ПОДГОРИЦА - Осокољена победом на локалним изборима у Беранама, опозиција се нада тријумфу и у 12 општина где ће грађани, 25. маја, бирати локалну власт, док из ДПС поручују да се то „никако неће догодити“.

Партије и предизборне коалиције предале су више од 50 изборних листа, а на изборе ће први пут изаћи и грађани најмлађе општине - Гусиња. У Подгорици су предате четири и то Демократски фронт - Миодраг Лекић, Коалиција за европску Подгорицу - Мило Ђукановић, Европско лице Подгорице - Драган Богојевић и СНП.

И власт и опозиција оцењују да ови избори по значају превазилазе претходне, јер евентуални „пад“ ДПС, који прижељкује и дугогодишњи коалиционих партнер СДП, могао би драстично да промени политичку слику Црне Горе. Те нимало веселе позиције свестан је и Мило Ђукановић, који поручује да би евентуална победа опозиције, нарочито у Подгорици, била увертира у политичку дестабилизацију Црне Горе.

- Резултат избора у Подгорици је у директној пропорцији са степеном онемогућавања ДПС у изборним манипулацијама. Као што смо видели у Беранама, један акт грађанске храбрости и одговорности је резултирао превагом на изборима. Да није било тог чина, резултат у Беранама био би другачији - каже за „Новости“ политички аналитичар Владимир Божовић.

Додаје да је на сцени, још од почетка вишестраначја, брутална крађа гласова, као и примена различитих изборних манипулација помоћу којих режим долази до предности.

- Не сумњам да ће читав репертоар тих манипулативних радњи бити спроведен и у Подгорици, али је само питање у ком обиму. Ако опозиција успе да спречи у одређеној мери неке од режимских манипулација, шансе за убедљиву победу су приличне - уверен је Божовић.

СДП се још раније дистанцирао од политике Миомира Мугоше и ДПС у Подгорици. Сада је у „вези“ са Позитивном. Може ли та коалиција бити „тас на ваги“ будуће власти у главном граду?

- Шизофрена политичка позиција СДП у досад незабележеној политичкој улози „опозиције унутар власти“, уноси много забуне на иначе конфузној политичкој сцени. СДП се дистанцирао од Мугоше персонално, а не због политичких принципа. Да су принципи у питању, одавно би СДП напустила власт на државном нивоу у којој се бахатост, безакоње, корупција, демонстрира у много снажнијем облику - истиче наш саговорник.

Међутим, СДП министри су врло активни чиниоци те политике коју персонализује Ђукановић, додаје Божовић и објашњава да коалиција СДП-Позитивна може да буде „тас на ваги“, јер се једино они нису децидно одредили са ким би правили постизборну коалицију.

- Они још вагају, иако све упућује да ће њихов избор бити „промењени“ ДПС, то јест онај без Мугоше. СДП је успео да преко коалиције са Позитивном увуче и један део искреног опозиционог бирачког тела који ће, како сад ствари стоје, учествовати у рестаурацији режимске коалиције у Подгорици - објашњава Божовић. - Познато је да СДП има врло јак антисрпски набој у својој политици и чини се да су ту доминантну црту успели да наметну и у новонасталом коалиционом политичком савезу. То је сигуран пут да се направи дистанца према опозицији а да се приближи ДПС.