БУДВА - На спомен-плочу, посвећену Српској војсци која је ослободила Будву новембра 1918. године, а која се налази изнад главног улаза у стари будвански град, постављен је на Сретење венац. Учинили су то заједнички делегације Нове српске демократије, Матице Српске у Црној Гори, Матице Боке, Мировног покрета "Не у рат не у НАТО", Удружења расељених Косова и Метохије... Били су ту и потомци ратника са Солунског фронта, добровољаца из Паштровића, Маина, Побора, Брајића и Грбља ...

Лидер Нове српске демократије Андрија Мандић је истакао да су они који су дошли у Будву овим поводом, а посебно Срби из Боке поносни на своју историју и претке.

- На Приморју доминантно живе Срби, а не у рубним деловима који се граниче са Србијом, како то желе да представе они који дискриминишу наш народ и покушавају да га асимилују - рекао је Мандић. - Српски народ живи од Херцег Новог до Улциња, и то је једини словенски народ који је изашао на топло море пролазећи најстрашнију голготу, али истовремено одбијајући хиљаду година и поред свих притисака, да промени веру, језик и нацију. Ова спомен-плоча сведочи о борби против окупатора, о српској војсци у којој је било пуно добровољаца из ових крајева, која је ослободила и Будву и Црну Гору. Па, ако су наши преци у неупоредиво тежим условима успели да истрају и победе, можемо и ми да се изборимо за права српског народа, који неки желе да претворе у националну мањину и народ другог реда, фалсификујући историју ових простора. Ми смо овде своји на своме.

Мандић је поменуо великог приповедача и политичара из Боке, врлог Паштровића Стефана Митрова Љубишу, који је представљао српски народ у бечком парламенту, не прихватајући статус мањине коју је окупаторска, аустроугарска власт наменила његовом народу. Упорно је, подвукао је Мандић, доказивао да не постоје никакве разлике међу Србима из Боке, Далмације, Босне и Херцеговине, Војводине... и да његов народ има право на уједињење са сународницима из Краљевине Србије и Књажевине Црне Горе. Он је даље нагласио да када би се из историје Црне Горе избацили Срби и њихова улога и вредности, остала би само - љуштура.

Мандић је у Будви, на дан државности Србије и дан на који је почео Први српски устанак, поручио да неће дозволити да било ко уклања спомен-плочу на улазу у древни будвански град.