Никшић: Преци су нам узор

В. Кадић

29. 12. 2014. у 10:33

Никшић: Преци су нам узор
Старешина храма Свети Василије Острошки спушта тензије. Митрополија црногорско-приморска је исконска црква

НИКШИЋ - Тензије међу грађанима због одлуке општинске власти да летњиковац краља Николе Првог Петровића уступи на коришћење канонски непризнатој ЦПЦ, спушта старешина Саборне цркве Светог Василија Острошког, свештеник Миодраг Тодоровић. Он позива све православне одборнике у локалном парламенту да дођу у овај свети храм.

- И да у миру и радости прославимо Христово рођење, да витлејемска светлост обасја град Никшић, све Никшићане, читаву Црну Гору и сву васељену! Сигурно да ни ми, а ни наши преци нису имали лепшег, људскијег и честитијег поздрава од овог божићног: Мир Божји, Христос се роди. Ваистину се роди, истиче отац Миодраг. - Појава НВО “ЦПЦ” је узнемирила духове у земљи. Исконска православна црква Христова у Црној Гори, Митрополија црногорско-приморска, указала је да назив те НВО није добар и не одражава суштину онога што се ради. Управо су то ауторитетом показали васељенски патријарх Вартоломеј и тадашњи руски патријарх Алексиј Други, када су у Подгорици освештавали Саборни храм Христовог васкресења и поновили да се у Црној Гори зна која је једина православна црква, а ко је себе тако назвао, а нема тај садржај.

Тодоровић подсећа да су још од времена владике Василија Петровића, црногорски митрополити били помоћници пећких патријарха. Такви су владика Сава Петровић, владика Арсеније Пламенац, Свети Петар Цетињски, Свети Петар Други Петровић, Гаврило Дожић и сви до данашњег митрополита Амфилохија.

- То су признавали књаз Данило и краљ Никола и читаво васељенско православље. Зашто су онда одборници владајуће већине у никшићком парламенту донели овакву одлуку? За мене је непознаница мисија те НВО у Никшићу и Црној Гори уопште. Пошто је сваки човек непроцењиво и непоновљиво богатство, а његова душа најскупоценији дар Божији, у овим претпразничким данима треба да се на то усредсредимо и очистимо срца од сваке лажи и пакости и потрудимо да Христово рођење дочекамо у божјем миру и чисте савести. Дивни празници током децембра, Свети Николај, Детињци, Материце, Оци, носе дух саборности и светиње живота - закључио је свештеник Тодоровић.

ЛЕТЊИКОВАЦ НИJЕ ЗА ВЕРСКЕ СВРХЕ!

ОБЈЕКАТ од 116, а са земљиштем и више од 1.000 квадрата, изграђен је 1878. Завод за заштиту споменика културе га је 1964. уписао у Регистар непокретних споменика културе. Држава деценијама није водила рачуна, па је постао запуштена руина на плацу, чији део се продаје са имовином Рудника боксита.

Владајућа ДПС - СДП коалиција коришћење летњиковца је одобрила без икакве надокнаде. Невероватно је да се у предлогу одлуке о уступању, у члану два, прецизира да објекат “не би смео бити коришћен за пропаганду и у верске сврхе”!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ss

29.12.2014. 11:05

Ova NVO u Cetinjskoj policiji registrovana prije 10-ak godina, nema nikakvu podršku u narodu CG.Nikakvu! To što ih vlast bezumno forsira je samo ljaga za vlast, ali svaka se vlast prije ili kasnije promijeni.Iza ove će ostati ova velika sramota. Kao i ukradeni tzv crnski i gorski jezik, sa kojim niko u CG ni da se našali, a kamoli da prozbori. Srpska Budva!

Djuro

29.12.2014. 12:25

Posto veoma cesto boravim u Crnoj Gori i kontaktiram sa tamosnjim zivljem, mogu da kazem da nikada nisam sreo nekoga ko podrzava tu novopecenu crkvu koja je proizvod Vatiikana. Svi Crnogorci pravoslavci su prvenstveno Srbi!