БиХ: Арапи купци стотина хектара, ценe земљишта порасле, ћирилицу заменио арапски

А. Мацановић

29. 01. 2015. у 16:30

Последње две године Арапи се одлучују на куповину стотина хектара земље у околини главног града Босне и Херцеговине

БиХ: Арапи купци стотина хектара, ценe земљишта порасле, ћирилицу заменио арапски

ЗЕМЉИШТЕ у околини Сарајева у последње две године све више купују Арапи, а како сазнају "Новости", њих највише интересују земљишта са пуно зеленила, чега немају баш превише у својим земљама. Земљиште углавном купују преко посредника, махом су то студенти у БиХ арапског порекла, а за цену не питају.

Да су Арапи изузетно заинтересовани за подручја где су власници земљишта Срби, потврдио нам је председник Демократске иницијативе сарајевских Срба Јово Јањић, истичући да је највећа потражња за плацевима у сарајевским општинама Илиџа и Хаџићи.

Ове општине су до рата имале више од трећине српског живља, а сада Срба у њима готово да и нема, уосталом као и у целој Федерацији БиХ у којој је од предратних 500.000 Срба или 18 одсто, сада остало нешто мање од 100.000 или свега четири одсто.

Оно мало Срба што је преостало у сарајевским општинама притисла је беда и морају продавати земљу како би преживели.

- Земљиште купују углавном у околини Сарајева у периферним општинама. Заинтересовани су за велике парцеле на којима постоји могућност градње. До сада су у приградским сарајевским општинама купили око 160 парцела и објеката - каже Јањић за "Новости".

Већина натписа у периферним сарајевским насељима, некада насељених Србима, данас су уместо на ћирилици, како је то био случај пре рата, написана арапским језиком.

ЛОКАЦИJЕ ОКО АУТО-ПУТА КАО купци се најчешће појављују држављани Јемена, Сирије, Палестине, али и Сомалије. Заинтересовани су и за локације где треба да прође ауто-пут А1, део Коридора 5ц, који пролази средином Босне. Арапи у нешто мањем броју купују и станове у Сарајеву, а након што их купе углавном их изнајмљују.

Арапи нису заинтересовани само за подручја где су пре рата живели Срби, него све више и за насеља у средњој Босни, посебно где живе Хрвати, а у центру интересовања у последње време је Кисељак, место где су до рата, бројне Сарајлије имале викендице.

Међутим, док им илиџанске (бошњачке) локалне власти "домаћински" излазе у сусрет, у смислу брзог издавања потребних грађевинских дозвола, Хрвати у Кисељаку су "нешто тврђи".

Начелник ове општине Младен Мишурић Рамљак каже да су у већини случајева за сада одбијени захтеви за издавање грађевинских дозвола, осим у случајевима где су купљене парцеле на којима је већ постојала дозвола за градњу.

Цена квадратног метра земљишта у околини Сарајева, управо због Арапа, сада је порасла на 10 КМ (5 евра), иако је донедавно могла да се купи и по 1,5 КМ по метру квадратном.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

vh

29.01.2015. 17:28

Uzimaju zemlju srpskih izbeglica, koja je oteta. Samo ce jednog dana bosnjaci morati da proteraju ove svoje arape, kad dosade jedni drugima. Kod arapa mi nemozemo imati ni drzavljanstvo a kamoli kupovati zemlj/pardon pesak. Drugi paze na svoju otadzbinu. E to se u nasim krajevima (srbi, bosnjaci, hrvati) nece shvatiti jos dugo vremena.

ercov

29.01.2015. 17:45

Cista islamizacija Bosne a sutra ce biti i nezavisna islamska drzava Bosna. Evropa se bavi drugim problemima dok Arapi sve vise naseljavaju Evropu a sutra ce biti kasno za bilokakvu intervenciju.

bane

29.01.2015. 18:12

Kupuju zbog zelenila, dali ste zaista toliko glupi i bas srpsku zemlju.Da to postane cista muslimanska drzava zato kupuju a iz tih zemalja su bas oni pravi.

..

29.01.2015. 18:31

hrvati nisu blesavi kao mi, pa da dozvole masovno naseljavanje ljudi iz sasvim strane civilizacije i kulture, koji bi masovno da kupuju zemljiste i menjaju jezik imena ulica itd.

Vitomir

29.01.2015. 19:55

Shvatiće to oni jednog dana ali biće im kasno. Jer sve će se to njima vremenom vratiti kao bumerang.

Bosanac

30.01.2015. 21:24

sto pricate gluposti o tim podacima o srbima u Federaciji zasticeni su ko covjecija ribica dok tzv.bosnjaci ili muslimani u "republici srpskoj" nemaju nikakva prava predstavljate narodu gluposti de malo istine pricajte hrvata gotov da i nema u rs