САРАЈЕВО - Права драма одиграла се у четвртак у Сарајеву - више од 400 демонстраната блокирало је зграде Савета министара и парламента БиХ, захтевајући експресно усвајање закона о јединственом матичном броју. Упркос огромном притиску, посланици, који су сатима били "заробљени" на радном месту, седницу нису наставили, због страха за личну безбедност, тако да проблем није решен.

Иако закон није усвојен, вишечасовна блокаде институција ипак је приморала надлежне да тромесечној беби Белмини Ибришевић из Грачанице, оболелој од леукемије, по хитној процедури издају ЈМБ ради добијања пасоша потребног за одлазак на лечење у Немачку.

Процедура додељивања ЈМБ месецима је блокирана у Федерацији БиХ, док је овај проблем у Српској решен уредбом Владе РС.

Седница парламента БиХ, посвећена Закону о ЈМБ, прекинута је око 11 часова, када су демонстранти пробили полицијски кордон и блокирали све улазе у зграде Савета министара и парламента БиХ. Својим телима, држећи се за руке, направили су обруч око ових зграда. Ниједан службеник, нити политичар, није могао сатима да изађе из ових институција. Појединци су покушали кроз прозор да изађу, али им демонстранти то нису дозволили.

Деца рођена у БиХ после 12. фебруара 2013. за администрацију практично не постоје. Ова деца добијају привремене матичне бројеве како би могла остварити права из здравствене заштите, али на територији БиХ. На основу тог броја, међутим, не могу да добију пасош.

Међутим, посланик СНСД Лазар Продановић казао је за "Новости" да су протести и блокада рада парламента - политички чин, а његов колега из СНСД Славко Јовичић рекао је за "Новости" да протести немају везе са ЈМБ, већ да је реч о политичком циљу - променама Устава БиХ.

- Ово је почетак револуције и промене Устава БиХ, што се никад неће десити, таман да нас убију и стрељају, овде се то никад неће десити. Неће нас уплашити! Бранимо одлучно интересе Српске. - истакао је Јовичић.

Посланик СДС у парламенту БиХ Александра Пандуревић, током блокаде, на свом твитер-профилу је написала: - Протест испред парламента масло је бошњачких партија и линч нас из Српске. Зграда је блокирана и прозивају нас Србе.


ДОДИК: СВЕ РАДИКАЛНИЈЕ

ПРЕДСЕДНИК Српске Милорад Додик изјавио је да услови за рад у Парламенту БиХ нису безбедни и да ће то бити проблем у будућности. Додик је изјавио да се налази у сталној комуникацији са представницима Српске у заједничким институцијама и радницима који не могу да изађу из зграде парламента. Према његовим речима, реч је о политички мотивисаним скуповима са циљем да буде наметнута одређена политика, а покушаји блокаде изласка говоре да се иде на радикалније мере. У Источном Сарајеву, у договору са министром унутрашњих послова Српске Радиславом Јовичићем, подигнута је приправност специјалне јединице полиције и она је спремна да са Полицијом ФБиХ и безбедносним агенцијама БиХ реши проблем блокаде зграде Парламента БиХ, уколико буде било потребе.