Годишњица Дејтона: Српска посвећена миру

М. ФИЛИПОВИЋ - С. МИШЛЈЕНОВИЋ

21. 11. 2013. у 09:57

У Бањалуци обележена 18. годишњица потписивања Дејтонског мировног споразума. Додик: Никад понижени. Босић: “Дејтон” гарант. Кустурица открио скулптуру “Мир”

У Републици Српској у четвртак је обележена 18. годишњица потписивања Дејтонског мировног споразума, уз јасну поруку највиших званичника да је будућност земље једино могућа уз стриктно поштовање слова овог споразума. Нагласили су да “Дејтон” јача аутономију Српске, али и да је то гарант опстанка БиХ.

Због прославе 21. новембра, дана када је 1995. године у војној бази Рајт Петерсон у америчком граду Дејтону парафиран мировни споразум којим је заустављен рат у БиХ, у Српској је у четвртак био нерадни дан, док је у Федерацији БиХ био радни, јер овај ентитет не празнује годишњицу споразума.Поједини бошњачки политичари оценили су да не треба славити “Дејтон”, јер је то “мртвачки сандук за БиХ”. Они сматрају да цела земља треба да обележава 25. новембар као “Дан државности БиХ”, посвећен првом заседању ЗАВНОБиХ.

Председник Српске Милорад Додик изјавио је да аутономија Републике мора бити ојачана и да је Српска међународно признат ентитет, привржен миру.

- Дејтонским мировним споразумом успостављен је нови политички систем у БиХ и стабилан мир, а Српска је незаобилазан фактор политичког одлучивања у БиХ. Овај споразум основа је функционисања у БиХ и тако ће остати и убудуће - поручио је Додик.Председник СДС Младен Босић каже, за “Новости”, да су Срби у Дејтону добили Републику која је гарант њиховог опстанка у земљи.

- “Дејтон” штити Србе у земљи од бошњачке мајоризације. Међутим, сведоци смо сталних напада бошњачких партија на овај споразум на који Српска мора одлучно одговорити. Забрињава и подршка Милорада Додика и СНСД захтевима лидера ХДЗ БиХ Драгана Човића за распакивање дејтонске структуре - упозорио је Босић.Поводом обележавања годишњице “Дејтона”, у Бањалуци је у четвртак режисер Емир Кустурица, у присуству званичника РС и грађана, “открио” скулптуру “Мир”, дело академика Миливоја Унковића посвећену голубу мира. Додик је рекао да овом скулптуром Српска шаље поруку да је посвећена миру.

- Српска не жели и неће прихватити никаква понижења, никаве међународне реформе које су усмерене ка томе да умање њену снагу и смање оно што је међународно верификовано овим споразумом - поручио је Додик.Прослављени српски режисер Емир Кустурица рекао је да је идеја о миру на овом простору била поремећена за време Титове владавине, зато што је сваки човек био прислушни апарат и где је врло ефикасно деловала једна врста пригушене свести о себи и о свом комшији.Аутор скулптуре Миливоје Унковић навео је да ова скулптура још један доказ да Република Српска цени уметност.

- Без икаквог комплекса можемо ићи у свет са својом културом - закључио је Унковић. Скулптура је поклон организације “Град” из Бањалуке и предузећа “Интегра инжењеринг”, којом су желели да покажу свету да је РС посвећена миру.

УЛАЗАК СРПСКЕ ВОЈСКЕ

СЛУЖЕНјЕМ парастоса погинулим српским борцима у Првом светском рату у бањалучком храму Свете Тројице и полагањем венаца, у четвртак је обележен и Дан уласка српске војске у Бањалуку 1918. године. Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић истакао је да је Први светски рат обележило херојство српске војске.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је да се овај град и данас присећа оних који су 1918. године на ове просторе донели слободу после вишевековне окупације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Adrian

21.11.2013. 12:14

BiH ce opstati htjeli to Srbi ili ne. No bojim se da ce se Dodiku nudjenje trece federalne jedinice razbiti o glavu. Formirat ce se ba teritoriju Posavine. Uz to sto je pokrajina Srpska presjecena na dva dijela u Brckom, sa Srebrenicom kao kamenom grobnicom oko vrata, ishod je jasan. Samo Dodik to ne vidi. Ili vidi, ali vazna je pljacka dok je na vlasti. A Vucic ga samo gleda.

PiH

22.11.2013. 12:11

@Adrian - Bih ne postoji u praksi a.ni na papiru, naravno zavisi kako se cita. To sto postoji nikad neće niti može funkcionisati i kad uvidite da je zvanicna podela na tri ili više samostalnih država jedino moguće rešenje tada će te i moći bolje da zivite i krenete prema Evropi mada sumnjam da tamo zelite jer vam je pogled više usmeren jugu odnosno arapskim zemljama i turskoj.

Dymitr Ogonowski

21.11.2013. 13:51

Bilo bi bolje za sve ako Srpska Republika bila bi nezavistna ili u okviru Srbije. A takva struktura BiH je i ekonomski neefikasna.

baba Simana

21.11.2013. 14:53

Gledam sliku svi mrtvi a u BiH bosnjaci izgubili mirovni papir pa se pitam ziv li je Dejtonski sporazum.