РС: Бучино уље из Подбрђине нашло пут у ЕУ

Г. Вила

08. 12. 2013. у 10:11

РС: Бучино уље из Подбрђине нашло пут у ЕУ
Бундевино или бучино уље, пореклом из Козарске Дубице, захваљујући високом квалитету, осим домаћег, преплавило је и тржишта Аустрије, Немачке и Шпаније

Бундевино или бучино уље, пореклом из Козарске Дубице, захваљујући високом квалитету, осим домаћег, преплавило је и тржишта Аустрије, Немачке и Шпаније. Семенке штајерске бундеве, узгојене потпуно природно, без хемијских додатака у дубичком селу Побрђани, квалитетом су засениле бундевине семенке широм Европе.

Квалитет скупоценог будевиног уља је изузетно добар, а за литар уља потребно је мање дубичких семенки од стандардне квоте.

- Вероватно је до наше плодне поткозарске земље. Иначе су, према књигама, потребна три килограма семенки бундеве за један литар уља, али смо ми успели да литру исцедимо од свега два и по килограма. То је потврђено и на испитивањима у Аустрији. Уље је јако квалитетно и ми смо постигли практично немогуће - каже Драган Павловић, радник Пољопривредног газдинства "Био продукт" из Козарске Дубице.

Семе домаћих бундева из дубичких Побрђана постало је једна од најтраженијих сировина из Поткозарја на домаћем и иностраном тржишту. Дубички "Био продукт" га узгаја, суши и продаје прерађивачима.

Квалитет прати и цена. Килограм семенки бундеве кошта 18, а литар уља чак 50 марака. Иако скупо, купаца има, јер је његова лековитост надалеко чувена.

- Без обзира на високу цену, купци стално траже бундевино уље. Превентивно се узима против упале мокраћне бешике, простате, камена у бубрегу, опекотина, рана, при умањивању холестерола. Веома је важно почети га користити на време, јер је онда најделотворније - каже Немања Бањац, трговац у продавници здраве хране.

КАКО ПРЕПОЗНАТИ

А како препознати право, квалитетно бундевино уље?

- Када се успе у тањир, црно је као ноћ, али већ за минут, по ивицама постаје зелено. Тада знате да је право. Најбоље је да се једе у салатама, али може се и хлеб умочити у уље и јести. Оно је и храна и лек - каже Павловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације