БАНјАЛУКА - Бошњачке политичке партије упорно манипулишу и злоупотребљавају питање заштите виталног националног интереса њиховог народа, чиме су овај уставни механизам који штити права конститутивних народа од прегласавања већине довели до апсурда!

Ово је оцена српских посланика и правних експерата из Бањалуке, након све учесталијих бошњачких блокада закона у Дому народа Парламента БиХ и Народној скупштини Српске.

Сви закони и одлуке, тврде наши саговорници, у Парламенту БиХ и у Народној скупштини Српске, који нису у складу са сарајевским унитарним концептом, по аутоматизму се проглашавају штетним по витални национални интерес бошњачког народа и оспоравају пред уставним судовима.

Најновији пример ове злоупотребе видљив је у вету СДА на законе о јединственом матичном броју, држављанству и пребивалишту.

Иако се ови закони искључиво тичу процедуре издавања личних документа, у складу са дејтонском структуром земље, делегати СДА су их прогласили "штетним и опасним по интересе Бошњака и БиХ". И саму хитну процедуру по којој је требало да буду усвојени прогласили су штетном по њихов народ. Траже од Уставног суда да их поништи.

НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕС ПРАВНИ стручњаци тврде да се уставна одредба о заштити виталног националног интереса различито тумачи и злоупотребљава, што отвара могућност за разне политичке манипулације, јер питање националног интереса може бити покренуто за било који закон или одлуку Народне скупштине РС.

Посланик СНСД у Парламенту БиХ Славко Јовичић каже, за "Новости" да је бошњачка манипулација питањем заштите виталног националног интереса недопустива.

- Бошњачке партије вето стављају на све законе и одлуке које потврђују дејтонску структуру земље. И сет закона о личним документима им је засметао само зато што јасно потврђује уставну позицију Српске и њене надлежности у овој области - рекао је Јовичић.

Председавајући Дома народа Парламента БиХ Огњен Тадић сматра да захтев СДА за покретање механизма заштите виталног националног интереса због закона о ЈМБ, пребивалишту и држављанству потврђује и да постоји сукоб између бошњачких партија у Дому народа БиХ. Он је рекао да СДА користи уставни капацитет да заустави усвајање закона, јер се односе на питања о којим се спори са СДП БиХ.

Тадић је навео да би оваква ситуација могла трајати унедоглед и да СДА може трајно онемогући доношење тих закона, али и изразио наду да ће престати са таквом политичком кампањом, јер тако чини штету грађанима ФБиХ.

- Сада и грађани који су протестовали испред институција БиХ у Сарајеву знају да странке из Српске нису разлог њихових протеста - додао је он.

По истом шаблону се понашају и бошњачки делегати у Већу народа Српске који су, по инструкцијама из партијских централа из Сарајева, оспорили на стотине закона усвојених у Народној скупштини РС.

Оспорили су законе који се тичу питања просторног уређења Српске, земљишњих књига, запошљавања и развоја, градње споменика, имовине, пописа становништва, назива општина и грбова, химне... У свему томе су препознали "опасност по бошњачки национални интерес".