Хрвати отели, власници плаћају!

И. МИЋЕВИЋ - Ј. КЕРБЛЕР

13. 05. 2014. у 20:20

Хрватски судови неправедним пресудама 14 српских породица оставили на улици. Прогнани морају да плате Хрватима који су им узурпирали домове за улагања у некретнине

ПЕТАР Кунић протеран је у „Олуји“ са свог огњишта у Карловцу. У кућу која му је одузета, уз сагласност државе, уселио се Хрват Жељко Петровић. Веру да правда ипак постоји Кунићу је улила одлука Хрватске из 2004. године да му врати имовину. Онда га је сачекао још већи шок - да ће привременом станару морати да плати 180.000 евра за то што је уложио док је живео у Кунићевој кући!

Како није могао да плати дуг, Кунићева кућа је јуче ишла „на добош” и само зато што се није појавио ниједан купац, он и његова породица још нису избачени на улицу. Привремени станар не одустаје од тога да наплати свој дуг, са свим судским трошковима и каматама, па је агонија само одложена.

- Нисам могао да идем на лицитацију. Било би ми сувише мучно да гледам све то - прича Кунић за „Новости“. - Мало наде ми улива то што је Петровићева адвокатица рекла како су је позвали из Канцеларије за обнову и стамбено збрињавање, тражећи да се у наредних месец дана не заказује нова лицитација, јер ће наводно држава да реши овај проблем и преузме трошкове на себе.

Кунић је само један од 14 српских власника који пред хрватским судовима води спорове, безуспешно покушавајући да задржи сопствену имовину. Сви су обесправљени по истом моделу. Када су прогнани, Хрватска је у њихове куће уселила друге људе. Девет година касније, када су Србима вратили кућу, ти привремени станари тужили су их за надокнаду средстава које су уложили у њихове куће.

Сличан је и случај Милице Миладиновић, која је остала без стана у Загребу и викендице у Стубличким топлицама. Њену кућу Хрватска је, по истом моделу, дала привременом кориснику, а када га је иселила и кућу вратила Милици Миладиновић, уследила је тужба. Суд је проценио да власница треба да му исплати 40.000 евра на име његових улагања.

- Власница је двоструко оштећена. Нити је дала држави сагласност да било коме уступа њену кућу, нити је одобрила том станару да изводи било какве радове на кући. Чак и хрватски закон према коме су своје сународнике, углавном из БиХ, усељавали у српске куће, каже да немају право на то - објашњава Миодраг Линта, председник Коалиције избегличких удружења. - Да би правда минимално била задовољена, Хрватска би требало њој да у замену да стан у Загребу и на себе преузме све парничке трошкове и камате, као и да обештети тог станара Хрвата.

Иако је било очекивано да ће хрватски судови правично решити ове случајеве, то се није догодило. Зато је случај стигао до Владе Хрватске, чије службе су припремиле предлог одлуке којим би држава на себе преузела све судске трошкове, као и обавезу да обештети Хрвате, привремене станаре српских кућа. Линта верује да би до краја месеца овај акт могао да буде усвојен и да се стави тачка на дискриминацију 14 српских породица.


ОШТЕЋЕНО 14 ПОРОДИЦА

Осим Кунића и Милице Миладиновић, на списку оштећених је још 12 власника некретнина: Татјана Никитовић из Бенковца, Недељка Вујчић из Горњих Богићеваца, Љиљана Трговчевић из Крушева, Ксенија Рјах из Карина, Милан Бућан из Доњег Карина, Ђорђе Ћалић и Јован Дрча из Бенковца, Миленко Савановић из Новске Посавине, Мирко Милојевић из Глине, Јован Дупор из Горњег Карина, Никола и Зорка Павловић из Петриње и Милан Гвоздић из Слуња.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (20)

Daniel

13.05.2014. 20:40

zar je ovdje moguc bilo kakav komentar.Dali se treba necemu cuditi ,i sve to iz Europske ,demomokratske ,i kriscanske Hrvatske.

Advokat

13.05.2014. 21:48

Nazalost tuzba u Brisel je jedina sansa da se ostvari povratak. Hrvatska radi svesno protiv Srba i to je radila od 1990 godine bez posledica.

zlatko

13.05.2014. 22:06

To je cista pljacka ! Treba tuziti hrvatsku medjunarodnom sudu u Stasbourgu. Ko stanuje taj je duzan da odrzava objekat. Za spoljne radove mora da trazi odobrene od vlasnika a ako nije trazio odobrenje onda sam snosi troskove bez prava nadoknade. A gde je nadoknada za koriscenje tog objekta koju treba da plate vlasniku za kiriju? Cak vlasnik moze da trazi da mu se objekat vrati u prvobitno stanje.Ako je Hrvatska pravna drzava no nebi smela tako da radi. To se u Evropi ne radi tako.Strazbourg.

