СПЛИТ - Под слоганом "Изађимо у сигуран Сплит" 6. јуна у граду под Марјаном биће одржана пета по реду Парада поноса на којој се очекује неколико стотина учесника у ужем градском центру, док ће главна свечаност бити у парку Ђардин, најавили су данас организатори - удруженеје Ришпет-ЛГБТ Сплит.

Поводом Прајда сплитска полиција је најавила затварање појединих градских улица и позвала грађане на достојанствено понашање, упозоривши да ће цела поворка бити снимана.

"Ове године се неће за ту сврху користити хеликоптер", навели су у сплитској полицији, не желећи да открију колики ће број полицајаца осигуравати то јавно окупљање.

С обзиром да је прошлогодишњу параду осигуравало око 600 полицајаца из сплитске, али и осталих управа, ни ове се године не очекује већи број, тим пре што су задње Параде поноса у Сплиту прошле готово без инцидената, преноси агенција Хина.

Обележавање "Сплит Прајда 2015" започеће ноћ пре, у петак, када ће у сарој Градској већници бити отворена изложба "Qуееринг Саами", док ће вече након централног догађаја на Бачвицама по први пут бити одржан и "Афтер Прајд".

Организатори параде ЛГБТ особа и оних који их подржавају на најавној конференцији за медије пре неколико дана указали су да "нико није кажњен за насиље из мржње, иако постоје законске мере за санкционисање таквих починилаца".

Посебним извештајем на својим службеним страницама огласило се Државно тужилаштво које тврди да су у пет година одржавања Прајда у Сплиту од полиције добили кривичне пријаве против 25 особа.