи који ће верификовати приспеле захтеве.