СПЛИТ - Нови сплитски градоначелник Иво Бладасар рекао је да ће доћи на геј параду која на улицама тог града треба да буде одржана 8. јуна.

"Не само да ћу подржати ЛГБТ активисте већ и долазим на параду, а до краја мандата ми је циљ да изградим и Центар за ЛГБТ заједницу", рекао је Бладасер у свом првом интервјуу Слободној Далмацији пошто је потврђено да је он изабран на ту функцију.

"Увек ћу бити на страни слабијих", образложио је он.

Оганизатори су раније саопштили да од будућег градоначелника, као што су неки кандидати обећали, очекују да буде онај који ће на челу колоне предводити Прајд јер је то грађанска дужност.

Сплитски градоначелник, кандидат СДП, победио је у другом кругу након драматичног пребројавања гласова у никад неизвеснијој борби за фотељу првог човека града, а иза њега остао је Вјекослав Иванишевић, ХДЗ-ову узданица, и то за свега 600-тињак гласова, пише лист.

Он је позвао своје противнике на изборима да "ставе идеологију са стране" и истакао да се што пре мора решити проблем 20 хиљада незапослених.

"Договорио сам се с господином Иванишевићем да попијемо кафу на Риви, да кренемо у решавање проблема. Ово је била политичка утакмица, али она је завршена. Нисмо се поделили у два табора, њихова деца су исто тако незапослена као и наша. Нека знају да смо ми победили, али и да они овим нису изгубили", поручио је и најавио да ће на радно место долазити и суботом и недељом ако треба.

Иначе, захтев за поновно пребројавање галсова поднео је сплитски ХДЗ али им то није помогло да преокрену резултат, јер је после другог бројања Иванишевић накнадно добио тек 40-ак нових гласова, а десетак је добио и Балдасар.

Досадашњи градоначелник Сплита Жељко Керум испао је из изборен трке још у првом кругу локалних оизбора, 19. маја.