Стабна мали Јасеновац

В. К.

понедељак, 22. 06. 2015. у 19:06

Стабна мали Јасеновац

Одржан је помен за око 140 мештана пивских села

Парастос жртвама злочина злогласне "Принц Еуген" дивизије

ПЛУЖИНЕ - Више од седам деценија прошло је од свирепог злочина из Другог светског рата који су у пивским селима Стабна и Јасен починили припадници злогласне "Принц Еуген" дивизије и усташе-муслимани из гатачког среза и околине. Само неколико дана пошто су пир направили и над невиним мештанима пивских Дола.

На празник Цвети, у сеоској цркви у Стабнима служени су света литургија и парастос за око 140 мештана неколико пивских села. Литургију су служили: јеромонах Јефтимије Шкулетић, игуман Пивског манастира, јереј Мирослав Михаиловић, парох пивски и ђакон Јакша Окиљевић из Гацка.

Ова трагедија сабира потомке и родбину пивских братстава Кандића, Туфегџића, Радојичића, Тијанића, Ђајића, Сукновића, Бајагића, Говедарица и Шумића, која су јунских дана 1943. страдала на Кручици, Стабањским језерима и Јасену.

- Више од седам деценија скривао се тај злочин. Од прошле године почела су молитвена сабрања и помен невино страдалим житељима Пиве. Око 1.330 ненаоружаних људи је страдало у Пиви, деце, жена, стараца, и то је, може се рећи, мали Јасеновац у Пиви. Нажалост, за то скоро нико или мало ко зна. Али, хвала богу, у Долима, још једном страдалном пивском месту, прави се манастир, подигнута је црква и ускоро ће то свето жртвено место заживети - поручио је јеромонах Јефтимије.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације