Комеморативни центар Тузла: Богаћење на чувању тела несталих

Танјуг

01. 10. 2014. у 23:59

Комеморативни центар Тузла: Богаћење на чувању тела несталих
Комеморативном центру Тузла исплаћено је скоро 2,5 милиона евра за чување посмртних остатака идентификованих и неидентификованих несталих лица

САРАЈЕВО - Комеморативном центру Тузла исплаћено је скоро 2,5 милиона евра за чување посмртних остатака идентификованих и неидентификованих несталих лица, због монополског положаја те установе.

Овај износ исплаћен је од 2008. године, када је формиран Институт за нестала лица БиХ, који је, како пише "Глас Српске", на незаконит начин донео Правилник о трошковима сахрана.

Члан Колегијума директора Института Милутин Мишић каже да је поменута сума исплаћена Комеморативном центру јер држи монопол на тај посао, због чега нису прихватане понуде оних који су нудили много јефтиније услуге.

"Откако је формиран Институт, 2008. године, на чување посмртних остатака и сахране потрошено је око пет милиона евра. Од тога је више од 3,5 милиона отишло само за чување тела, а чак 2,5 милиона евра добио је Комеморативни центар Тузла", објашњава Мишић.

Он, такође, наглашава да сахране нису у надлежности Института, него ентитета.

Мишић је објаснио и да је Правилник о трошковима сахране посмртних остатака идентификованих и неидентификованих тела несталих особа незаконит, јер није у складу са Законом о несталим особама ни са Споразумом о преузимању улоге Института, између Савета министара и Међународне комисије за нестала лица, као суоснивача Института.

Тај правилник, који је 2008. донео Управни одбор Института, иако је то била законска обавеза, није прошао процедуру одобрења у Савету министара, као што је то био случај са Правилником о трошковима ексхумација и идентификација, пише лист.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације