Контрола летења Србије и Црне Горе (СМАТСА) преузела је контролу ваздушног саобраћаја изнад целе Хрватске и дела Босне и Херцеговине.

Хрватска је затворила свој ваздушни простор због незапамћене олује која је данас погодила Хрватску. Око 15 часова у главну просторију Обласне контроле лета у Загребу почела је да продире вода, убрзо је нестало електричне енергије, јавља Јутарњи лист.

У том тренутку у ваздушном простору Хрватске било је око 100 путничких авиона. Хрватски контролори лета у том тренутку више нису могли да управљају тим авионима.

Одмах су активирани сви сигурносни протоколи. С радом је почео Кризни штаб Контроле лета. Контактиране су контроле лета свих суседних земаља које преузимају вођење авиона и њихов сигурни излазак из хрватског ваздушнох простора. На интернет страници Flightradar24, на којој се се у реалном времену може пратити летове авиона, Хрватска је у трену постала једна сива мрља без иједног авиона.

Авионима који су у том тренутку били на хрватским аеродромима одмах је обустављено полетање. Тако је данас по први пута због невремена затворен ваздушни простор изнад Хрватске.

Након што је квар с електричним системом поправљен и већина техничких система осопособљена у 16 сати и 50 минута донесена је одлука о поновном отварању ваздушног простора изнад Хрватске. Ипак, нормализација промета очекује се највероватније тек током сутрашњег дана.ЗАГРЕБ: ЈАК ВЕТАР, И ГРМЉАВИНА ХАРАЈУ

Након што је невреме у уторак увече и среду ујутро погодило задарско подручје, током дана је кренуло преко Лике и Горског Котара, а око 14.40 сати сручило се на Загреб. Небо се зацрнило и одједном је 'грунуло'. Снажан пљусак, јак ветар и грмљавина 'харају' метрополом – преноси 24.сата.хр.

Ватрогасци имају пуне руке посла

Већ неколико минута након почетка невремена, загребачки ватрогасци су затрпани позивима грађана.
- Уклањамо стабла и гране са улица, конејнере које је ветар однео... Углавном, примамо позиве са свих страна - рекли су ватрогасци.
Уз то, сасвим је извесно да се опет могу очекивати и поплављени подруми бројних кућа и зграда.

Полиција позива возаче на опрез и стрпљење
- С обзиром на невријеме у Граду Загребу и последице временских непогода, отежано је одвијање саобраћаја. Повремено долази до застоја на саобраћајницама и свим већим раскрсницама.
Полиција позива возаче на опрез и стрпљење 'док се последице невремена не отклоне.

* * * * ** * *
CIKLON SA OBILNOM KIŠOM, GRMLJAVINOM I "PIJAVICAMA" IDE KA UNUTRAŠNJOSTI I JUGU ZEMLJE


Јако невреме које је захватило Хрватску, углавном приморје, не престаје ни данас и циклон се са подручја Кварнера са обилном кишом, грмљавином и "пијавицама" премешта према унутрашњости и југу земље.

На острвима северног Јадрана понегде је пало преко 50 литара кише по квадратном метру. За 24 сата на Силби је пало 217,5 литара кише, а на Исту чак 294 литре, што је рекордна количина падавина у једном дану за то подручје у јулу.

На Задарском подручју грмљавинско невреме, праћено јаком кишом и олујним југом, "спојило" је небо са земљом, градске улице и тргови за свега неколико минута претворили су се у водопаде и језера, пише Антена Задар.

Неке улице су потпуно поплављене, а ватрогасци имају пуне руке посла у испумпавању воде из поплављених просторија, посебно на задарским острвима, а најгоре је на Виру, Пагу...

Јутрос је Јадролинијин брод ''Призна'' у Пашманском каналу спасио бродић под словеначком заставом, који је неконтролирано плутао ношен олујним ветром, и успешно је одвезен у луку Биоград.

Обилне падавине али и невреме у Хрватској данас очекују и у Далмацији, јавља Црометео, и подсећа да је Државни Хидро-метеоролошки завод издао висок степен упозорења за целу земље.

За део земље, Ријечко и Дубровачко подручје, проглашен је црвени, највећи степен упозорења на екстремне временске прилике, где се очекују грмљавинска невремена и велике количине падавина, као и јак ветар.