Лукшић клевета народ и цркву

М. СЕКУЛОВИЋ

28. 04. 2015. у 13:13

Епископ Јоаникије о речима шефа дипломатије ЦГ да Русија притиска преко СПЦ

Лукшић клевета народ и цркву

Eпископ Јоаникије и Министар Игор Лукшић

ИЗЈАВА црногорског министра спољних послова Игора Лукшића у разговору с немачким шефом дипломатије Франком Валтером Штајнмајером - коју је потврдила једна од откривених дипломатских депеша амбасаде Црне Горе у Берлину - да се "руски притисак на Црну Гору одвија преко бројних структура од СПЦ, опозиције до неких невладиних организација", изазвала је бројне реакције у Црној Гори, посебно после потврде аутентичности. Епископ будимљанско-никшићки и администратор Епархије милешевске Јоаникије за "Новости" је казао да такво понашање и изјаве не приличе једном државнику.

- Та изјава унижава углед Црне Горе, а господина Лукшића дискредитује као шефа њене дипломатије. Срамота је да један министар спољних послова клевета свој народ и Цркву која има највеће поверење становништва ове државе. Упркос томе што се троше народне паре на лобирање и усиљену кампању, већинско расположење народа је и даље убедљиво против уласка Црне Горе у НАТО - рекао је владика Јоаникије, с којим смо разговарали по повратку из његове вишедневне посете Русији. - Зар се може замерити Цркви што памти и молитвено помиње невине жртве свог напаћеног народа? Не могу се заборавити злочини које је

НАТО починио над недужним становништвом Црне Горе, посебно у Мурини, нити ранији злочини и ужасна разарања наше отаџбине у два светска рата од стране оних држава које су сада чланице тог, овде до бесвести хваљеног, али само од стране власти, војног савеза. Потискивање у заборав невиних жртава, прелажење преко потока невине крви, на шта су очигледно спремни наши НАТО пропагандисти, ради једне утопије, може само донети нове несреће и нове непремостиве поделе у Црној Гори.

Епископ наводи да су односи СПЦ и Руске православне цркве традиционално добри.

- Ми смо с Русијом и Русима увек били чврсто повезани на првом месту заједничком вером, али и по основу заједничког порекла, традиције, писма, историјских и културних веза кроз прошле векове. Мислим да ниједан народ на свету нема такву способност да нас разуме и саосећа са нама у свим нашим радостима и тешкоћама, да препознаје и високо цени вредности које баштинимо и да је до те мере отворен за сваки вид братске сарадње уз највеће међусобно уважавање - каже владика Јоаникије.

Он је у Санкт Петербургу посетио архиепископа охридског Јована, који је на опоравку у Новодевичком манастиру.

- Хвала богу он је издржао робију, будући неправедно заточен, апостолски сведочи и делом и речју свету православну веру и бори се за јединство цркве. Надам се да ће његова жртва бити темељ за решавање раскола у Македонији, који наноси велику штету, највише том народу који живи у духовној изолацији. Руска православна црква учинила је све да помогне и нама и архиепископу Јовану. Он се ускоро враћа у Македонију на своју катедру, свом народу и својој светој служби.

Владици Јоаникију је у Санкт Петербургу архиепископ петерхофски Амвросије, ректор Петроградске духовне академије, уручио високо признање, медаљу Светог Јована Богослова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

bob

28.04.2015. 13:46

Vase preosvestenstvo sa kim vi polemisete oni nisu casni Crnogorci Srpskoga roda sto su im bili preci oni su dobrovoljno prihvatili da budu neki montenegrini sva sreca sto su velika manjina a vladaju represijom i i lazima a podrzavani od vatikana i zapada.Tom nesrecniku sigurno su djedovi slavili slavu i krstavali se u SPC nije nesrecnik svjestan svoje nesvjesti amin

Marko

28.04.2015. 15:47

Doći će i njima kraj, polako.Ničija nije do zore sjala pa neće ni njihova.Samo da znaju da će ih se njihova djeca i potomstvo stidjeti......

ss

29.04.2015. 10:47

Pravoslavni narod u Crnoj Gori je skoro % uz Srpsku pravoslavnu Crkvu ! To je realnost, i ne može se promijeniti. Kad nije do sada, neće ni od sada.