Ново суђење Јашаревићу шамар Американцима

С. М.

12. 07. 2013. у 15:03

Ново суђење Јашаревићу шамар Американцима
Одлука Апелационог већа Суда БиХ о укидању првостепене пресуде Мевлиду Јашаревићу још један доказ да правосуђе БиХ ради под палицом Бошњака

БАНјАЛУКА - Став српских представника у заједничким институцијама БиХ јесте да је одлука Апелационог већа Суда БиХ о укидању првостепене пресуде Мевлиду Јашаревићу, којом је за напад на Амбасаду САД осуђен на 18 година затвора, још један доказ да правосуђе БиХ ради под палицом Бошњака. Иначе, Суд БиХ је затражио да се суђење понови.

Славко Јовичић, посланик СНСД у Парламенту БиХ и вишегодишњи члан Комисије за безбедност ПБиХ каже за „Новости“ да се само у БиХ може догодити поништавање пресуде терористи и затражити неко поновно суђење.

- Да се у Америци овај случај десио Јашаревић би добио 100 година робије. Али, очигледно у БиХ имају двоструке аршине у правосуђу и тешко је очекивати било какву правду и правично суђење. У БиХ је Јашаревић напао америчку амбасаду и сада правосуђе поништава пресуду и тиме гура прст у око САД - закључио је Јовичић.

Он даље каже да није тајна да сарајевска бошњачка политичка елита годинама штити вехабије и прикрива њихово деловање, а последњи случај само је један у низу примера.

Исто мисли и Джевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма, који још додаје да оваквом одлуком БиХ стаје раме уз раме са земљама у којима је радикални ислам на снази.

ОСТАЈЕ ИЗА РЕШЕТАКА САРАЈЕВО - Новопазарац Мевлид Јашаревић остаје "иза решетака", иако је Апелационо веће Суда Босне и Херцеговине наложило ново суђење и укинуло првостепену пресуду према којој је осуђен на 18 година затвора због тога што је у октобру 2011. пуцао на амбасаду САД у Сарајеву. "Страни је држављанин, нема решено питање боравка, па не може бити пуштен на слободу због опасности од бега. И даље ће остати иза решетака", потврдио је агенцију Анадолија Јашаревићев адвокат Сенад Дуповац, преносе медији у БиХ.

- Где год сарајевска политика може, она ће нагињати исламистима и радикалним елементима - изјавио је Галијашевић, који сматра да је случај „Јашаревић“ само један у низу покушаја сарајевске политике да радикализује ситуацију у БиХ.

- Надам се да ће Јашаревић бити осуђен и у поновљеном поступку, јер Сарајево мора слушати САД због тога што је напад на америчку амбасаду догађај без преседана у Европи да би неко могао проћи некажњено или се бранити са слободе.

Апелационо веће Суда БиХ донело је у четвртак одлуку о укидању првостепене пресуде Мевлиду Јашаревићу, којом је осуђен на 18 година затвора због терористичког напада на зграду Амбасаде САД у Сарајеву у октобру 2011. године и наложило ново суђење.

ПОНИШТЕНЈЕ

ТУЖИЛАЦ Дубравко Чампара је изјавио да је пресуда поништена због битних повреда поступка - судија Првостепеног суда није образложио комплетну оптужбу - али да то не значи да ће Јашаревић бити пуштен на слободу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације