Испарило 117 милиона

В. К. - Б. Р.

01. 04. 2015. у 15:13

Испарило 117 милиона

Пореска управа

Како је дуг пореских обвезника драстично смањен и да ли је новац завршио у државној каси. Костић: Најважније утврдити разлоге настанка дуга и како га наплатити

Порески дуг Црној Гори за мање од шест месеци испарио је за 117 милиона евра, или прецизније са 537 на 420 милиона како је пре неколико дана на премијерском сату саопштио Мило Ђукановић. Међутим, остала је недоумица како је то урађено и где је толики новац завршио? Горан Тупоња из Позитивне Црне Горе сматра да је смањење дуга од 117 милиона велико.

- Поставља се питање да ли је ишта од тога завршило у државној каси. Реално смањење било је за 45 милиона, колико је наплаћено кроз повећање удела државе у Елкектропривреди Црне Горе, док је остатак под знаком питања који извршна власт мора да објасни, поручио је Тупоња.

Економски аналитичар Васко Костић подсећа за "Новости" да је Закон о стечају посве јасан, јер он показује да се од продаје имовине исплаћују дуговања према повериоцима.

- Утврђују се наплатни разреди па ко и када стигне да узме свој део. Тако је и са државом која има нагомилан порески дуг из претходног периода. Није реткост да имовина није довољна да покрије сва потраживања, тако да повериоци, међу којима и држава остаје без прихода по том основу. Нагомилани порески дуг је озбиљан проблем. У правном смислу он не застарева, али врло су мале шансе да ће уопште бити наплаћен. Евидентно је и то да се, како стижу саопштења из званичних институција, не смањује. Зато треба кренути од почетка, да се идентификују разлози зашто је настао, па онда тражити решење како да се наплати, прокоментарисао је Василије Костић, економски аналитичар.

На наше питање да ли отварање преговарачког поглавља о порезу може решити бар делимично овај проблем, наш саговорник је кратко одговорио:

- Отварањем овог поглавља добили смо значајне инструкције да ускладимо наше оперативне и административне капацитете са стандардима у пореској политици Европске уније. Тиме ћемо ефикасније размењивати информације, али у свему, како сада ствари стоје наплата, бар делимично пореског дуга је тешка или боље речено готово немогућа, рекао је Костић.

РАЗЛИКА Министар финансија Радоје Жугић у државном парламенту саопштио је податак Пореске управе о пореском дугу од 537 милиона евра. Међутим, на премијерском сату Ђукановић је рекао да се ради о дугу у износу од 420 милиона.

У међувремену је реаговало Министарство финансија саопштавајући да је укупни порески дуг 537 милиона евра, али да се од тога 114 односи на порески кредит.

- Због још присутне дезинтегрисаности ИТ система Пореске управе и функционисања два одвојена књиговодствена модула, база података не даје прецизне податке о стварној висини дуга. У протеклих годину дана, интензивно је рађено на системском решавању да би се створили услови за креирање јединственог књиговодственог модула. Тиме ће сегмент за расподелу јавних прихода и генерисање прецизних и тачних података о пореском дугу бити знатно унапређен, саопштавају из ресорног министарства.


РЕАГОВАЊЕ ИЗ КАБИНЕТА ШЕФА ДИППЛОМАТИЈЕ

ЛУКШИЋ, ИПАК, ДОКТОР

- Верујемо да се у тексту објављеном у јучерашњем броју вашег листа под насловом "Мило удомио све своје" поткрала грешка у којој се наводи да "шеф црногорске дипломатије Игор Лукшић није доктор наука а ни магистар..."

Имајући у виду да је актуелни потпредседник Владе и министар вањских послова и европских интеграција Игор Лукшић на Економском факултету у Подгорици магистрирао октобра 2002. године а докторирао септембра 2005. године, молимо да објавите исправку информације.

С поштовањем,

Мирела Реброња


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације