Беране: Отпад мора пред скупштину Црне Горе

М. СЕКУЛОВИЋ

18. 09. 2013. у 22:28

Беране: Отпад мора пред скупштину Црне Горе
Грађани Берансела блокирали су у среду девети пут дивљу депонију Васове воде

БЕРАНЕ - Грађани Берансела блокирали су у среду девети пут дивљу депонију Васове воде коју су локалне власти формирале у Беранама пре готово седам година без одговарајуће документације, коју не поседују ни данас.

Упркос томе, блокаде грађана полиција је неколико пута разбијала, последњи пут пре две недеље. Грађани Берана, после одлуке Управног суда који им је дао за право, добили су још једну потврду да су у праву после изјаве директора Агенције за заштиту животне средине мр Ервина Спахића.

Он је потврдио да је елаборат о пројекту депоније истекао и да је потребно радити нови. Више од шест година рада и утрошених најмање 800.000 евра тако је бачено у пропаст... Наравно, зашта нико не одговара.

После нове блокаде, представници мештана Берансела, НВО „Озон“, МАНС и „Грин хоум“ поднели су иницијативу скупштинском Одбору за туризам, пољопривреду, екологију и просторно планирање за сазивање седнице на којој ће бити одржано контролно саслушање.

ОКО 5.000 ОБОЛЕЛО И МИНИСТАР здравља др Миодраг Радуновић још једном је потврдио да је у Беранама оболело око 5.000, а 1.594 се јавило за помоћ лекарима. - Сигуран сам да неко мора да одговара за актуелну епидемију у Беранама. Државне институције почеле су да раде посао из своје надлежности, како би се утврдила одговорност - од извођача, надзора, локалне самоуправе, до менаджмента „Водовода“ - казао је др Радуновић.

Предлажу да буду саслушани министри одрживог развоја и туризма Бранимир Гвозденовић, здравља Миодраг Радуновић, председник општине Беране Вука Голубовић, директор јавног предузећа „Комунално“ Беране, Милијана Вучељић и в. д. директора Агенције за заштиту животне средине Ервин Спахић. Повод је да се утврди одговрност за вишегодишње угрожавање животне средине и здравља људи у Беранселу незаконитим одлагањем отпада на локацији Васове воде.

- Надлежне државне и локалне институције нису поштовале одредбе Закона о управљању отпадом како би заштитиле здравље грађана Берансела и животну средину, а челни људи ових органа су извршили притисак како би недавно поново почело незаконито одлагање. Закон о управљању отпадом налаже локалној самоуправи низ мера заштите животне средине и здравља људи приликом привременог складиштења комуналног отпада, што на Васовим водама није испуњено - стоји у иницијативи за контролно саслушање.

Мештани Берансела после успостављања блокаде забранили су камионима ЈП „Комунално“ одлагање смећа на дивљу депонију, на којој је лагеровано близу милион тона отпада који има статус опасног.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације