Бусовача: Фехро Србима обновио капелу

Слободан Пешевић

12. 04. 2015. у 17:45

Леп гест Бошњака према бившим комшијама, у селу Грабље, месту између Травника и Зенице. Кад је поправио своју кућу, покренуо акцију да се уреди српско гробље

Бусовача: Фехро Србима обновио капелу

Фахрудин Мешковић испред обновљене капеле

БУСОВАЧА - Село Грабље у општини Бусовача у Босни и Херцеговини слови за место које једино може да се нађе на старим топографским картама, од Травника је удаљено 30 километара, а од Зенице 15. Када се путник намерник запути кроз Лашванску долину где пут попут змије вијуга уз истоимену речицу, ни на улазу, ни излазу из села, не постоји табла са истоименим називом ове пољопривредне алатке.

После рата остаће забележено по лепом гесту бошњака повратника, Фахрудина Мешковића који је обновио порушену православну капелу да би Срби, бивше комшије које су у рату оставиле огњишта, имали где да се окупе и одају помен прецима.

Пре рата, у овом месту, уз већинско муслиманско-бошњачко становништво, живело је и девет породица са два православна презимена. Раније их је било више, али су се у потрази за послом, расељавали, па је "књига пала на два слова". На Петровиће и Давидовиће. Почетак рата и за њих је био сигнал да у Грабљама више не могу о(п)стати. Отишли су, према Семберији и оставили гробове најмилијих. Село је једно време током рата било потпуно без становника, а најжешћи ратни сукоби водили су се између хрватских бојовника ХВО и Армије БиХ. После рата је почео повратак Бошњака, а међу њима је и Фахрудин Мешковић - Фехро чија је кућа била баш уз православно гробље. Прво је поправио порушени кров над главом.

- Онда сам покренуо акцију за обнову капеле. Затекао сам је у готово рушевном стању, као што је било и цело село после рата. И сам сам акцијао и помагао мајсторима. Питате колико је то коштало? Са материјалом и рукама, нешто мање од 10.000 марака, али вредније од пара је то што је гробље уређено, капела блиста, па породице покојника могу да дођу и обиђу гробове - прича Фахрудин за "Новости". - Урадио сам то за своје некадашње суседе, добре људе које сам увек поштовао - каже Фехро.

Када је почео обнову капеле, јавило се неколико донатора. Издваја Ахмеда Хаџипашића, некадашњег премијера Федерације БиХ, Травничанина по пореклу.

- Покојни Ахмед је одвојио 1.000 КМ, чим је чуо за акцију око капеле. Био је то леп и симболичан гест - каже наш саговорник.

Док смо причали са Фехром придружио нам се и Миленко Срдић, Дрварчанин пореклом, сада становник рударског Какња.

- Наш Фехро је скроман, али велики човек. Воли све људе. Није вам рекао да је матријално помогао и у обнови цркве у Биљешеву. За тај гест му је захвална мала, али одабрана српска заједница у овој парохији - каже нам помало шеретски Срдић.


свестрани фахрудин

Фахрудин има ресторан "Код Фехре" у Грабљама. Служи најукснију јагњетину са Влашића, има мали музеј старог намештаја и антиквитета и новинску архиву - нека издања стара шест деценија и - воли људе без обзира на националност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Dusan

13.04.2015. 01:22

@Dragana - Pozdravljam i ja, ali kada se pise istina.Taj isti je otudjio zemlju koja je pripadala groblju...

Istina, car je go.........

13.04.2015. 11:31

@nesa - Korektno, ali zasto minusi? Pa koliko se Srba i danas posle svega,zbog posla,mira, zla i .... pokrstava u katolike a krst se ne pokrstava? Dali su koreni, covek ima stav,govori jezik koji potpuno razumem a vera je privatni i licni izbor samo ako nije pod pritiskom, u suprotnom ?