Prolaznik

13.05.2014. 22:34

Bilo bi lepo obavestiti medjunarodnu zajednicu ili neke inostrane novine o ovome

Nevesinjska puska

14.05.2014. 10:01

@Prolaznik - Gdje ti zivis prolaznice pa mislis da nisu upoznati i medjunarodna zajednica i mediji ali o tome cute.Zbog cega?Zato sto bi onda morali priznati svoje greske o podrsci svih koji su se borili protiv srba.Ovako Srbi ostaju glavni krivci u svjetu i dan danas nas smatraju obicni gradjani koji ne znaju pravu istinu kao divljacima.A mi u svim ratovima na strani oslobodilaca bili i branili bivsu drzavu a opet okarakterisani kao krivci.A sada trcimo u zagrljaj tim istim sto su nas ocrnili i bombardovali

GALEB BIJELI

14.05.2014. 13:35

@Prolaznik - NEVESINJSKA PUŠKA- ulaganje,koje se neosporno dogodilo, procijenit će i naknadu odrediti sud,. No- što stoji u pozadini priče( što ne ističe nitko-ni novinar ni komentatori)? Stoji to da se izbjeglice vraćaju! A kada će se vratiti u hrvatsku Bosansku posavinu? Zato Vi ne pišite o problematici koju slabo poznate,nego pazite da Vam ovce ne predju Ortiješ na zapadu i Stjepan-krst na jugu.

ss

15.05.2014. 16:53

@Prolaznik - galebe zlonamjerni- Odnos protjeranih Hrvata prema Srbima je 1 prema 100. Imaš li obraza da pominješ te selendre koje si naveo pored onolike Like, Korduna, Knina, Dalmacije sjeverne, Zapadne Slavonuje, Petrinje, Gline, Drvara, Grahova, Glamoča,...

GALEB BIJELI

15.05.2014. 17:57

@Prolaznik - SS- druže "dobronamjerni" - uzmi popis stanovništva u BiH u Bosanskoj posavini iz 1991.godine(4.mjesec) i čitaj brojke ako si u stanju(što čisto sumnjam obzirom na tekst). Takodjer-ne bi ti bilo naodmet istražiti brojku svih protjeranih iz BiH,ali to je za tebe "viša matematika".

ss

15.05.2014. 21:09

@Prolaznik - galebe neobavješteni : Uzmi popis u Sjevernoj Dalmaciji, Lici, Kordunu, Baniji, Zapadnoj i Istočnoj Slavoniji, Drvaru, Grahovu, Glamoču, Kupresu,...U Posavini (RS) ni u jednoj jedinoj opštini Hrvati nisu bili iznad 50%.U svim opštinama je Srba bilo više od Hrvata . A sa druge strane vidi Glinu, Knin,..., pa čak i sela Golubić,... Etničko naseljavanje(čišćenje). Više je Srba protjerano iz RH neuporedivo.E sad, ako ne znaš brojeve...

GALEB BIJELI

16.05.2014. 09:01

@Prolaznik - SS- Vi ili ne znate čitati, ili se pravite da ne znate! Ili pak još niste saznali da u BiH žive i Muslimani.Ponavljam-u Bosanskoj posavini najbrojniji su 1991.g. bili Hrvati,ali istočno od Prnjavora. No-možda Vi gledate Karadžićev popis. A o izbjeglim Muslimanima očito pojma nemate,jer vidim da ih i ne spominjete. I Vi bi sutra gradili bratstvo i jedinstvo? Radi takvih se Tudjman i pojavio, i sve napravio pravilno,a za ljetovanje izvolite u Mila,tamo vam je jeftinije.

ss

16.05.2014. 18:54

@Prolaznik - Galeb- Vi Galebe, ubrajate Muslimane (Islamizirane Srbe) zajedno sa Hrvatima? Pa to je i Pavelić radio (hrvatsko cvijeće). Daleko ste odmakli. A Tuđman je završio Pavelićev fašistički projekat. Nadam se da se stidiš toga...A prećutao si one silne predjele, gradove i opštine koje sam gore nabrojao? Zašto?

GALEB BIJELI

16.05.2014. 21:04

@Prolaznik - SS- a Vi Muslimane uopće ne ubrajate u ljude,pa zato ni u žrtve! Hrvate takodjer ne ! Za one treće brinete i te kako,ali- nema potrebe! Oni su stigli u obećanu zemlju - onamo,kamo su im stalno bježali pogledi. Nadam se da ćete se nakon ovih tekstova koliko-toliko korigirati-ako posjedujete ono što dosad niste pokazali!

Pravda

05.10.2014. 20:19

@Prolaznik - Galebe, vi ste muslimane SVE POTAMANILI, popljackali i popalili u Bosni - samo pogledaj Mostar! ISTOCNI MOSTAR - muslimani , zapadni mostar - HRVATI!!! HRVATI muslimane ne smatrate ljudima, a ne mi. srbi !

Predrag Zdrale

13.05.2014. 23:00

To ko ovde jednom ukrali motor a kad ga je decko nasao trazili mu pare sto su prefarbali motor i stavili nove gume :) Pa gde to moze? Ko je tom Petrovicu dao tudju kucu treba da mu isplati odstetu a ne prognani vlasnik.

Tomo

14.05.2014. 08:00

Oteli su oni nama sve ono što su generacije i generacije stvarale i gradile u Hrvatskoj. Napravili su privatizaciju bez Srba koji ispadoše da su bili gasterarbajteri na svome. A naša država ćuti i širom otvara tržište za njihovu robu.

čiča

14.05.2014. 10:56

E ovo je i pravda i logika ovih iz EUrupe, možda zbog takvog načina otimačine i kod nas neki hoće u EUrupu

Pravda

05.10.2014. 20:13

@power on/off - Mozak off - nece biti bas tako, jer SVI SRBI0bosnjaci su morali osloboditi imovinu 'bosnjaka-muslimana"!

Izbeglica

14.05.2014. 20:32

@ - A šta se dešava sa stanovima i stanarskim pravima? Hoćemo sveeee. Vratite nam oteto.