Ружа шири говор мржње

Ј. К.

08. 05. 2015. у 19:26

Ружа шири говор мржње

Милорад Пуповац

Милорад Пуповац написао отворено писмо Мартину Шулцу о догађањима у Хрватској. Општа нетолеранција осећа се нарочито после учлањења у Европску унију

ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

ПРЕДСЕДНИК Српског народног већа Милорад Пуповац написао је писмо Мартину Шулцу, председнику Европског парламента, након последњих испада Руже Томашић, упозоривши на све већу нетрпељивост која се у Хрватској исказује према Србима. Он је цитирао шовинистичке испаде европске посланице Руже Томашић уз тврдњу да је реч о говору мржње. Пуповац је навео пример посланице у Европском парламенту Руже Томашић, која је изјавила да је “Хрватска за Хрвате, а сви остали су гости”.

- У земљи и у региону која је прошла страшно искуство присилног исељавања свих оних који су се затекли у мањинском положају, таква врста говора представља веома озбиљну претњу трајном миру и обнови поверења. - истакао је Пуповац. - Било би веома забрињавајуће кад овакве и сличне поруке не би наишле на снажну и јасну осуду представничког тела грађана и грађанки Европе.

- Навикавање на такве појаве, оглушивање о њих, њихово толерисање или чак активно подржавање, на какво, нажалост, наилазим у својој земљи, опасна је, неслободарска и недемократска пракса. Несумњиво и пракса противна темељним вредностима на којима је заснована Европска унија - написао је Пуповац у отвореном писму Шулцу.

Председник Српског народног већа Милорад Пуповац посебно је упозорио да се општа нетолеранција и антимањинска атмосфера у Хрватској осећа нарочито после њеног учлањења у Европску унију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

Dumar

08.05.2015. 19:32

O svasta, pa ako je uperen prema Srbima, to, ne da je normalno, nego je i pozeljno. Ne ocekuje valjda neko da ce Brisel reagovati drugacije, nego precutnom podrskom.

vlada

08.05.2015. 19:46

Dokle laži, dokle regionalnog razumevanja, dokle snage u toleranciji i "snazi" ćutanja! To ne misli "ruža" to misli cela NDH! Ona je samo eksponent zvanične politike rvatcke! Kad ovakav stav i odgovor zauzme neko od zvaničnika Srbije, tada ću imati i poverenja u srpsku politiku!

4c

08.05.2015. 19:56

Svaka mu je na mjestu,nego zasto to pismo ne potpisase i predstavnici srbijanske vlast ili da i oni zatraze odgovore od EU parlamenta jeli to misljenje svih predstavnika i kad misle da prestanu sa srbofobijom.Iako svi znamo da je to politika EU ipak trebamo da trazimo da se javno izjasne,sto se nikad nece desiti,ali bar da narod uziva u njihovim lazima i obmanama.

eU

08.05.2015. 20:03

Милораде, коме пишеш писмо? Па нацистичка Немачка је мајка усташког покрета који се одавно повампирио.

Ivan

08.05.2015. 20:04

Za Hrvatsku bi bilo najbolje da Ruza ode u svoju izvornu domovinu BiH I povede sve svoje zemljake sa sobom.

musamba

08.05.2015. 22:44

@Ivan - e pa sad si isti kao i Ruza, tjerao bi nekoga "natrag" i odredivao tko moze, a tko ne zivjeti u Hrvatskoj

Mr.Neo

08.05.2015. 20:16

Ziveo Putin, nego narode sta ce mo mi da preduzmemo po pitanju ovih nacističkih aviona sto nas svakodnevno prskaju i truju, treba im zabraniti prelete preko naseg neba...

katarina

08.05.2015. 20:18

Ta baba je prolupala. Tko je ona, prije svega, da odredjuje tko će gdje živjeti i kako, i tko nju išta pita. Njena stranka teško može na parlamentarnim izborima prijeći izborni prag.Mnogi bi se voljeli u Hrvatskoj vratiti u devedesete ali to srećom više nije moguće, sada mogu samo širiti verbalnu mržnju.

Miki - Zg

08.05.2015. 20:28

Mene ne zabrinjava samo ta Ruža - tu su razni štabovi za ćirilicu u Vukovaru ,šatordžije u Savskoj ,gosp. preds. K.G. K.,razni Mamići itd.gdje širenjem ksenofobije ,a naročito govora mržnje protiv ostataka Srba dobijaju podršku i glasove javnosti .To isto radi i pozicija radi svojeg rejtinga u pučanstvu .Međutim nigdje osude u HR,ni u EU ,ni od SAD-a .

Joško

08.05.2015. 22:21

Jednom sam upoznao Milorada Pupovca koji je tada ostavio dojam tolerantnog čovjeka. Ali kada čovjek gleda njegovu moć i utjecaj, mora reći da je moćan i utjecajan. On je tako moćan i utjecajan da bi to moglo izazvati antisrpska raspoloženja u Hrvatskoj. Pa svi su glavni mediji antihrvatski rasploženi, sve komentira Pupovac. Na vlasti jugoslavenski raspoloženi Hrvati i Srbi, a situaciju u Hrvatskoj lošom ocjenjuju oni koji su na vlasti u Srbiji, a to je četničko društvo. Nenormalno!

maniks

08.05.2015. 22:25

Na uvenulu Ruzu ne treba obracati paznju , ako se zna da je ona jedna neostvarena, neispunjena,iskompleksirana , frustrirana i nedovrsena kao zena. Ona ima problem sama sa sobom kao i veliki broj njenih sunarodnika.

Ja

08.05.2015. 23:12

Ne treba se uzbudjivati, treba samo pustiti da istorija uzme svoj tok I ne mijesati se. Kad god smo se mi mijesali, prvi I drugi svijtski rat, spasili smo hrvatsku od sigurne propasti I nestanka. Sami smo si krivi.

papa raco

08.05.2015. 23:17

Kad bi Ruža imala muža - širila bi ... ženstvenost. Ovako mora da mrzi ON13OG koga željkuje !

Aleksa

09.05.2015. 00:58

Sada je u Hrvatskoj vlast u rukama umerenih hrvata koji se radi održanja na vlasti ulaguju proustaškoj većini, tako da je izvesno da ce izgubiti sledeće izbore. S obzirom da ova vlast nije ništa učinila da se popravi položaj Srba treba jačati snagu Srbije koja je odgovorna za svoj narod i odbranu preostalih Srba u Hrvatskoj. Nažalost fašizam pokazuje svoje zube i nadam se da će uskoro saveznici Srbije shvatiti da su izabrali pogrešnu stranu kada su pomogli Hrvatskoj da protera Srbe, ali čekamo.