Споменка Стевановић: Професионалци а не послушници

С. Мишљеновић

31. 01. 2014. у 21:01

Интервју Споменка Стевановић, потпредседник ДНС, о актуелним политичким питањима. Привреда је проблем свих проблема у Српској. Када се ту крене напред и сви остали сектори ће то осетити

БАЊАЛУКА - Предстојећи избори у БиХ за Демократски народни савез биће потврда доброг вишегодишњег рада на терену. Што се тиче чланова ДНС, избори у БиХ могу бити већ у недељу, јер је партија већ сада спремна за изборе. Стање у странци је одлично и немамо турбуленције, за разлику од других странака, каже у интервјуу за „Новости“ Споменка Стевановић, потпредседник странке и народни посланик.

- ДНС је постао познат на политичкој сцени, јер не спроводи класичну изборну кампању. Ми смо стално присутни на терену са народом, тако да смо увек спремни за изборе, каже Стевановићева.

* Каква су очекивања од избора?

- Ми смо реална странка и увек постављамо реалне циљеве. Имали смо помак када погледамо последње изборе за чак 50 одсто нагоре. Тај тренд раста нас прати од 2004. године. На октобарским изборима очекујемо десет и више посланика у Народној скупштини РС. Што се тиче Парламента БиХ, тамо имамо једног посланика и очекујемо повећање броја посланика у ПБиХ.

* Да ли спремате нове кадрове или идете са провереним снагама?

- У већем делу ћемо се ослонити на екипу која је већ проверена и доноси позитивне резултате. Али, наравно, даћемо шансу и новим људима. Сви ће добити шансу да покажу колико вреде. У наредних неколико месеци имаћемо јасну слику са именима.

* ДНС је годинама члан владајуће коалиције у РС. Колико сте задовољни сарадњом?

- Лично мислим да увек може боље. Мислим да су кадрови ДНС оправдали сва очекивања и дају максимум. Наши кадрови су уједно и највеће богатство странке. Оно што ДНС разликује од других партија су управо људи, односно наши чланови који беспрекорно раде и испуњавају своје обавезе.

* Шта ће бити фокус деловања ДНС у наредном периоду?

- Економија и привреда су кључ бољег живота у Српској. Влада чији смо део је радила у тешким условима од 2008. године због глобалне кризе. Али, ипак мислим да се могло учинити више на растерећењу привреде у РС. Привреда је проблем свих проблема у Српској. Када се ту коначно крене напред и сви остали сектори ће то осетити.

ПРАВОСУЂЕ ПРАВОСУЂЕ мора боље да ради. Ту мислим пре свега на наплату пореза, јер се не може допустити гомилање дугова за порезе предузећима и разним фирмама, а да нико за то не одговара. То је недопустиво, јер због тога трпе буџет и грађани РС.

* Јавна предузећа у Српској су на удару критике.

- Потребна нам је дефинитивно професионализација јавних предузећа. На водећа места јавних предузећа морају да долазе нестраначки људи, прави стручњаци, а не страначки послушници, који немају везе са послом. За сваку странку је боље да именује нестраначку личност на чело јавног предузећа, а да је стручњак. Та јавна предузећа морају да остварују добит од које ће се финансирати други сектори у РС, а не да гомилају губитке као што је било досад.

* Хоће ли ДНС и након октобарских избора бити део власти?

- Сигурно да хоће. Нама у ДНС је власт средство да пробамо да мењамо РС набоље за све грађане. Због тога ћемо радити на што бољем изборном резултату, јер желимо да будемо део власти са још јачим капацитетом. Односно, желимо да будемо линија која ће усмерити РС ка позитивнијем правцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Bojan ZV

31.01.2014. 21:24

Kuku meni, evo kakvi predtavljaju narod u RS. U Zvorniku se svi ismijavaju sa "znanjem" i "pameću" gospođe Stevanović. Dok se pametni sklanjaju budale napreduju, to ti je nus pojava posleratnog perioda...ali neka, pojaviće se i u RS jedan Vučić i rastjerat ......!