Хрватска Википедија: Инстант знање за подметање

Б. Хаджић

14. 09. 2013. у 21:07

Хрватска Википедија: Инстант знање за подметање
Тврдње хрватске „википедије“ којима се минимализују жртве усташа компромитовале онлајн енциклопедију. Чим су аутори анонимни мора се довести у питање истинитост текстова - кажу историчари

СТИШАЛА се медијска бура коју је пре неколико дана подигао огранак хрватске „Википедије“ величајући усташтво и минимизујући жртве НДХ, а ове срамне тврдње и даље стоје на веб-страници.

Овај инцидент још једном је компромитовао начин на који „Википедија“ уређује своје странице. Односно, принцип „свако ко жели може да уређује странице највеће онлајн енциклопедије“, поново се нашао под лупом јавности и стручног света који са правом поставља питање: колико је овај сајт подложан пласирању дезинформација, нетачних података, двосмислености и прекрајању историје? Поготово ако се зна да је цитирање „Википедије“ у средствима масовног информисања, али и у академским круговима, током 12 година постојања интернет-енциклопедије постало свакодневно.

Историчар Предраг Марковић за „Новости“ каже да корисници „Википедије“ њене текстове доживљавају као чаробни извор истине, што је погрешно. Чињеница да су аутори текстова анонимни, а да је кредибилитет извора на који се позивају често дискутабилан, ствара крајњу сумњу у веродостојност самих текстова.

ЦИА И МОСАД ВАЛјА се сетити примера из 2007. године када је објављено да је управа „Википедије“ уочила честе измене појединих текстова. Убрзо је откривено да су текстове прерађивали корисници за које се касније испоставило да су били службеници владиних агенција, међу којима су и ЦИА и израелски Мосад.

- „Википедија“ је врло корисна, и на њеном сајту постоји на хиљаде, нема дилеме, у научно-образовне сврхе корисних текстова. Али, чим су аутори анонимни, мора се довести у питање истинитост текстова - каже Марковић. - На српској „Википедији“ постоји аутор који је написао на хиљаде објављених чланака, па је логично да се запитамо да ли је могуће да један човек толико много ствари зна.

Овај историчар „Новостима“ открива да је у изради пројекат на којем ће учествовати стручњаци различитих профила - од лекара, историчара, инжењера, филозофа - који ће уређивати сајт пандан „Википедији“.

- Али, са једном великом разликом - испод сваког објављеног текста биће име аутора. На тај начин он ће бити доступан онима који са њим буду желели да провере тачност информација. Још увек немамо тачан датум, али мислим да ће овај пројекат за неколико месеци угледати светлост дана.

Огранак српске „Википедије“ данас броји 100.000 чланова и 180.000 написаних чланака. У конкуренцији 284 језичке верзије интернет-енциклопедија на српском језику налази се на 29. месту по обиму. Када би тај онлајн садржај отишао у штампу, „Википедија“ би имала 45 томова. То би уједно била најобимнија енциклопедија икада написана на српском језику.

- „Википедију“ у потпуности уређују добровољци који раде онолико колико им је занимљиво. Она нема запослене, и нико није плаћен да уређује „Википедију“. То може да звучи прилично невероватно и као „рецепт за хаос“, али постоје врло ефикасни механизми који искусним уређивачима омогућавају да садржаје који су на било који начин непримерени брзо и једноставно уоче и одстране - каже Горан Обрадовић, председник „Википедије Србије“, огранка задуженог за промовисање ове онлајн-енциклопедије, и додаје да се „Википедија“ не позива на ауторитет уредника који пишу чланке, већ на ауторитет извора из којих чињенице потичу.

- Дакле, квалитет варира од чланка до чланка - објашњава Обрадовић.

Према резултатима истраживања за потребе листа „Паблик рилејшнс джурнал“, које је спровео тим на чијем је челу била професорка Марсија Дистасо са Пен Стејт универзитета - готово 60 одсто чланака на „Википедији“ садржи материјалне грешке.

- Странице на „Википедији“ уређују посетиоци и то доводи до тога да се појављују материјалне грешке као последица људске непажње, али и грешке које су последица намерне саботаже и подметања нетачних података - каже се у овој анализи. - Такође, администратори доприносе ширењу грешака јер споро реагује на притужбе у којима се указује на нетачне податке.

Садржај „Википедије“ данас је попуњен са 24 милиона текстова, има око 100 милиона активних корисника, а читана је на 285 језика.

