ПЛУЖИНЕ - Доста је у минулих двадесет година протекло воде црногорским рекама и језерима, а спортски риболовци са севера, посебно у Пиви, још памте мајсторије које је на буковима својевремено изводила Вида Туфегџић, једина жена са тих терена која се бавила пецањем.

Преселила се Вида у вечност, а приче су остале да трају и трајаће колико и памћење о реци Пиви пре потопа, као и о кањону у који је могла да стане само чврста и спретна нога прекаљеног аласа.

Један од њих, професор Слободан Бастијанчић, имао је среће да као стасали пецарош упозна Виду и диви се њеној умешности у кањону Пиве.

- Сећам се да је пецала на суви лескови прут, а од прибора је имала струњило (упредену длаку истргнуту из коњског репа), перфорирану кутију од крема у којој је чувала ларве “воденог цвета”, торбицу за рибу (зобницу) и плитке гумене чизме. Од олова је користила дијаболе (зрно од метка) ваздушне пушке које је већом иглом за шивење избушила, а служили су јој као клизеће олово. Прут је био дужине око три метра, а један метар тањег најлона користила је као предвез до удице - присећа се у разговору за “Новости” Бастијанчић.

Вида је ловила само на једном виру и тај начин риболова Пивљани називају “оргање”. Пецарош најпре угази више вирова или брзака и ногама испреврће ситно и крупно камење тако да са ситним песком са дна реке избаци разне ларве инсеката које липљен и пастрмка радо једу.

После три до четири минута, она на удицу закачи ларву и прутом је спусти над брзак или вир и полако повлачи мамац напред-назад. Пошто је риба иритирана појавом ларви у замућеној води, успех је загарантован. У то време ретко је ко знао да користи прихватницу, али се Вида Туфегџић и ту досетила и крупне примерке липљена из средине вира вешто убацивала у пластичну кецељу, а затим пребацивала у зобницу, односно торбицу од џака.

И чувени никшићки риболовци професор Ацо Томановић и новинар Душан Дујо Драшковић са одушевљењем су пратили овог врхунског риболовца, жену која је са приручним и застарелим прибором увек имала добар улов.

У породици Туфегџић са радошћу памте Виду, којој живот нимало није био наклоњен. Од осморо децеостала је без петоро. Уз то, преживела је страхоте у Другом светском рату, да би из њега изашла са одличјима. Иако су Видине заслуге у НОР биле немерљиве, она није успела да добије борачку пензију, јер су јој недостајале само две године стажа.

- Вида је причала да је као девојчица са оцем Видојем ишла у риболов, да би касније, како је расла, кришом од њега одлазила на реку - прича Бастијанчић. - Била је активни спортски риболовац све до потопа Пиве, да би нестанак реке и кањона тешко поднела.


ПРИНЦЕЗА

НИЈЕ Вида била једина Црногорка која се “умешала” у мушки посао. У своје време и принцеза Јелена Савојска, кћерка краља Николе, волела је да се такмичи са рибарима и свој улов “овери” у тефтер.