САРАЈЕВО - Непознаница је колико се у Босни и Херцеговини налази оружја заосталог из рата јер Оружане снаге БиХ немају ажуриране спискове о старом наоружању у својим складиштима, а не зна се ни колико је скривеног оружја, пише Радио Слободна Европа.

Да га и те како има, потврђују и закопана противоклопна средстава пронађена ових дана недалеко од Тешња, док је међу непозницама и податак колико се оружја налази у поседу грађана - процењује се да сваки пети становник БиХ данас има заостало оружје.

И даље није познато ни колико има вишка оружја које би требало да буде уништено јер није у складу са стандардима НАТО-а, а министар одбране БиХ Зекеријах Осмић очекује да ће попис таквог оружја, које се налази у магацинима Оружних снага БиХ, бити завршен у наредних неколико месеци.

"До краја ове године очекујемо да ћемо уз помоћ неких међународних организација НАТО пакта урадити ваљане пописе и имати потпуно јасну ситуацију", каже Осмић.

Међу заосталим наоружањем су и велике количине мина, минско-експлозивних средстава и муниције које су због старости непоуздане за чување.

Осмић каже да је њихово уништавање делом предвиђено у наредне две и по године кроз пројекат за чије ће финансирање Европска унија издвојити око 3,8 милиона евра.

Током реализације пројекта требало би да буде уништено око 6.000 тона вишкова оружја и нестабилне муниције.

С друге стране, раније пројекте уништавања заосталог оружја у БиХ пратиле су бројне контроверзе, па се поставља питање ко ће контролисати реализацију новог пројекта.

"Надзор ће бити вршен од свих донатора који ће дати средства за уништавање тог вишка. Исто тако, надзор ће бити и од Министарства одбране због тога што се у ранијим временима дешавало да смо имали одређене малверзације, на којима сада раде тужилаштво и суд", наводи заменик министра одбране Мирко Околић.

У БиХ се, такође, припрема и нова акција "Жетва" током које ће грађани имати прилику да без кривичних санкција предају оружје, што сада по важећим законским прописима није случај.

Портпарол МУП-а Републике Српске Мирна Шоја најавила је да би кампања за предају и прикупљање илегалног наоружања требала да се одвија у периоду од 1. септембра до 31. децембра ове године.

"Партнер у овој акцији МУП-а РС биће УНДП, а план је да се паралелни процеси одвијају и у Федерацији БиХ како би ефекат био потпун", објаснила је Шоја.