ПОЗИВ НА БОЈКОТ

ХРВАТСКИ министар науке и образовања Жељко Јовановић позвао је пре два дана све ученике и студенте у његовој земљи да не користе хрватску верзију „Википедије“, јер је велики део садржаја научно двосмислен и фалсификован.

- Немам намеру да се спуштам на ниво мањинске групе која је узурпирала право на уређивање хрватске верзије „Википедије“, показујући притом врло низак ниво општег образовања, па чак и културе - рекао је Јовановић, осврћући се на текстове „Јутарњег листа“ који су упозорили на пристрасно и десно оријентисано уређивање хрватске верзије „Википедије“, посебно када је реч о садржају везаном за Други светски рат, односно фашизам и антифашизам.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

macak

14.09.2013. 22:53

Cuj mora se dovesti u pitanje. Pa kod mene na fakultetu (FTN) ni seminarski rad ne sme da ima vikipediju kao literaturni izvor, a kamoli neki ozbiljniji naucni rad, upravo zbog toga sto svako moze da napise sta hoce i to svi znaju. Ovi istoricari stvarno ko da su iz istorije dosli u sadasnjost i otkrili toplu vodu.

atlas2000

15.09.2013. 05:44

Bla, bla, bla, Hrvati više nikad neće imati srbiziranu i boljševiziranu povijest za svoju! Laži kvazi povijesti je dosta!

Radulovic

15.09.2013. 12:12

@atlas2000 - Hrvati nemaju srbiziranu povjest, vec srpsko poreklo, makar vecina od granice Zagreba pa do Save i Drine. Ako budete dovoljno kopali po istini, saznacete je celu, ali vama se sigurno nece svideti! Svaka cast Hrvatima koji cuvaju svoje secanje, ali takvi znaju svoje poreklo i nemaju problema sa njim. Ovi sto propagiraju ustastvo i klanje, e oni su pokatoicena srpska bagra koja ima u secanju da se krstila s desna na levo i da je pisala cirilicom sve do 1941. Eto vam istine pa se ugusite u njoj.

Zika

15.09.2013. 15:39

@atlas2000 - U Jasenovcu je zapravo ubijeno 12.000. 000.00 (dvanaest milijona ljudi). Zasto da se uvek natezemo oko toga. Sa gornjom brojkom se slazu svi pravi istoricari. Tu brojku uvek navode Rimski istoricari Ciceron i Tacit..

Dragan

15.09.2013. 08:44

Moj starigi brat je takve greske na Ovcari ispravljao mitraljezom i to veoma uspesno.

zo

15.09.2013. 09:14

Po ko zna koji put ubijaju žrtve ponovo.Ustašluk nije nestašluk (kako napisa neko u komentarima).kako oni ozbiljno rade na tome tako bi i Srbija i srpki narod morao još ozbiljnije da se tome suprostavi i da napokon svet zna za zločine kojih kao da se stidimo.Pa napisaše te ustašice kako su Srbi sami krivi za stradanje, zar treba veća uvreda za sve Srbe.

Milic

15.09.2013. 09:26

@ - Mogli bi to da poredimo i sa pisanjima pojedinaca u novinarstvu koji objavljuju pojedine vesti bez ikakve provere izvora informacija.

Sadman Sway

15.09.2013. 11:12

Kao Hrvat žao mi je svake nevine žrtve u oluji i prije nje . Žao mi je što Jasenovac oscilira od 80 000 do miljun žrtava. Znam samo da prve i druge nisu ubili normalni ni časni ljudi. Kome je to drago ili negira nema se pravo buniti na srbske zločine ,ćirilicu ili svetkovine. Radili smo zločine jedni i drugi , ako će svaka generacija oštriti noževe umjesto razgovarati i priznati krivnju , kao kršćani zapitajmo se kakvi smo ljudi.

čiča

15.09.2013. 11:39

Šta Croatima ostaje nego da lažu ,znaju oni dobro kao što ih je učio njihov učutelj Gebels da svaka laž postaje istina ako se ponovi dovoljan broj puta, samo se pitam zažto Srbi ne reaguju

sale 77

15.09.2013. 20:11

Sta ocekivati od takvog naroda bez istorije i mozga,ona serija rvacki kraljevi kao da su radili autori odozgore tipa kralj trtimir se borio sa ugarima a mozda i nije a verovatno je pobedio a mozda i nije.Neznamo kad je rodjen ni gde tacno ali sigurno neznamo kad je umro he he he.