Трећи Сплит Прајд прошао је без инцидената, а на челу поворке био је новоизабрани сплитски градоначелник Иво Балдасар. „Имам част бити први сплитски градоначелник у паради поноса и данас из Сплита шаљемо поруку да сви имају иста права. Наша је дужност штитити све оне који се на неки начин осећају угрожено“, казао је Балдасар, бурно поздрављен од око петсто учесника Сплит Прајда.

Поворка је прошла центром Сплита, уз много мање полицијско обезбеђење него пријашњих година, када је било и много инцидената и напада. У колони су били и шефица хрватске дипломатије Весна Пусић, министар управе Арсен Баук, многи певачи, уметници, писци.

„Ако истосполне заједнице не буду имале иста права то је дискриминација, а то би био корак до концентрационих логора“, казао је Балдасар, објаснивши да су многи криво интерпретирали његове речи да ће изградити геј центар у Сплиту. „Испало је да ћу да направим центар на 35 спратова, а то није тачно. Настојаћу да и геј заједница добије градски простор и то је све“, казао је градоначелник, нагласивши да му је жеља да сви Ривом шећу без страха и грча. „Видите да су и Сплићани нормални људи. Једном смо погрешили, али то је Сплит сада исправио“.

ТОРЦИДА Уочи овогодишњег Сплит Прајда на Фејсбуку су навијачи Хајдука окупљени у Торциду написали да неће ометати манифестацију и да ће „гејевима на један дан дати Риву“. Иако се калкулисало да ће ометати овогодишњи Сплит Прајд то се ипак није догодило.

Много мање полиције обезбеђивало је параду, али су у приправности били водени топови, а полицијски хеликоптер надлетао је град. Међу гостима на овогидишњем Сплит Прајду били су и припадници геј заједнице из Црне Горе, БиХ, Словеније и Косова, а Сања Јурас је у име организатора оценила да је све прошло достојанствено. „Пре три године овде су на нас бацали камење. Сада тражимо право на брак и ванбрачну заједницу и заштиту наших породичних живота, без дискриминације и сегрегације“, казала је Јурас.

Организатори су позвали хрватску владу да предузме потребне кораке како би се заштитила права геј заједнице, јер „људска права не могу да чекају“.

Поносан сам на Сплит и његове грађане јер су у три године јако пуно напредовали“, рекао је Едо Булић из удружења „Искорак“, које је уз активисте „Ришпета“ и „Контре“ организовало овогодишњу поворку.

Сплитску Поворку поноса посматрало је и доста странаца, који су са одобравањем коментарисали реакције Сплићана. Било је међутим и оних који су вређали садашњу власт, а Весна Пусић јер рекла да је десетак пута била на сличним поворкама и пре него што је била у високој политици.

Политички смо постали Европа и време је да се тако почнемо и понашати“, коментарисала је Пусићева.