ЦГ: Гаси се Српски национални савет?

В. КАДИЋ

04. 09. 2013. у 21:26

Српски национални савет није више у евиденцији Министарства за мањинска права. Положај Срба додатно се компликује јер ће СНС остати без државних пара

ПОДГОРИЦА - Гаси ли се Српски национални савет у Црној Гори, организација која је под својим кровом окупљала српске интелектуалце, књижевнике и новинаре?

Ускраћивање редовне буджетске донације за његово функционисање од Министарства за људска и мањинска права довело је у питање даљи опстанак, али отворило и многа друга када су у питању Срби у Црној Гори. Све је „закувала“ електорска Скупштина СНС.

- Ово је својеврсни вид дискриминације, директно усмерен против дела српског народа, који свој статус жели да очува кроз институције система државе Црне Горе - каже за „Новости“ др Момчило Вуксановић, председник Српског националног савета.

- Уместо да ускрате могућност свим појединцима и политичким партијама, који се годинама залажу за укидање Српског националног савета, и не уваже њихове апликације за учешће на електорској Скупштини и формирање савета, јер се радило о очигледној опструкцији, Министарство за људска и мањинска права својом одлуком кажњава двотрећинску већину легитимно верификованих електора, који своја права траже кроз званичне институције.

Вуксановић додаје да је СНС задовољан поступком и током формирања другог сазива савета. То из разлога што се у читавом поступку јасно види спрега између актуелне власти и однарођеног руководства Нове српске демократије у заједничкој намери да угасе српску институцију у Црној Гори.

Српски савет је формирао српски портал, српске новине, српски радио, српску телевизију, српску књижевну задругу и они ће увек остати српски, са часном намером да штите национални интерес Срба, без штете по било коју другу националну заједницу, додаје Вуксановић.

И књижевник Момир Војводић верује да ће преживети Српски национални савет.

- Реч је о институцији која помаже Србима у Црној Гори у борби против планираног и програмираног расрбљавања и разњегошавања. СНС оптужују скупштински манекени да ми чинимо све да Срби буду национална мањина! Па зар нам то Устав није наметнуо? Када 32 одсто Срба буде враћено у Устав, Српски национални савет неће имати потребу да постоји - каже за наш лист Војводић. - Једино место где српски писци могу данас да објаве своја дела јесте Српска књижевна задруга СНС. За две године штампали смо више од 150 наслова српских писаца, што је фантастично. И коме сада све то смета? Онима који су нам протерали српски језик из Устава, који прогањају наше свештенике и монахе, покушавају да отму храмове наше свете Српске православне цркве. Преживећемо и ово чудо!

У међувремену се огласио и Јован Маркуш, функционер Народне странке, који сматра да ће Срби због свега учињеног од ресорног министарства остати у подређеном положају у Црној Гори.

- Цео процес је, по мени, од старта био погрешан, јер није требало да Срби себе стављају у подређени положај. Сада они који су упали у то нека изволе и нека сами то реше. Морамо признати да су српска телевизија и новине, које је основао Српски национални савет, имали добру улогу, јер су на државним медијима Србима врата затворена - каже Маркуш. - Они који су заговарали тезу да Срби буду мањина јесу погрешили, јер како да то буду, када су Срби створили државу Црну Гору. Мислим да ће бити лоше што Срби неће моћи да рачунају на новац из пројекта Фонда за мањине, јер ће и због тога трпети.

РАДУНОВИЋ: ЂУКАНОВИЋ БЕЗ АРГУМЕНАТА

ПОТПРЕДСЕДНИК Нове српске демократије Славен Радуновић, на свом фејсбук-профилу је написао да је Нова успела да затвори СНС.

- И ето, изгледа смо успели да затворимо једну, и то најважнију, од „институција“ за стварање „пожељне“ слике о Србима у Црној Гори. Нема више политичког аргумента Ђукановићу у међународним комуникацијама да је „српски проблем“ решен јер су исти прихватили статус националне мањине и основали мањински савет - навео је Радуновић, додајући да неће више бити ни новца за финансирање учешћа на изборима странака задужених за расипање српских гласова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације