Не дају ђацима да уче ћирилицу!

М. ФИЛИПОВИЋ

30. 07. 2014. у 07:49

Српски одборници у скупштини Ливањског кантона подносе тужбу због дискриминације српских ученика. Михајловић: Деци се, као нигде у Европи, брани право на матерњи језик. Закон о уџбеницима неуставан

БАЊАЛУКА - Клуб Срба у Скупштини Ливањског кантона тужиће Министарство просвете, културе и спорта овог кантона и ресорног министра Петра Галића због забране увођења ћириличног писма у школама, чиме се спроводи дрска дискриминација над српским ђацима!

Ово је у уторак „Новостима“ потврдио председник Клуба Срба у Скупштини Ливањског кантона Славиша Михајловић.

- Министарство упорно одбија да уведе српски језик и ћирилично писмо у школски систем, иако је реч о дрском кршењу основних људских права српској деци која им гарантује федерални устав - истакао је Михајловић.

Тужба је нови потез српског клуба у скупштини Ливањског кантона. Пре тога су покренули механизам заштите виталног националног интереса због Закона о уџбеницима у овом кантону у ком нема српског језика и групе националних предмета.

Михајловић тврди да су школски систем Ливањског кантона и поменути закон - неуставни.

- Постојећа дисриминаторска пракса мора бити прекинута. Реч је о дискриминаторском систему у којем се деци брани право на матерњи језик. То нема нигде у Европи - истакао је Михајловић. - Тражимо да се уџбеници штампају на три службена језика како би српској деци коначно било омогућено да уче националну групу предмета и да добију уџбенике штампане на српском језику.

“САПЛЕЛИ“ ИХ ХРВАТИ СкупШтина Ливањског закона усвојила је спорни закон за који су гласали хрватски одборници. Бошњачки су били неутрални, а српски против. Михајловић је уверен да ће Уставни суд ФБиХ оспорити закон, јер Устав овог ентитета јасно гарантује право на три службена језика - босански, хрватски и српски.

Уставом Федерације БиХ и кантона дефинисано је да су службени језици у том ентитету босански, српски и хрватски, а да су службена писма латиница и ћирилица. Међутим, из ресорног министарства Ливањског кантона српским одборницима је одговорено да ћирилица није уведена у школски систем, јер је то „политичка одлука“.

Права српске деце донекле су испоштована у Дрвару, Босанском Грахову, где је уведена група националних предмета, а највећи степен дискриминације евидентан је у Гламочу. У тамошњој основној школи нема места ни националној групи предмета ни ћирилици.

Осим у федералним школама, ћирилица је протерана и из институција Федерације БиХ и заједничких институција БиХ У Сарајеву, где су углавном у употреби документи штампани на латиници. Председник Удружења „Ћирилица“ из Бањалуке Раде Удовчић каже за „Новости“ да институције РС и српски представници у институцијама БиХ не смеју да изгубе борбу за очувањем ћирилице.

- Ово јесте лингвистички поблем, али пре свега је у питању политичка борба. Не смемо дозволити укидање ћирилице и увођење босанског језика на целој територији, јер би то био први корак ка гашењу РС и српског идентитета - оценио је Удовчић.

У овом удружењу наводе да би власти у РС морале да универзалом декларацијом заштите српски језик и ћирилицу на свом простору.


ЗАТИРАЊЕ СРПСКОГ ИДЕНТИТЕТА

ПАРОХ гламочки Слободан Кљајић каже да се српски идентитет систематски затире у Ливањском кантону.

- Бранити деци да уче матерњи језик је велика неправда. Ћирилица мора да буде уведена у школски програм. Без нашег језика и вере нема нам опстанка - рекао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

atlas2000

30.07.2014. 08:35

Gdje se to smije bilo što na Latinici učitii i pisati u republici genocida!? Nigdje i ništa!

fghfj

31.07.2014. 15:35

@atlas2000 - ? Klinknuh "preporucujem" jer sigurno mislis na Bosnu kad kazes "republika genocida". Poredaj malo brojeve mrtvih u ratovima izmedju 1900. i 2000. godine da vidis ko je i nad kim vrsio genocid. Znam, tvoji mali brojevi su tebi veci od tudjih velikih brojeva, ali to je tvoj problem. Ne pokusavaj od svoje nesposobnosti za empatiju i od svoje mrznje da pravis "objektivnu" istinu.

Anja

30.07.2014. 09:38

A gde su sad NO da nesto kazu u veza sa ovim problemima? Ovde u Srbiji su najglasniji kad su u pitanju manjine, pa u ovoj drzavi albanska deca uce albanski jezik itd Ova vlast u Srbiji mora da smanji broj nevladinih organizacija, posto stalno pricaju o stednji na svim nivoima.

Vitomir

30.07.2014. 17:10

Samo ljudi pilećeg mozga, da ne kažem pravu reč, mogu donositi ovakve ladačke odluke i unakazivati decu.

вук

30.07.2014. 19:01

Још један у океану доказа да је тај ''опскурни балкански народић, једва историјски'', како је те ренегате назвао Јован Дучић, неизлечиво пелцован двама отровима - језуитско-сатанском мржњом према свему српском и православном, те духом примитивизма, провинцијализма, медиокритетства и искомплексираности биргерско-мителеуропског типа, управо оног који је изродио два најгора тоталитаризма у историји - комунизам и нацифашизам.